За останні 5 років обсяг реалізованої ІТ-продукції у Вінниці зріс на 400%

02.02.2022 0 By NS.Writer

ІТ Асоціації Вінниці представило перше велике дослідження свого регіону, пише dev.ua.

1. У Вінниці 5 880 ІТ-ФОПів та 475 юридичних особи, що здійснюють свою діяльність за ІТ-КВЕДами, повідомляється на сайті місцевої ІТ Асоціації. У місті переважають компанії, що спеціалізуються на розробці програмного забезпечення, а за основними спеціалізаціями є продуктовими чи аутсорсними. Серед замовників превалюють переважно представники сфери послуг, фінансової, медичної, індустріальної та туристичної галузей.

За останні 5 років обсяг реалізованої ІТ-продукції в регіоні зріс майже на 400%. Більша частина розробок вінницьких ІТ-компаній орієнтовані на ринок Європи (56,6%) та Північної Америки (36,7%). Серед найпопулярніших країн, з якими працюють компанії: США, Німеччина, Канада та Іспанія. Вінниця займає третю сходинку у рейтингу найкомфортніших для айтішників міст. Мешканці люблятьмісто за чистоту та доглянутість, зручні розміри міста динамічний розвиток.

2. У вінницьких ІТ-компаніях працюють уродженці багатьох областей України. Переважну більшість з них складають працівники, які народилися у Вінницькій області. Це 77,7% від загальної кількості, що свідчить про помірний рівень інтелектуальної міграції з регіону.

Майже третину респондентів склали жінки, більшість з яких віддає перевагу роботі у складі менеджменту. Майже половина (48,5%) респондентів віком до 25 років, ще 37,5% — це спеціалісти віком до 35 років. Вінницькі ЗВО щороку випускають близько 3% майбутніх українських ІТ спеціалістів (мова тут йде саме про технічні спеціальності), які залишаються працювати на локальну індустрію.

3. За період карантину майже 44% компаній змушені були повністю перейти на дистанційний режим роботи, наразі таких залишилось лише 3,3%. В період пандемії COVID-19, для 33,3% компаній орендодавець надав знижку на оренду приміщення, що дозволило зекономити витрати. При цьому, керівництво компаній пішло на зустріч командам і майже третині респондентів підняли заробітну платню.

Більшість опитаних нами респондентів прогнозують завершення карантину вже у червні 2022 року, а поки планують і надалі поповнювати молодими талантами 16-26% свого штату. Влітку Вінницька ІТ-Асоціація серед перших організувала масову вакцинаційну кампанію для більш ніж 2100 місцевих ІТ-спеціалістів. В планах на 2022 рік — ще дві хвилі «бустерної дози» для фахівців та їх рідних.

4. Найпопуляніші спеціальності — software та маркетингові позиції. Основними технологіями та мовами програмування, котрі використовують спеціалісти ІТ-компаній Вінниці у розробці є: JavaScript; TypeScript; C#; NodeJS та Java. Мови програмування, на котрі ІТ-компанії будуть мати запит у найближчі 5 років, це: Python, Java та JavaScript.На 2-му місці, серед затребуваних мов програмування у майбутньому опинилась мова JS, на 3-му — PHP, на 4-му — C# та React, а на 5-му — .NET та TypeScript.

У той час, коли Diia City був ще тільки законопроєктом, ІТ Асоціація Вінниці активно долучалась до обговорень та правок у складі робочої групи при Мінцифри. Лише 24,4% ІТ-спеціалістів та 41,2% ІТ-компаній підтримують впровадження Дія City. При цьому серед усіх опитаних респондентів лише близько 30% відповідали правильно на контрольне запитання про зміни, які передбачаються в рамках проєкту.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: