Японія запустила мініатюрний космічний ліфт

25.09.2018 0 By Chilli.Pepper

У разі успіху STARS-Me може прокласти шлях від наукової фантастики до реальності

Японський експеримент STARS-Me

Японський експеримент STARS-Me (на ілюстрації) вперше перевірить крихітний ліфт, що рухається по 10-метровому кабелю в космосі. © DINOSATO

 

Пара невеличких супутників, які допоможуть випробувати технологію космічного ліфту, наближаються до Міжнародної космічної станції.

О 13:52 вечора за східним стандартним часом 22 вересня Японське агентство аерокосмічних досліджень запустило ракету з експериментальним STARS-Me з острова Танегасіма.

STARS-Me (або космічний автономний роботизований супутник – міні-ліфт), побудований інженерами в Університеті Сідзуока в Японії, складається з двох 10-сантиметрових кубічних супутників, з’єднаних 10-метровим тросом. Маленький робот, який представляє кабіну ліфта, близько 3 сантиметрів в діаметрі і 6 сантиметрів у висоту, буде переміщатися вгору і вниз по кабелю за допомогою двигуна, під час плавання експериментального проекту в космосі.

Попередні експерименти, в тому числі три інших варіанти STARS, встановили супутники, прив’язані до кабелю, але STARS-Me першим перевірить рух по кабелю в космосі.

Повномасштабний космічний ліфт, якщо він коли-небудь буде побудований, міг би використовувати аналогічну установку для вивезення космонавтів і вантажів з Землі на орбіту набагато дешевше і ефективніше ракетних запусків. Вчені мріяли про космічні ліфти з кінця 1800-х років, але технологія як і раніше залишається предметом наукової фантастики.

Проте, японська корпорація Obayashi сподівається побудувати такий ліфт до 2050 року. Проект включає в себе кабель довжиною 96 000 кілометрів, з вуглецевої нанотрубки, прикріплений до плавучого “земного порту” в океані, на одному кінці і до космічної станції – з іншого.

“Існуючі технологічні рівні ще недостатні для реалізації концепції, але наш план реалістичний”, – йдеться на веб-сайті корпорації. Якщо STARS-Me буде успішним, це може привести до того, що перспектива наблизиться до реальності.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: