Як привид матеріалізується на наших очах

10.12.2020 0 By NS.Writer

Ще 24 вересня ми обговорювали на ФБ, чому привид Персонального мандату блукає Україною напередодні чергових виборів. А щойно «привид» матеріалізується в реальну суспільну силу. Ще до виборів ця сила може суттєво почистити колони кандидатів всіх партійних кольорів.

Нагадаймо, що персональний мандат (ПМ) — це правова новація, яка забезпечить жорсткий зворотний обранців з виборцями. ПМ передбачає право кожного виборця без посередників забрати свій голос в тому разі, якщо пересвідчиться, що кандидат ввів в оману.

Жодна партія протягом кількох років не погодилася внести до програми реалізацію ПМ. Серед відомих політиків лише двоє публічно висловилися за такий крок… поки перебували в опозиції. І обидва забули про обіцянки, коли отримали державні посади. «Точку зрения определяет кочка сидения» — відверто пояснив один з колишніх президентів.

Перспективи юридичного впровадження новації протягом років блокував той самий політикум, який варто давно почистити. Прихильники ПМ опустили було руки, бо не бачили вірогідності конституційного способу жорсткої відповідальності обраних.

Втім, млини історії мелють повільно, але безупинно)

З кожним роком зростав рівень інформатизації суспільства взагалі і доступність нових технологій зокрема. Нарешті він досяг такого рівня, що впровадити ПМ отримали можливість САМІ ВИБОРЦІ: без ухвалення заблокованого законодавства.

4 жовтня прихильники ПМ отримали благу вість. Треба змінити послідовність дій у відповідності до історичної закономірності:

— СПОЧАТКУ Ідея рухає масами, а

— ПОТІМ маси змінюють парламент, який ухвалює нову Конституцію.

Якщо кожен виборець сьогодні може зафіксувати (на камеру) обіцянку кандидата не брехати (тобто, виступити за впровадження ПМ), цей запис і стане «гарантією» доброчесності.

Не юридичною, поки що, але моральною і етичною. Виборець зберігає «гарантійний талон» протягом каденції, і викладає в мережу, як тільки побачить обман. Тавро від виборця зворотним зв’язком дожене недоброчесного також завдяки технологіям: інші обмануті виборці поширять «свідоцтво про обман», що сформує поле остракізму
навколо брехунця.

Такий дійсно ГРОМАДЯНСЬКИЙ контроль найбільший ефект принесе в тергромадах, де місцевих депутатів багато виборців знають наочно. І за кожної зустрічі можуть обранцю «козу» крутити.

Лише моральною силою ГРОМАДИ колеги брехунця можуть викинути його з ради, аби не дискредитувати всю раду в цілому. Згадаймо, що в Давній Греції вищою мірою покарання було ВИГНАННЯ з громади.

Професор-конституціоналіст Віктор Мусіяка, який першим підтримав новацію, на жаль, не дожив до її юридичного впровадження. Але його підтримка ЖИВЕ і сьогодні, працює на захист конституційних прав українців: ЯК ВЗЯТИ ВЛАДУ БЕЗ ГРАНАТОМЕТІВ

КОЖЕН громадянин має здатність примусити обранця працювати ЧЕСНО.

Якщо самі не подбаємо про «обліко морале» власного депутата, ніхто для нас цього не зробить. Бо: кому воно ще потрібно?

Олександр ТЕРТИЧНИЙ,

консультант з питань публічної соціології,

координатор групи незалежних дослідників Спільний Проект


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: