Як змусити свій мозок пригадати майже все

18.07.2020 0 By Chilli.Pepper

Багато людей скаржаться на жахливу пам’ять. Списки покупок, дні народження друзів, статистика для іспиту – вони, схоже, не затримуються в мозку. Але пам’ять не настільки кам’яна, як ви могли собі уявити. З правильною технікою ви цілком можете згадати практично все що завгодно, повідомляє msensory, із посиланням на wired.

Нельсон Делліс – чотириразовий чемпіон по Запам’ятовуванню США та Грандмайстер із Запам’ятовування. Деякі його подвиги пригадування включають запам’ятовування 10 000 цифр числа Пі, порядку понад дев’яти перетасованих колод карт та списки сотень імен, що почув їх лише один раз.

Але, з невеликою віддачею, Делліс каже, що будь-хто може покращити свою пам’ять. Ось п’ять кроків, які слід виконати, щоб отримати належне наповнення інформацією.

1. Почніть з сильних уявленнь та образів

Давайте почнемо з досить простого завдання: запам’ятовування семи чудес світу. Щоб запам’ятати їх, Делліс рекомендує почати з перетворення кожного з цих елементів у легко запам’ятовуване уявлення. Деякі будуть більш очевидними. Наприклад, для Великої китайської стіни ви можете просто уявити собі стіну. Для Петри ви могли б створити уявлення вашого власного вихованця.

«Використання таких соковитих ментальних образів надзвичайно ефективне. Що вам потрібно зробити, так це створити великі мультисенсорні спогади», – пояснює Джулія Шоу, вчений-психолог з Університетського коледжу Лондону і автор книги «Ілюзія пам’яті: запам’ятовування, забуття і наука про помилкову пам’ять». Вам потрібно прагнути до ментальних образів, які ви можете майже відчути, понюхати і побачити, щоб зробити їх якомога більш реальними.

За цим усім стоїть наука. «Зображення, які є дивними, і, можливо, грубими або емоційними, є липкими”, – каже Шоу. “Дивлячись на мозок, дослідники виявили, що мигдалина – частина мозку, важлива для обробки емоцій, – стимулює інші частини мозку зберігати спогади”. Ось чому сильні емоції роблять спогади більш імовірними.

2. Помістіть ці уявлення у локацію

Наступний крок – помістити ці сильні розумові образи в місце, з яким ви дійсно знайомі. У прикладі з Делліс він розміщує кожне з семи чудес на шляху через свій будинок, починаючи зі стіни на вході, потім Христа, уявляючи Христа-Спаситнля релаксуючим на своєму дивані. «Чим дивніше, тим краще», – каже Делліс. На кухні ви можете уявити, як лама готує їжу.

Цей метод зв’язування уявленнь з місцями називається палацом пам’яті, і він особливо корисний для запам’ятовування порядку певних елементів, каже Шоу. «Палац пам’яті використовує наявну пам’ять про реальне місце. Це місце, яке ви знаєте – зазвичай ваш будинок або інше місце, яке ви знаєте дуже добре».

Якщо в списку всього сім елементів, це місце може бути відносно невеликим. Але коли справа дійшла до запам’ятовування 10 000 цифр числа Пі, Делліс повинен був розширити свій палац пам’яті до всього свого рідного міста Майамі. Він розділив 10 000 цифр на 2 000 блоків по п’ять цифр в кожній і розмістив їх в 10 різних кварталах.

«Дослідження нейровізуалізації показали, що люди проявляють підвищену активність в [потилично-тім’яній області] мозку при вивченні спогадів за допомогою палацу пам’яті», – каже Шоу. «Це означає, що техніка допомагає вводити більше частин мозку, які зазвичай призначені для інших почуттів – тім’яна частка відповідає за навігацію, а потилична частка пов’язана з баченням зображень».

3. Зверніть увагу

Запам’ятовування семи дивних уявленнь для чудес світу не повинно бути надто важким, але коли ви запам’ятовуєте 10 000 цифр пі, вам може знадобитися трохи більше мотивації. «Я б сказав собі цю мантру. Я хочу запам’ятати це, я хочу запам’ятати це”, – каже Делліс. “Це проста мантра, але вона приверне мою увагу і зосередить її на заданні, яке допоможе мені запам’ятати краще”.

4. Структуруйте або розбийте речі

З дуже великими числами, такими як Пі- або довгою послідовністю карт, також допомагає розбити його на частини. Делліс перетворив кожен п’ятизначний шматок Пі в образ, який він легко запам’ятав. «Слова легкі, ви бачите слово, і це зазвичай викликає певну образність у вашій свідомості. Але такі речі, як цифри, картки або навіть назви, трохи складніше», – говорить він. “І у них є системи, які ми розробили і вивчили, так що коли ми бачимо ім’я, номер або карту, у нас вже є попередньо встановлені образи”.

5. Завершуй, переглянувши

Як тільки ви посортуєте свої уявлення та заселите палац пам’яті, вам просто потрібно переконатися, що вони залишаються у вас в голові. “Більшість спогадів ніколи не входять у вашу довгострокову пам’ять”, – говорить Шоу. “Ось чому так важливо повторювати інформацію, щоб перетворити короткочасну пам’ять у довгострокову”.

І, на жаль, для цього не існує легкого взлому. Це зводиться до повторення та наполегливої праці. «Щоб стати чемпіоном пам’яті, мені доводилося працювати над цим щодня. Я дуже важко тренувався і зробив це чимось дуже інстинктивним для себе. І це прийшло лише з практикою», – каже Делліс. І якщо це звучить як великий шматок роботи, так, ви маєте рацію.

 

Хороша пам’ять це також якісні фрукти та овочі у раціони. А підібрати насіння допоможуть фахівці з технології вирощування овочевих культур і проконсультують зі всіх питаннь від вирощування розсади до збору врожаю та зберігання овочів.

Подробиці: http://vladam-seeds.com.ua/ru/

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: