Як Україна зробила перший крок до zero-waste

16.12.2021 0 By NS.Writer

В Україні частково обмежили використання пластику. Тепер безкоштовних тонких пакетів на касах та в залах супермаркетів не буде. Також їх не даватимуть безкоштовно в магазинах, на ринках, закладах харчування, пише dev.ua.

Безкоштовних пакетів більше не буде. Тепер їх продаватимуть від 2 грн. Україна зробила перший крок до zero-waste

З 10 грудня набув чинності закон, який забороняє безкоштовне розповсюдження у магазинах, на ринках та у сфері обслуговування кількох видів пластикових пакетів. Його суть — наблизити Україну до філософії zero-waste.

Відтепер в країні не можна безкоштовно розповсюджувати три види пластикових пакетів:

оксорозкладні пластикові пакети — пакети, матеріал для виготовлення яких складається з поліетилену та оксорозкладних домішок;

надтонкі пластикові пакети — пластикові пакети зі стінками завтовшки менше ніж 15 мікрометрів;

тонкі пластикові пакети — пластикові пакети зі стінками завтовшки від 15 до 50 мікрометрів.

Ці види пакетів відрізняються найменшою тривалістю «життя» — в середньому люди використовують їх не більше 20 хвилин, але саме такі пакети найбільше забруднюють планету.

Втім, є й винятки: надтонкі пакети можуть використовуватися для упаковки та транспортування свіжої риби, м’яса, а також сипучих продуктів та льоду. Як первинна упаковка для цих продуктів пакети будуть безкоштовно доступні до 2023 року.

Також можна безкоштовно видавати біорозкладні пластикові пакети, які утилізуються компостуванням чи біорозкладанням.

Звичайні пакети, що потрапили під заборону, все ж можна буде використовувати — але купивши їх. Найпростіші прозорі пакети без ручок, які раніше валялись в рулонах у відділі овочів та фруктів, тепер коштуватимуть від 2 грн за штуку:

без ручок та бокових складок — 2 грн

без ручок з боковими складками — 2,5 грн

з ручками без бокових складок — 2,5 грн

з ручками та боковими складками — 3 грн.

Штрафи за порушення — від 1700 до 3400 грн, а за повторне порушення — від 3400 до 8500 грн. Їх накладатимуть на торгові мережі та магазини, які роздаватимуть заборонені пакети безкоштовно.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: