Як IT-компанії працевлаштовують людей з інвалідністю

26.01.2022 0 By NS.Writer

IT — чи не найдоступніша галузь для роботи людей з інвалідністю. Адже, як показує практика, увійти в IT може кожен, пише dev.ua.

dev, ua вже писав про те, як хлопець-візочник став айтішником Ciklum й дуже задоволений тим, що робить, а також про те, як сліпий Розробник створює софт для незрячих в Intellias. Гучна історія в LinkedIn про те, як чоловік з мовними проблемами шукав роботу, також закінчилася хепі-ендом.

Ми запитали у найбільших IT-роботодавців, як у них йдуть справи з працевлаштуванням людей з інвалідністю. Відповіли в EPAM, SoftServe і Intellias.

Менторство та інклюзивність EPAM

Для людей з фізичною інвалідністю співпраця з ними — можливість працювати на комфортних для них умовах. «Багато хто вже скористався цією можливістю — їхня кількість значно перевищує цифри, визначені квотами. Втім, компанія не веде окремий облік фахівців з інвалідністю. Визначаються тільки досвід, знання та професійні вміння кандидатів», — зазначають у компанії.

З початком пандемії компанія віддає перевагу віддаленому формату співпраці. Але в разі необхідності відвідати офіс компанії, приміщення обладнані таким чином, щоб забезпечити безбар’єрний доступ для людей на колісних кріслах — пандуси, ліфти.

Також у 2021 році компанія облаштувала офіс лабораторії в Києві спеціальними навігаційними табличками зі шрифтом Брайля для забезпечення безперешкодного проходу людям з вадами зору.

Також у 2021 році компанія спільно з ЮНІСЕФ запустила безкоштовну навчальну програму DevOps для молоді з інвалідністю, яка надає можливість долучитися до компанії після її успішного проходження.

У січні 2022 року оголошено про черговий набір програми QA Automatization для вразливих категорій населення, серед яких і люди з інвалідністю. Інклюзивний підхід програм передбачає менторську підтримку фахівців з боку фахівців.

Тестування в SoftServe

У компанії є ціла команда слабозорих тестувальників, які працюють якраз на проєктах, що стосуються Тестування сайтів для слабозорих. П’ятеро інженерів з інвалідністю під керівництвом тімліда допомагають адаптувати сайти під потреби людей з проблемами зору. Скоро dev.ua розповість про них докладніше.

Всі умови в Intellias

На вересень 2021 року в компанії Intellias працювали 10 осіб з інвалідністю. Кожен кейс з технічних потреб людей з інвалідністю або спеціального софта розглядається окремо. Нещодавно ми розповідали історію незрячого С++ розробника. На його комп’ютері встановлена програма, що озвучує друкований текст. Для Windows є дві найвідоміші програми NVDA (nonvisual desktop access) і JAWS. У всьому іншому його софт такий же, як і в інших колег.

Львівський офіс компанії Intellias повністю безбар’єрний — жодних сходинок з вулиці до ліфта, окремі місця для паркування людей з інвалідністю, інклюзивні санвузли. Нові офіси компанія намагається обладнати також з урахуванням потреб людей з інвалідністю. Безбар’єрним буде й офіс нового центру розробки в Дніпрі, і новий офіс в Києві.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: