Як політтехнолог і маркетолог заснували агенцію з просування брендів, селебрітіз і політиків у Вікіпедії

20.09.2020 0 By NS.Writer

Вам теж в університеті давали завдання створити свою статтю на Вікі, та виявлялося, що це майже неможливо зробити власноруч? Це нормально. Адже Вікіпедія — це не тільки купа суворих правил редагування та фактчекінгу, а ще й великий ринок з розміщення контенту.

Роман Мельник і Богдан Дубильовський

Про це пише vctr.media.

У 2007 році політтехнолог Богдан і маркетолог Роман задумали ідею компанії «Вікібізнес». Вже близько 10 років ця агенція є найбільшою фірмою з просування брендів і селебрітіз на Вікіпедії. До них звертаються великий бізнес, зірки, політики та навіть сини африканських диктаторів з американськими бізнесменами.

Разом з агенцією «Вікібізнес» розповідаємо, як працює репутаційний маркетинг у Вікі, скільки коштують послуги редакторів, які цілі переслідують клієнти та як працює агенція, яка все це робить.

Хто заснував «Вікібізнес»

Роман Мельник прийшов із урбаністики та діджитал-маркетингу. Раніше працював у Фонді Гаврилишина та маркетологом у KAN Development. Паралельно розвивав проєкти з цифрової безпеки (zloch.in.ua, Digital Police) та діджиталізації міського самоврядування.

Роман каже, що зараз у світі є два десятки схожих компаній, які займаються платними редагуваннями «Вікіпедії». Але у 2007 році ніша платних редагувань у Вікіпедії лише зароджувалась, а тому була вільною. Роман постійно створював україномовні статті на різні теми. Через це до нього почали звертатися музиканти, спортсмени та бізнесмени. Всі хотіли покращити свої статті на Вікі. Так з’явилася ідея створення агенції.

Політтехнолог Богдан Дубильовський з 2014 року працює у сфері комунікацій та піару (УАЛ, Kyiv Post, Favorit Sport), раніше керував SMM-агенцією. Богдан пояснює — йому було образливо, що в українській версії енциклопедії було замало інформації, а про улюблених персонажів мультсеріалу South Park — взагалі ні слова. Тому Богдан якийсь час навіть платив фрілансеру, щоб той приходив до нього додому і писав статті в українську Вікіпедію.

Як працює агенція

Компанія Вікібізнес працює з 2010 року. Це найбільша та найстаріша в Україні агенція репутаційного менеджменту у Вікіпедії. За останній рік компанія написала та опублікувала більше 300 статей про компанії, стартапи, бізнесменів, політиків та селебрітіз. У 2019 році компанія залучила перші приватні інвестиції. Це дозволило побороти кустарний підхід, апгрейднути відділ маркетингу та вийти на іноземні ринки.

Зараз у команді працює 5 редакторів, відділ продажів, маркетолог та просмалені модератори Вікіпедії, які живуть проектом уже роками. У нас вони займаються текстами. Переважно пишуть на специфічні вузькі тематики. Райтери розкидані по світу: Мумбаї, Мадрид, Жмеринка, Лондон, Вроцлав. До кінця 2021 року агенція планує захопити 30% ринку нативної реклами у Вікіпедії в СНД. Фокус на просуванні компаній, брендів та персон у найпопулярніших Вікіпедіях світу.

Ядром агенції є відділ продажів. Для лідогенерації вони купують якісні телефонні бази підприємств різних країн. Сейлзи щодня телефонують потенційним клієнтам.

«У нас настільки завзяті продажники, що нещодавно випадково продали наші послуги маленькому білоруському м’ясокомбінату. Довелося вибачатись, бо підприємство взагалі не проходить критерії значимості Вікіпедії», — каже Богдан.

Другим каналом лідогенерації для агенції є особисті знайомства. Працюючи на стику різних сфер, засновники мають зв’язки з політиками та громадським сектором. Компанію «Вікібізнес» постійно рекомендують іншим, коли хтось шукає «знавців Вікіпедії».

Скільки коштує редагування Вікі

У рейтингу Alexa енциклопедія займає п’яте місце після Google, YouTube, Facebook та Baidu. Для великих брендів цінність сторінки на Вікіпедії — очевидна. Вона збільшує капіталізацію компанії, впливає на імідж, збільшує рівень довіри партнерів, співробітників та клієнтів.

Через кілька годин після створення сторінка компанії у Вікіпедії індексується на горі пошукової видачі Google, а текст зі статті підтягується у Google Knowledge Graph. Іншими способами цього результату можна досягти або роками активної SEO-роботи, або величезними бюджетами.

Вікі-сторінка є чітким мірилом як потужності бренду, так і масштабу діяльності компанії. Не забувайте, що вас гуглять партнери перед зустрічами, конкуренти, інвестори та потенційні клієнти.

Ринкові ціни на розміщення статті про компанію чи бренд у Вікіпедії коливаються в діапазоні $350-2000. Найдорожче беруть PR-агенції, які працюють на англомовному ринку. Там цінник стартує від $2000. Українська агенція працює дешевше:

– стаття про бренд (компанію) з нуля — $400;

– річна підтримка та захист сторінки від вандалізму — $420;

– внесення правок, оновлення статті — $200.

Бувають і специфічні замовлення. Наприклад, клієнти хочуть заявити про свіжий бренд як нового, амбіційного гравця в ніші; відбити інформаційну атаку конкурентів; підготувати компанію до продажу (поглинання); утвердитися як лідер ринку.

Іноді адміністратори Вікіпедії зловживають службовим становищем та шантажують політиків та бізнесменів: накидують їм необґрунтовану критику, жовті скандали або погрожують видалити статтю, вимагаючи винагороду. З такими адміністраторами доводиться боротися за допомогою внутрішнього арбітражу співробітників Вікі.

Хто замовляє статті

Команда працює з різними українськими та іноземними клієнтами, але більшість з них підписують NDA. Усіх клієнтів можна поділити на такі категорії:

– українські клієнти, які працюють на нашому ринку;

– українські клієнти, які працюють тільки на зовнішніх ринках;

– англомовні клієнти, які працюють на західних та азійських ринках

– іноземні компанії, які працюють в Україні (представництва великих мереж від банків і до магазинів).

Компанії використовують Вікіпедію як сертифікат визнання аби вигравати тендери. Декілька разів на рік приходять клієнти, і агенція робить для них по 4-5 статей у різних мовних версіях Вікіпедії.

Якщо про фірму уже написали у своїх Вікіпедіях німці, французи, шведи, італійці, значить компанія непроста, а її діяльність важлива за кордоном. І ось нова нещодавно створена компанія уже виглядає солідним і надійним підрядником та отримує багатомільйонний контракт.

Молоді стартапи використовують Вікі для приваблення інвесторів. Нетреба вливати десятки тисяч доларів у SEO. Рік тому придумана назва гуглиться уже через кілька годин.

Перед виборами незліченна кількість кандидатів заспамлює енциклопедію криво написаними статтями про себе. Для них це дешевий спосіб миттєвого піару. Більшість цих статей швидко видаляються.

Один із лідерів медійного ринку звертався по допомогу в розміщенні статей про нього в основних мовних версіях європейського ринку. Через кілька тижнів у нього планувалися важливі перемовини про інвестиції, йому було важливо бути у Вікіпедії, аби інвестор у два кліки міг структуровано прочитати про нього на авторитетному і неангажованому джерелі.

Як з’явився цей ринок

Все почалося у 2005 році, коли заблокували IP-адресу Палати представників США. Вони намагалися відбілити на Вікіпедії біографію свого представника Марті Міхана. Через рік ЗМІ викрили на коригуванні репутації працівників конгресу США. Заступники і помічники покращували імідж своїх босів: прибирали інформацію про критику, скандали, невиконані передвиборчі обіцянки.

Далі постійно набували розголосу кейси коригування статей на користь Microsoft, The North Face, Церкви Саєнтології, ДержДеп Оборони Австралії, Британського Парламенту і виборчих штабів Барака Обами. Повну історію репутаційного менеджменту Вікіпедії можна переглянути тут.

В Україні послуги з редагування у Вікіпедії набули популярності у 2014 році через розгортання гібридної інформаційної війни проти України та засилля фейкових новин. Тоді ЗМІ частково втратили довіру, а Вікіпедія стала фактично єдиним незаангажованим джерелом інформації. Приблизно в цей час в Українську Вікіпедію хлинула велика кількість редакторів-новачків.

Чому потрібні такі агенції

У Вікіпедії існує декілька сотень правил, критеріїв значимості та вимог до оформлення статей.

Є ціла ієрархія модераторів з багаторічним досвідом, які стежать за дотриманням правил. Тому коли піарник заходить із новоствореного акаунту, його правки відразу потрапляють під прискіпливу увагу.

Поріг входу у Вікіпедію дуже високий. Якщо ваш піарник пройшов першу лінію оборони, далі на нього чекає пастка — у Вікіпедії заборонено розміщувати статті про себе, бо це порушує правила про саморекламу і конфлікт інтересів.

Модератори упереджено ставляться до будь-яких статей про живих людей та організацій, навіть якщо вони написані із дотриманням усіх правил. Це виливається у зловживання — статті можуть видаляти безпідставно, під надуманими приводами типу «прихована реклама», «незначима інформація», «невідповідність критеріям».

Які кейси бувають

Ось декілька кейсів агенції «Вікібізнес». Вони показують, які задачі клієнти вирішують за допомогою Вікіпедії:

– Повернули у Вікіпедію статтю про компанію, яку перед тим 7 разів уже видаляли. Причини видалення: слабко написана стаття із порушенням правил Вікіпедії, недостатньо насичена стаття посиланнями на новини та авторитетні ЗМІ, заангажованість вікіпедистів, які мають ліві політичні погляди і недолюблюють будь-які успішні українські компанії у Вікіпедії;

– Великій компанії розробили 6-міс PR-стратегію. Створили прес-брифінг, зацікавили українські ЗМІ у відповідній темі; вийшли на загальнонаціональні ЗМІ. Досягли розміщення 7 новини в онлайн-пресі, 3 статті у різномовних Вікіпедіях;

– До них звертався за послугами навість син диктатора однієї із африканських країн. Робили про нього статтю на локальній Вікі;

– Розмістили статтю про біткойн-мільярдера в англійській Вікі;

– Розмістили сторінку про юного нью-йоркського бізнесмена. Йому це обійшлося в декілька разів дешевше, ніж у США.

Що буде з цим ринком

Виходячи з всеохопного проникнення діджиталу в бізнес і життя брендів, репутаційний маркетинг з роками буде дорожчати. Боротьба за трафік та впізнаваність брендів і стейкхолдерів стане жорсткішою.

Зараз поріг входу все ще стерпно високий. Якщо у вас є компанія, то для потрапляння у Вікі вам потрібно мати з десяток статей на різних популярних ЗМІ. Це для набуття значущості (однієї з головних критеріїв для проходу на Вікі) вашого бренду. Але щільність гравців на полі репутаційного менеджменту буде зростати, адже надворі 2020 рік. Що це значить? Це значить, що якщо вашого бізнесу нема у Вікіпедіїі, вам є куди рости.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: