За славетний український спротив

06.03.2022 0 By Chilli.Pepper

«Поводься дурновато». Ця мудра порада взята з “Простого польового посібника із саботажу” Управління стратегічних служб (УСС), публікує переклад статті (і посібника (див.нижче)) newssky.com.ua із посиланням на smallwarsjournal.

Управління стратегічних служб (OSS) — попередник ЦРУ, Командування спеціальних операцій США та Бюро розвідки та досліджень Державного департаменту — під час Другої світової війни — був відомий своїми інноваціями, експериментами та ризиком.

Директор ЦРУ і ветеран OSS Вільям Кейсі чудово описав його принципи: «Не можна чекати шість місяців, поки техніко-економічне обґрунтування доведе, що ідея може працювати. Ви зробили ставку на те, що це може спрацювати. Ви не обтяжили організацію бюрократією, призначеною здебільшого для того, щоб прикрити чиюсь задню частину. Ви взяли на себе ініціативу та відповідальність. Ти обійшов кінець, ти пройшов комусь через голову, якщо треба було. Але ти діяв. Це те, що звело з розуму звичайних військових і керівників Держдепартаменту від OSS».

Ветеран OSS сказав, що OSS є «найбільшою колекцією людей в історії світу». Серед них був Нобелівський лауреат Ральф Банч; голлівудський режисер Джон Форд; архітектор Ееро Саарінен; «Французький кухар» Джулія Чайлд; актори Стерлінг Хейден і Марлен Дітріх; Вірджинія Хол, єдина американка, яка отримала Хрест за заслуги у Другій світовій війні; суддя Верховного суду Артур Голдберг; Джей Кілбі, який винайшов інтегральну схему; і полковник Вільям Едді – «Лоуренс з Америки», і це лише деякі з них.

Його засновник, легендарний генерал Вільям «Дикий Білл» Донован – єдиний американець, який отримав чотири найвищі нагороди нашої нації, яких президент Рузвельт назвав своїми «таємними ногами», – вітав, здавалося б, дивовижні ідеї, оскільки він сказав, що ніколи не знаєш, звідки може взятися хороша.

Посол Девід Брюс, який був одним із найближчих заступників генерала Донована, сказав «горе офіцеру, який відмовився від проекту, тому що на перший погляд він здавався смішним або принаймні незвичайним». Брюс сказав, що уява Донована була «необмеженою. Ідеї ​​були його іграшкою. Азарт змушував його фиркати, як скакового коня».

Однією з найкращих ідей OSS був «Простий польовий посібник з диверсій». Творці посібника визнали, що найбільша вразливість нацистських окупантів як окупаційної сили полягала у корінному населенні. Його метою було інструктувати громадян з країн під нацистською окупацією, як здійснювати диверсійні дії з використанням предметів повсякденного вжитку – сірників, шпильок, пилок для нігтів, свічок, камінчиків, жиру, ниток, мертвих комах, волосся, солі та нігтів – які підривають здатність ворога функціонувати та деморалізували їх.

У ньому говорилося, що «акти простого саботажу, помножені на тисячі громадян-диверсантів, можуть бути ефективною зброєю проти ворога. Розрізання шин, зливання паливних баків, розпалювання пожежі… коротке замикання електричних систем, стирання деталей машин призведе до втрати матеріалів, робочої сили та часу. Простий саботаж, який відбуватиметься у широких масштабах, буде постійним і відчутним гальмом для військових зусиль супротивника».

Посібник спрямовував людей на припаси як цілі (включаючи їжу, воду та шини) та місця, які були б найбільш корисними для ворога: транспортні засоби та засоби зв’язку, фабрики, ферми, дороги, мости, будівлі та готелі. Посібник містив багато інформації про те, як саботувати всі типи двигунів і механізмів. OSS винайшли Caccolube, презерватив, наповнений абразивними матеріалами, які руйнували двигун після того, як потрапляли у маслозабірну трубу.

Посібник доручав громадянам, які працюють на транспорті, зробити поїздку максимально незручною для особового складу ворога, допускаючи помилки в оформленні залізничних квитків; шляхом оформлення двох квитків на одне місце; зробити їжу в поїздах якомога гіршою; сповіщаючи станцію дуже голосно і пізно вночі; шляхом доставки багажу на неправильні станції; і шляхом розміщення неправильних розкладів. Він радив інженерам залізниці ставити потяги на неправильні колії та скидати потяги з рейок, послабивши болти, що з’єднують ділянки рейок. Одна з найбільш дотепних та гумористичних директив була копрологічною: не заповнювати туалети туалетним папером.

Окрім актів фізичного саботажу, посібник також містив інструкції щодо саботажу організацій: «говорити якомога частіше і довго. Проілюструйте свої думки довгими анекдотами та розповідями про особистий досвід. По можливості передавайте всі питання до комітетів для подальшого вивчення та розгляду. Намагайтеся зробити комітети якомога більшими. Якомога частіше піднімайте неактуальні питання. Торгуйтеся про точні формулювання повідомлень, протоколів і резолюцій. Поверніться до питань, вирішених на останньому засіданні, і спробуйте знову відкрити питання про доцільність їх рішення».

Посібник рекомендував керівникам «подбати про те, щоб важливі роботи призначалися неефективним працівникам; давати неефективним працівникам незаслужене підвищення по службі; проводити конференції, коли потрібно виконати важливішу роботу; і спостерігати, щоб троє людей схвалювали все, що робив би один».

Співробітників навчали «працювати повільно; створювати якомога більше перерв у вашій роботі; виконуйте свою роботу погано… і ніколи не передавайте свої навички та досвід новому чи менш кваліфікованому працівнику». Найкраща порада про те, як саботувати організацію? «Поводься дурновато».

Генерал Донован був би радий дізнатися, що рекомендації посібника щодо саботування військових перевезень сьогодні впроваджуються українцями. Він наказував простим диверсантам «міняти знаки на перехрестях і розвилках; ворог піде неправильним шляхом, і може пройти милі, перш ніж він виявить свої помилки».

Незважаючи на те, що технологія розвивалася в геометричній прогресії з моменту публікації посібника, основи простого саботажу залишаються незмінними: «Він завжди повинен складатися з дій, які завдадуть шкоди матеріалам і живій силі ворога».

Товариство OSS переклало українською мовою Простий посібник з диверсій OSS. Ми сподіваємося, що це сприятиме визволенню окупованої країни, як це було під час Другої світової війни. Слава Україні.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: