Як «Нова пошта» здійснила першу доставку безпілотником з Києва до Львова

22.11.2021 0 By NS.Writer

«Нова Пошта» здійснила тестову доставку безпілотником з Київського термінала (КІТ) на Окружний у Львівський термінал, пише dev.ua.

Політ такого безпілотника до місця посадки займає 6 годин. Погоджував політ «Украерорух». Для нього відводився спеціальний слот.

У липні 2021 року пошта вже здійснювала тестовий політ більш габаритним літаковим дроном Aerodrone з Києва до Харкова. Однак це був формат польоту аеродром — аеродром. Політ з термінала в термінал відбувається вперше.

Для доставки декількох посилок використовувався безпілотник української фірми Ukrspecsystems. Її продукція з 2015 року стоїть на озброєнні України. Крім того, така модель використовується вже в більш ніж 20 країнах світу — Великобританія, Мексика, США, ОАЕ.

«Це початок громадянської гілки розвитку в Україні», — говорить Денис Чередниченко, технічний директор компанії Ukrspecsystems.

Максимальний час польоту безпілотника — до 12 годин. Максимальна злітна вага — 55 кг. Вантажність — до 16 кг. Крейсерська швидкість — близько 120 км на годину. Максимальна дальність польоту — 1400 км. Тобто може пролетіти через всю Україну.

Безпілотник обладнаний аеронавігаційними вогнями. І взагалі він укомплектований усіма системами, що і «доросла» авіація.

Всередині безпілотника — двигун внутрішнього згоряння. Працює на 95-му бензині. Витрата — 1 літр на годину. А бак — на 12 літрів.

Зліт можливий як вертикальний, так і літаковий при наявності злітно-посадкової смуги.

Висота польоту — до 5,5 тисяч метрів. Хоча до Львова бе повіз посилку на низькій висоті — у кілька сотень метрів.

Для посилок в безпілотнику є спеціальний відсік. У військовій комплектації на місці посилок стоїть спеціальна електроніка.

«Нова пошта» збирається найближчим часом закупити кілька десятків дронів від різних українських виробників для забезпечення послуги швидкої доставки в один день між містами мільйонниками й потім — обласними центрами.

Великі дрони з корисним вантажем 50-300 кг будуть злітати зі злітно-посадкових смуг. А дрони з вантажність до 30 кг будуть здійснювати польоти безпосередньо з терміналів.

«Нова пошта» зараз тестує кілька українських виробників дронів. Крім Ukrspecsystems, це також згаданий Aerodrone і Betterfly, вертолітний дрон, який буде здійснювати доставку в межах населених пунктів.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: