Як виглядають нові клістрони для ЗРК від компанії Радіонікс

08.08.2021 0 By NS.Writer

Компанія Радіонікс має власне рішення для розв’язання одного з болючих питань для вітчизняної Протиповітряної оборони. А саме — браку надвисокочастотних приладів, або підсилювачів потужності, які виготовляються у Росії і використовуються у складі зенітних ракетних комплексів. Зокрема, С-300 ПТ/ПС, С-300В, Бук тощо, пише defence-ua.com.

Оснащеність вітчизняної протиповітряної оборони усіма необхідними комплектуючими, у тому числі вітчизняного виробництва — питання критичне для обороноздатності України. Одними з таких важливих складових є клістрони — надвисокочастотні прилади, від яких залежить спроможність виконання бойових завдань зенітними ракетними комплексами ЗС України.

Буквально учора агенція Defense Express подавала черговий матеріал на цю актуальну тему під назвою «Війна за клістрони: у Росії засудили на роки громадян, які намагались добути дефіцитні запчастини для українських ЗРК С-300».

Також у матеріалі згадувалось про те, що Україні слід позбутись ахілесової п’яти нашого ППО — залежності від російських клістронів. Їх намагаються й досьогодні добувати і перевозити до України з Росії усіма можливими способами.

Пуск з ЗРС С-300В ЗС України

Поки підприємства «Укроборонпрому» — а профільним за цим напрямком є завод «Генератор» — показують відновлені клістрони, або з раніш відбракованих, або з тих, що вже відпрацювали свій ресурс.

Хоча також від підприємств концерну лунають заяви і про виготовлення нових зразків, які є копіями тих клістронів, які були розроблені в СРСР під те озброєння, що зараз стоїть на оснащенні ЗС України — конкретні типи ЗРК та РЛС.

Держпідприємство «Завод «Генератор» у попередні роки проводило ремонт клістронів КИУ-43 в інтересах Збройних Сил України. Номенклатура заводу «Генератор», на фото зліва-направо: імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-5, багатопроменевий імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-7 та клістрони КГ-3Р, КУ-137Р, КИУ-43Р

Але в Україні вже є більш кардинальні і цікаві рішення. На виставці «Зброя та безпека-2021» компанія «Радіонікс» (входить до об’єднання «Ліга оборонних підприємств») показала декілька зразків нових твердотільних підсилювачів потужності, що спроможні замінити дефіцитні вакумні, або лампові клістрони.

Кожний ЗРК — це з десяток різних клістронів

До речі, слід знати, що лампові клістрони, які застосовуються у ЗРК С-300ПТ/ПС перших серій (у ППО України саме такі), а також у С-300В у Росії також вже не виготовляються, вони є лише на складах та у ремкомплектах до ЗРК.

У останніх версіях С-300 та С-400 Росія зробила перехід на нову елементу базу, у тому числі — твердотільну.

Твердотільний підсилювач потужності «Еверест»

Перший показ власних твердотільних підсилювачів потужності, здатних замінити «радянські лампи», які на виставці «Зброя та безпека −2021» представила компанія «Радіонікс» пройшов, чесно кажучи, абсолютно непоміченим.

Тож ліквідуємо цей пробіл і подаємо фотографії та ТТХ окремих розробок.

За твердженням представників компанії «Радіонікс», наприклад, представлений на виставці «твердотільний підсилювач потужності з назвою „Еверест“ може одним зразком перекрити усю лінійку клістронів, що застосовуються у тому ж ЗРК С-300. А там їх більше десятка при вартості щонайменше десь у $80 тис за один».

Але щоб ці розробки від компанії «Радіонікс» пішли у серію — потрібна відповідна програма і готовність військових до нових рішень, а саме — до адаптації нових блоків на ті ЗРК, що є в Україні.

Твердотільний підсилювач потужності «Еверест»

Наскільки це взагалі можливо, і які процедурні та технологічні проблеми має вирішити Україна та вітчизняні компанії — як державні, так і приватні, — аби забезпечити наші ЗРК та РЛС критичною номенклатурою власного виробництва — у наших подальших матеріалах.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: