Як навчають дітей в одній з найкрутіших країн світу – Японії

16.03.2021 0 By NS.Writer

У японців багато особливостей: дітей вони виховують інакше, ніж це роблять в Європі. Цілком можливо, саме цей факт робить Японію такою крутою і успішною країною, побувати в якій мріють практично всі.

Розповідаємо про унікальну систему освіти, з якої ми могли б багато чого перейняти, пише vsviti.com.ua.

Спочатку манери — потім знання

Японські школярі не здають іспитів до 4-го класу (коли їм виповнюється 10 років), тільки пишуть невеликі самостійні. Вважається, що в перші три роки навчання академічні знання — це не найголовніше. Акцент робиться на вихованні, дітей вчать поваги до інших людей і тварин, великодушності, здатності до співчуття, пошуку істини, самоконтролю і дбайливого ставлення до природи.

Коли в більшості країн діти закінчують навчання, японці відзначають своє 1 вересня. Початок року збігається з одним з найкрасивіших явищ — цвітінням сакури. Так вони налаштовуються на піднесений і серйозний лад. Академічний рік складається з трьох триместрів: з 1 квітня по 20 липня, з 1 вересня по 26 грудня і з 7 січня по 25 березня. Таким чином, японці відпочивають 6 тижнів на літніх канікулах і по 2 тижні взимку і навесні.

У японських школах немає прибиральниць, учні самі прибирають приміщення

Кожен клас по черзі прибирає кабінети, коридори і навіть туалети. Так діти з ранніх років вчаться працювати в колективі і допомагати один одному. До того ж після того як школярі витратили стільки часу і праці на прибирання, їм навряд чи захочеться смітити. Це вчить їх поваги до своєї праці, а також праці інших людей і дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

У школах готують тільки стандартизовані обіди, які діти з’їдають в класі разом з іншими учнями

У початковій і середній школі для дітей готують спеціальні ланчі, меню яких розробляють не тільки кухарі, а й медичні працівники, щоб їжа була максимально здоровою і корисною. Всі однокласники обідають разом з учителем в кабінеті. У такій неформальній обстановці вони більше спілкуються і вибудовують доброзичливі відносини.

Величезною популярністю користується додаткова освіта

Уже в початкових класах діти починають відвідувати приватні і підготовчі школи, щоб потрапити в хорошу середню, а потім і старшу школу. Заняття в таких місцях проходять по вечорах, і в Японії дуже типове явище, коли о 21:00 громадський транспорт заповнюють діти, які поспішають додому після додаткових уроків. Вони займаються навіть по неділях і на канікулах, враховуючи, що в середньому шкільний день триває від 6 до 8 годин. Не дивно, що за статистикою в Японії майже немає другорічників.

Крім звичайних уроків школярів вчать мистецтву японської каліграфії та поезії

Принцип японської каліграфії, або шодо, дуже простий: бамбукову кисть намочують в чорнило і плавними мазками малюють ієрогліфи на рисовому папері. В Японії шодо цінується не менше звичайного живопису. А хайку — це національна форма поезії, яка лаконічно представляє природу і людину як єдине ціле. Обидва предмета відображають один з принципів східної естетики — співвідношення простого і витонченого. Заняття вчать дітей цінувати і поважати свою культуру з її віковими традиціями.

Всі школярі повинні носити форму

Починаючи з середньої школи кожен учень зобов’язаний носити уніформу. Багато шкіл мають свою форму, але традиційно для хлопчиків це одяг у військовому стилі, а для дівчаток — матроски. Правило покликане дисциплінувати учнів, оскільки сам одяг створює робочий настрій. Також однакова форма допомагає згуртувати однокласників.

Відсоток відвідуваності занять в школі складає 99,99%

Складно уявити і одну людину, яка жодного разу в житті не прогулювала заняття в школі, а тут ціла нація. Також японські школярі майже ніколи не спізнюються на заняття. А 91% школярів завжди слухають вчителя. Яка ще країна може похвалитися подібною статистикою?

Результати одного випускного іспиту вирішують все

Після закінчення старших класів школярі пишуть один тест, який вирішує, вступлять вони до вузу чи ні. Випускник може вибрати тільки одну установу, і те, якою вона буде, визначить розмір майбутньої зарплати і рівень життя в цілому. При цьому конкуренція дуже велика: 76% випускників продовжують навчання після школи. Саме тому в Японії популярний такий вислів, як «екзаменаційне пекло».

Університетські роки — найкращі канікули в житті

Не дивно, що після багатьох років безперервної підготовки до вступу та «екзаменаційного пекла» японцям хочеться зробити невелику перерву. Так вийшло, що вона припадає на університетські роки, які вважаються самими легкими і безтурботними в житті кожного японця. Відмінний відпочинок перед роботою, до якої японців з дитинства навчили підходити не тільки з відповідальністю, а й з великою любов’ю як до справи свого життя.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: