Як собаки лікують людей

26.09.2015 0 By Chilli.Pepper

Собака – це дика тварина, яку одомашнила людина для того, щоб спростити та покращити собі життя. Відколи з’явилася собака, вона живе поруч з людиною, допомагаючи у справах, найбільш важливих для людини: видобування їжі, охорона родини та майна, попереження про ворогів.

Пізніше люди задіяли собак у пошуку наркотиків, вибухівки, потерпілих людей у горах і від завалами. З часом людина знаходила все більше і більше способів використовувати собак: у якості шпигунів, для розваг, для тестування препаратів тощо. Останнім часом людина відкрила для себе, що собака також може бути помічником у справі збереження здоров’я, пошуку друзів і лікування від наявних хвороб. Ця стаття – про собак-лікарів. 

Трохи австралійських даних. Чому дані австралійські?

Первинна інформація – це дорога річ. Існує три джерела отримання первинних даних: (а) інформація результатів перепису, (б) дані вибіркових обстежень та (в) дані з реєстрів. Перепис є найбільш коштовним методом здобуття даних, оскільки передбачає охоплення всієї популяції. Тому переписи в світі, як інструмент збору даних, використовують лише для переписів населення і рогатої худоби, і проводять їх досить рідко, найчастіше, з періодичністю раз на десять років.

Вибіркові обстеження потребують побудови репрезентативної вибірки, збору інформації в її межах, а потім поширення отриманих даних на генеральну сукупність. Хоча їх цінність не варто применшувати тому, що вони дають змогу побачити приблизну ситуацію за досить невеликі гроші, результати вибіркових обстежень найбільше критикують за їх якість.

Реєстри дають точну інформацію, наявну в будь-який момент часу, на відміну від перепису і вибіркових обстежень. Проте, реєтри потрібно побудувати, перш ніж ними можна буде користуватися, і це може забрати роки. Крім того, реєстри часто не містять повної інформації і потрібно рахувати дані з різних реєстрів, які не обов’язково містять співставну інформацію.

Відтак, за відсутності первинної інформації, на практиці дослідники часто використовують так звану вторинну інформацію: офіційну статистику та відомості інших країн, зіставних з нашою країною за різними характеристиками, і різні дорахунки. Більше того, за щастя вважається знайти інформацію не старше пятирічної давності. 

Собака, фотографії якої супроводжують цю статтю, мешкає у Львові. Її звуть Тіна і вона може стати саме Вашим терапевтом. Будь ласка, телефонуйте за номером 097 711 87 03 (Анна), якщо Ви бажаєте стати господарем Тіни.

 

Що там у австралійців?

Австралійська рада з питань тварин-компаньйонів порахувала, що принаймні раз в житті 83 відсотки австралійців були в статусі власників домашної тварини. Наразі більше 63 відсотків австралійських домогосподарств мають домашніх тварин, з яких собаки складають 40 відсотків, а коти 26 відсотків.

Австралійці пишуть про такі переваги володіння собакою: власники собак рідше навідують лікарів і вживають менше ліків, швидше відновлюються після хірургічних операцій, мають нижчий холестерин і рівень кров’яного тиску, краще долають стрес, менше ризикують померти від сердцевого нападу.

В Австралії розробили програму, за якою спеціально навчаних собак на регулярній основі водять в будинки престарілих та лікарні. Програма мала успіх, – було зроблено висновок, що домашні тварини мають позитивний вплив на літніх людей, навіть затримують процес старіння в результаті підвищення рівня активності людьми. Взагалі, через збільшення фізичних вправ, і спілкування з тваринами і про них, літні люди стають менш напруженими, більш зібраними, мають більше інтересу до життя. Саме тому такого роду терапія практикується вже кілька десятків років.

Собака, фотографії якої супроводжують цю статтю, мешкає у Львові. Її звуть Тіна і вона може стати саме Вашим терапевтом. Будь ласка, телефонуйте за номером 097 711 87 03 (Анна), якщо Ви бажаєте стати господарем Тіни.

 

Дещо з американського досвіду. Чому ця стаття посилається на американський досвід?

Дослідження коштують чималих грошей. Логічно, що багатші країни витрачають на досліди більше, ніж витрачають на них бідніші країни. Сполучені Штати часто публікують інформацію, яка пізніше використовується як база для дослідження в Евросоюзі. Звідти вже, часто через технічну допомогу, приходить інформація до України. Звичайно, це не стосується таких сфер як інформаційні технології, авіаконструкторські розробки, військові конструкції тощо. Проте це цілком справедливо для питань гуманітарного напрямку, до яких відноситься собакотерапія. 

Собачі проекти в США

Собаки не єдині тварини, знамениті своїми тепаревтичними якостями. Але, на відміну від котів, коней, дельфінів, декоративних свиней та інших тварин, собак використовують найчастіше. Не кожна тварина може бути універсальним лікарем, але тих, що можуть, досить легко визначити ще змалечку. Тварина-лікар – це тварина, якій притаманні риси терапевта, тобто вона доброзичлива, терпляча, упевнена у собі, ніжна, невимушена з незнайомими людьми. Собака-терапевт повинна любити отримувати надмірну увагу від незнайомих людей, вміти терпляче сидіти в незручній позі, наприклад, на підлозі, на дивані, на колінах, на руках, терпіти незграбне поводження, раптові і сильні шуми, не реагувати на інших тварин.

Американські організації, які об’єднують ентузіастів навколо проектів, які включають собак-терапевтів, справедливо стверджують, що вони покращують людське здоров’я. Дослідження показали, що контакт з твариною-терапевтом допомагає поліпшити фізичний, розумовий, емоційний і соціальний стан людини, що у свою чергу допомагає швидше відійти після лікування або стресу.

Собака, фотографії якої супроводжують цю статтю, мешкає у Львові. Її звуть Тіна і вона може стати саме Вашим терапевтом. Будь ласка, телефонуйте за номером 097 711 87 03 (Анна), якщо Ви бажаєте стати господарем Тіни.

В Сполучених Штатах існує чимало програм, в рамках яких собак використовують як терапевтів. Наприклад, собаки-терапевти працюють з агентствами з надзвичайних ситуацій в районах стихійних лих. Присутність собаки, і особливо фізичний контакт з нею, може допомогти заспокоїти людину, вивести зі стану паніки.

Одна з популярних програм із залученням собак розрахована на поліпшення навичок читання і збільшення словникового запасу у дітей (The Reading Education Assistance Dogs (R.E.A.D.) program). Собаку приводять до школи, щоб діти читали їй вголос. Вважається, що діти з поганими навичками читання можуть соромитися товаришів, а при собаці вони здатні розслабитися і зконцентруватися на завданні. Ця програма працює, окрім США, ще в Канаді, Великобританії, Італії, Фінляндії, Франції, Словенії, Іспанії, Нідерландах, Норвегії, Південній Африці.

Окрім вищевказаних, тварини беруть участь у великій кількості різних проектів, проте, в цій статті хотілося б привернути увагу до результатів роботи собак-лікарів в лікарнях та будинках престарілих. Переваги залучення навчаних собак наведено нижче (інформацію взято від Therapy Dog Information): 

Психологічні переваги

Зменшення депресії, в тому числі від посттравматичного стресового розладу.

Зниження почуття самотності.

Зменшення агресивної поведінки.

Зростання бажання спілкуватися і посміхатися.

Зростання оптимізму та впевненості.

Стимулювання уваги. 

Фізичні переваги

Зниження артеріального тиску.

Зниження частоти серцевих скорочень.

Зниження гормону стресу кортизолу.

Збільшення гормонів, пов’язаних зі здоров’ям і почуттям благополуччя, в тому числі бета-ендорфіну, -бета-фенілетиламіну, дофаміну, окситоцину, пролактину і серотоніну.

Збільшення рівня фізичної активності в результаті появи стимулу для фізичних вправ.

Поліпшення дрібної моторики, рівноваги та інших фізичних навичок. 

Висновки для України

Наразі в Україні, так само як і в середньому по Європі, переважає велика кількість людей старших за середній вік (існує тенденція до постарішання населення). Водночас, ряд досліджень стверджують, що після виходу на пенсію люди схильні втрачати ентузіазм до життя, особливо якщо вони не зайняті онуками або зайняттям до душі. Зважаючи на інформацію вище, було б дуже корисним поширити досвід терапії за допомогою собак серед українського населення.

Крім того, в Україні, так само як і всюди у світі, солдатам складно пристосуватися до рутини мирного життя після повернення з війни. Чому б не взяти за приклад досвід американців, які наразі успішно практикують собакотеріпію, навчаючи та поширюючи собак серед ветеранів війни? Лише на минулому тижні організація «Ветеранз кенайн солюшнз» (Veteran’s K-9 Solutions) повідомила про те, що передає 36 собак-терапевтів, попередньо взятих з притулку і навчених, армійським ветеранам. Ця організація займається тим, що рятує собак з притулків і навчає їх на терапевтів, оскільки, як пишуть журналісти, у Сполучених Штатах багато людей, які після повернення з армії беруть собі терапевтичних собак, щоб ті допомогли їм повернутися до цивільного життя.

Паралельно з цим просто зараз у США фінансуються та реалізуються проекти, спрямовані на дослідження ефектів від собакотерапії. Це незважаючи на те, що різні проекти собакотерапії успішно існують у Штатах упродовж десятків років.

Наразі в Україні існує велика проблема небажаних собак, адже існує чимала кількість самотніх собак, як у притулках, так і на вулицях. Зараз найкращий час для зоозахисників створити попит на безпритульних собак через тренування їх для потрібних цілей. Волонтери-кінологи могли б об’єднатися і розпочати тренування собак на роль теріпевтів. Це досить швидке навчання, матеріали про яке не є секретом і всю навчальну базу, яка його стосується, із задоволенням передадуть зоозахисні організації інших країн. Це навчання приносить швидкий результат, а відтак заохочуватиме розвивати ініціативу і долучати до неї більше людей. На відміну від процедури підготовки службових собак, яка забирає від півроку до трьох років, весь цикл робіт від відбору собак до підготовки їх господарів і тренування собак на роль терапевтів забирає навіть не місяці, а тижні.

В Україні вже існує приклад для наслідування. Влітку поточного року за фінансової підтримки української діаспори Канади стартувала ініціатива «Друг Героя». Ініціатива має на меті реабілітацію бійців та воїнів з психологічними та фізичними травмами, отриманими на війні, через підготовку та поширення серед них службових собак та собак-лікарів. Наразі, канадійські тренери тренують собак-терапевтів, службових собак і кінологів.

Проект розрахований на кілька років, тому що він має на меті побудувати навчальну інфраструктуру, які дозволить українським ентузіастам самостійно виховувати собак-лікарів та службових собак. Собак-теріпевтів для проекту набирали виключно у притулках.

Олена АлександроваОлена Александрова

Собака, фотографії якої супроводжують цю статтю, мешкає у Львові. Її звуть Тіна і вона може стати саме Вашим терапевтом. Будь ласка, телефонуйте за номером 097 711 87 03 (Анна), якщо Ви бажаєте стати господарем Тіни.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: