Як під стіни ВРУ з брехливими плакатами про «захоплення» і звинуваченнями Варфоломія вийшли миряни РПЦвУ

21.08.2021 1 By NS.Writer

Зранку 21 серпня миряни РПЦвУ вийшли під стіни Верховної Ради України з брехливими плакатами про «захоплення» і звинуваченнями в цих «захопленнях» особисто патріарха Варфоломія. Вони ймовірно думають, що такими плакатами їм вдасться переконати Вселенського патріарха у брехні, яку повторюють представники РПЦ в Україні із 2018 року, а саме: «захопленням» в РПЦвУ традиційно називають приєднання парафій до ПЦУ, шляхом голосування більшості парафіян на зборах (Наприклад на Сумщині на зборах за ПЦУ виступило 107 людей, проти трьох, які були за МП).

Як пише df.news, фото із мітингом під ВРУ опублікувало проросійське джерело Клименко Тайм.

Один із учасників мітингу РПЦвУ був затриманий поліцію через плакат «Андріївська церква — надбання православ’я, а не сатанізму». Інші вимагали від патріарха Варфоломія «покаяння» та принесли плакати із «літописом боротьби» за приміщення храму від своїх колишніх парафіян, які більшістю проголосували за приєднання до ПЦУ.

Верхівка РПЦвУ зробила «ворогом народу» патріарха Варфоломія у всіх 600 переходах до ПЦУ, бо не змогла нічого адекватного придумати, чому парафії покидають цю релігійну організацію. Та й придумати в такій ситуації, напевно вже нічого не можна, адже РПЦ в Україні досі підпорядковується Російській Церкві — церкві країни агресора. І природно що віряни хочуть покидати таку церкву і голосують за приєднання визнаної у світовому православ’ї ПЦУ. Проте такий природний розвиток українського православ’я, очевидно, що не подобається Моспатріархату в Україні і їхнім кураторам у Москві.

Варто зазначити, що навіть програні судові позови, не змушують Моспатріархат в Україні заспокоїтись і діяти згідно з українським законодавством і визнати законність Томосу і його корисність для Українського суспільства. Верхівка РПЦвУ ніяк не може змиритись із тим, що українські громадяни хочуть і можуть існувати без духовної протекції і без підпорядкування Кремлю, адже вони самі не хочуть об’єднуватись в одну незалежну від Москви Церкву і продовжують чинити розкол. Чого вартий вчинок РПЦвУ, коли вони, більшістю єпископату проігнорували Об’єднавчий собор. Виходить, що РПЦ звинувачує у власних провинах Вселенського патріарха і перекладає вину за розкол і ті протистояння в парафіях, що вони організовують, теж на нього.

Свої заяви про «захоплення храмів» представники РПЦвУ не збираються підкріплювати ніякими фактами, окрім наклепницьких плакатів про патріарха Варфоломія, адже під час переходів громад ведуться протоколи зборів, де реєструють учасників та тих хто проголосував за перехід. Тобто, якби ПЦУ захоплювала храми, це можна було легко перевірити через протоколи зборів.

Верхівка РПЦвУ, зокрема Онуфрій, Антоній (Паканич) і Новинський не прийшли сьогодні підтримати протести під Верховною Радою. Невже їм все-таки соромно за власних мирян та їхні провокації? Аналогічно вони вчинили із вчорашньою вечірньою акцією, коли віряни РПЦвУ і ГО «Миряни» зустрічали Вселенського патріарха Варфоломія із плакатами «наш патріарх — Онуфрій».

Як ми вже писали раніше, очільник РПЦвУ Онуфрій навіть не дав конкретного благословення ГО «Мирянам» на подібні акції під Верховною Радою, а лише дозволив їм «захищати РПЦвУ». Що малось на увазі під захистом? Адже під захистом РПЦвУ можна вважати будь-що: від молитви, до нецензурних плакатів і антидержавних акцій під ВРУ, на які Онуфрій теж неодноразово не з’являвся. Таким чином Онуфрій не благословляв ніякі так звані «стояння» проти патріарха Варфоломія і сам не бере в них участі.

Це свідчить про те, що у верхівці Московського патріархату розуміють, на які репутаційні ризики вони себе підставляють, коли вийдуть із плакатами проти Вселенського патріарха, або почнуть брати учать у мітингах під ВРУ чи ОП, а тому вирішили вести війну руками власних «мирян», щоб уникнути наслідків та відповідальності.

У Вселенському патріархаті на проплачені акції ГО «Мирян» не зважають і заявили, що брехня і наклеп прихильників РПЦ в Україні ніяким чином не зачіпають і не зупиняють Вселенський Патріархат. Щобільше, там підкреслили, що РПЦвУ не можуть представляти думки всього українського народу.

Таким чином, через такі безглузді акції під Верховною Радою і на швидкісній трасі, стає в черговий раз зрозуміло те, що у РПЦвУ відсутня будь-яка логіка, адже вони спочатку розірвали євхаристійне спілкування,не прийшли на Об’єднавчий собор, проігнорували Томос про автокефалію і позбавлення їх єпископів титулів, а тепер хочуть зустрічі патріарха Варфоломія із громадським об’єднанням «Миряни». Тобто хочуть вести з Вселенською патріархією діалог (хоча це складно назвати діалогом) на рівні новостворених проросійських організацій, мета яких, розхитувати конфесійний мир в Україні. У самому ж єпископаті РПЦвУ, схоже, що ідеї та креатив закінчився і вони не знають що робити далі.

І дійсно. Все вже було сказано і зроблено, а розмови про залікування розколу в Україні і унормування ситуацію з православ’ям та надання автокефального статусу велись ще, як мінімум із 2000 років. Тоді Варфоломій ще мав надію разом із РПЦ владнати українське церковне питання. Але в Кремлі були налаштовані проти незалежності Українського православ’я від Росії. Саме тому, у 2008 році, Московський патріарх терміново прилетів у Київ, щоб не допустити автокефалії української Церкви.

Тепер, у наші дні відбувається майже те саме. Московський патріарх країни агресора — Кіріл (Гундяєв) шле свої вітання Онуфрію і традиційно хвалить його за збереження єдності з Російською Церквою. У РПЦвУ своєю чергою налаштовують своїх вірян на нові «захоплення», які на думку Моспатріархату, відбудуться після візиту Варфоломія в Україну.

Щодо «Мирян» які позиціонують себе як представники РПЦвУ, то вони щедро фінансуються проросійськими олігархами. Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що за ГО «Миряне» стоїть засновник проросійського зливного бачка «Союз православних журналістів» («СПЖ») та «Союз православних адвокатів», мільйонер Віктор Вишневецький. Він фінансує СПЖ, яке займається поширенням викривленої та брудної інформації в інтересах Російської православної Церкви в Україні. Він також має шахти в ОРДЛО і спонсорує Московський Патріархат в Україні. За деякими даними, своєму статку він забезпечує сину Януковича.

Речник ПЦУ Євстратій (Зоря) назвав «Мирян» кремлівським проектом і порівняв із Російською православною армією. Воєнно-політичний експерт Олександр Коваленко розповів, що «Миряни» РПЦвУ будуть дестабілізувати Україну по «Чорногорському сценарію». Він також пояснював, що проєкт «Миряни» реалізований за лекалами «жовтих жилетів» у Франції.

Раніше миряни погрожували українській владі тим, що їх нібито багато і навіть провели мітинги біля ВРУ заради «релігійного миру» і проти візиту патріарха Варфоломія.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: