Як росіяни зробили з Фійона зіц-президента Фунта. Ексклюзив

05.08.2021 0 By NS.Writer

Як відомо, прем’єр РФ Михайло Мішустін підписав розпорядження уряду зі списком кандидатів для висунення до ради директорів акціонерного товариства «Зарубежнефть» в якості представників від Російської Федерації. Навіть росіянам хотілося б зрозуміти, чим керувався глава уряду (і його бос Путін), висуваючи в якості одного з кандидатів колишнього прем’єр-міністра Франції Франсуа Фійона. Втім, зараз він заявлений як президент компанії «Apteras Sarl». Цю консалтингову компанію він створив в 2017 році, вона співпрацює з французькими підприємствами, що працюють з Росією. Передбачувано, що ні про саму фірму, ні про її внесок в російсько-французьке співробітництво практично нічого не відомо, на відміну від її керівника.

Так, 67-річний Франсуа Фійон був прем’єр-міністром Франції при президенті Ніколя Саркозі з 2007 по 2012 рік. До цього він побував на посаді керівника шести різних міністерств, а раніше неодноразово був обраний депутатом до Національних зборів Франції. Здавалося б, цілком досвідчений політик, який на думку Путіна, показує свою щиру симпатію до Росії…

Але насправді, ці «симпатії» часом змінювалися на відверті антипатії, в залежності від того, як складається політична кон’юнктура. Про це якось намагаються у Москві не згадувати. Наприклад, у листопаді 2016 року Фійон відверто заявляв, що «Франція поділяє спільні цінності з США, а не з Росією». Він також відзначав, що… не підтримує окупацію Криму. Хоча, хто з політиків не міняв своєї думки на протилежну, відповідно до «генеральної лінії»…

Проте, вся справа в тому, що 29 червня 2020 року Франсуа Фійон був засуджений у Франції за шахрайство і розтрату державних коштів. Кримінальний суд Парижа засудив його до двох років позбавлення волі і ще трьох років умовно. Суд визнав Фійона винним в тому, що його дружина і діти багато років отримували зарплату за державний кошт за роботу, яку вони не виконували. Крім того, Франсуа і Пенелопа Фійон визнані винними у справі про «фіктивних» контрактах подружжя політика у відомому літературному журналі. Дружина Фійона також отримала термін в три роки позбавлення волі умовно. Зараз справа Фійона розглядається в апеляційному суді, саме тому він усе ще має можливість стрибати на волі…

Втім, зрозуміти логіку і розібратися в тому, чому людину, чия судимість якої закінчується тільки через чотири роки, та ще й засудженого за відверту корупцію, висувають на високий пост в російській державній компанії, зовсім не просто. Або — дуже просто.

Тепер найцікавіше.

Довідка:

«Зарубежнефть» — російська державна нафтова компанія, створена в 1967 році для будівництва об’єктів нафтової промисловості за кордоном, зокрема в Алжирі, В’єтнамі, Індії, Іраку, Ємені, Лівії, Сирії, на Кубі. 100% акцій компанії знаходяться у федеральній власності.

Пріоритетне місце в діяльності «Зарубежнефть» займає В’єтнам, де найбільш ефективним проектом є спільне підприємство «Вьетсовпетро», створене в 1981 році. «Зарубежнефть» також здійснює співробітництво з кубинською державною нафтогазовою компанією «Cubapetroleo», реалізуючи проект по збільшенню методів нафтовіддачі на родовищі «Бока де Харуко». Крім того, «Зарубежнефть» належить нафтопереробний завод Брод, завод моторних масел Модріча і мережу АЗС в Республіці Сербській (Боснія і Герцеговина).

Втрачено цілком або згорнуто до мінімуму за останні роки співпрацю з такими країнами, як Алжир, Індія, Ірак, Ємен, Лівія, Сирія. Гроші, зрозуміло, розкрадено. Тому «Зарубежнефть» переключилася на внутрішні регіони Росії. Наразі, активи «Зарубежнефті» формально представлені 13 родовищами в Ненецькому автономному окрузі Архангельської області, Харьягінскім родовищем, родовищами нафтовидобувних підприємств «Оренбургнефтеотдача» і «Ульяновскнефтегаз». Та чи так це у реальному житті? Вірогідно, підстаркуватого Франсуа, з його вже підтоптаною репутацією — підставлять під черговий скандал, цього разу пов’язаний із банкрутством, після чого в тій самій Франції він сяде вже не на чотири роки умовно, а років на двадцять загального режиму. Адже приблизно так Путін учинив із Ніколя Саркозі.

Андрій Курбський, аналітик, для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: