Як і навіщо відкладати гроші через недержавні пенсійні фонди

20.10.2021 0 By NS.Writer

Навіть якщо ви збираєтеся старанно працювати та платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) понад 20 років, це не гарантує вам високу пенсію. Понад 60% пенсіонерів у країні отримують до 3000 грн у місяць. Тому збирати на пенсію варто заздалегідь. Наприклад, відкладати самому в недержавні пенсійні фонди (НПФ). Редакція Vector розібралася, що таке НПФ, у чому їхні переваги та недоліки, а також як обрати НПФ для пенсійних накопичень, пише vctr.media.

Як працює пенсійна система України

Пенсійна система в Україні складається з трьох рівнів:

– солідарна система накопичення;

– обов’язкова накопичувальна система;

– добровільне накопичення.

Цей формат пенсійного забезпечення запровадили ще у 2004 році.

Солідарна система

Повноцінно працює тільки перший рівень. Він передбачає, що кожен працездатний українець повинен відраховувати ЄСВ — 22% від офіційної зарплати — до Пенсійного фонду. Всі отримані кошти розподіляють на соціальні виплати, в тому числі пенсії.

Модель солідарної системи вже давно переживає кризу. У січні 2021-го в країні проживало 11,1 млн пенсіонерів — 25% від усього населення. Згідно з даними Державної служби статистики, із 2012 до 2020 року кількість офіційно зайнятих людей зменшилася на 3,3 млн — з 19,2 млн до 15,9 млн.

Так формується дефіцит Пенсійного фонду. У першому кварталі 2021-го він становив 7,5 млрд грн. За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, якщо не вжити додаткових заходів, уже через 15 років у країні не буде коштів для виплат пенсій.

Накопичувальна система

У 2017-му в Україні почалася пенсійна реформа. У її межах до кінця 2021 року планують запустити обов’язкову накопичувальну систему. Її у дію введе законопроєкт№ 2683 «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення».

Уже з наступного року, крім 22% ЄСВ, роботодавці повинні будуть відраховувати 2% від зарплати співробітників до Накопичувального фонду або до недержавного пенсійного фонду (НПФ).

Самих учасників системи також зобов’яжуть платити щомісячні відрахування в 1–2% від офіційної зарплати. Так, другий рівень забезпечення покликаний збільшити обов’язкові пенсійні виплати до 5–7% щомісяця.

Щоправда, й тут є нюанси. В останні роки в країні збільшується кількість самозайнятих людей і фрилансерів. Багато з них працюють неофіційно та не роблять відрахування до Пенсійного фонду. Як і деякі роботодавці — в країні кожен п’ятий отримує зарплату в конверті. Все це означає одне: щоб забезпечити собі гідну старість, на пенсію варто збирати вже зараз. Цю проблему розв’язує третій рівень пенсійного забезпечення — добровільні відрахування.

Як влаштований недержавний пенсійний фонд

Недержавний пенсійний фонд (НПФ) — це некомерційна організація, мета якої — накопичення пенсійних внесків, їхнє збереження та виплата вкладнику після настання пенсійного віку, встановленого законом. Член НПФ може отримати пенсію раніше за бажанням — від п’яти до десяти років у залежності від умов організації. Розмір виплат за третім рівнем залежить від внесків у НПФ.

Сьогодні в країні налічується 63 НПФ. Загальна кількість учасників системи добровільного пенсійного накопичення складає 880 400 осіб — понад 5% від усіх працівників у країні. Починаючи із 2004 року, НПФ уклали понад 90 000 контрактів. Більшість — із вкладниками-фізичними особами.

Згідно із ЗУ «Про недержавне пенсійне забезпечення» , НПФ в Україні бувають трьох видів:

– Відкриті. Учасниками таких недержавних пенсійних фондів можуть бути всі охочі. Внески на рахунок члена відкритого НПФ можуть робити як фізичні, так і юридичні особи.

– Корпоративні. Їхні учасники — юридичні особи, роботодавці.

– Професійні — для об’єднань роботодавців, членів профспілок.

У клієнта є повне право змінювати НПФ і переукладати договори. Також можна тримати кілька відкритих рахунків у різних пенсійних фондах, відкривати їх на ім’я своїх родичів і навіть дітей. Згідно із законом «Про недержавне пенсійне забезпечення», в разі смерті члена НПФ кошти перейдуть у спадок. Існують три випадки, за яких можна отримати всю суму з рахунку за раз:

– виїзд в іншу країну на постійне місце проживання;

– критичний стан здоров’я;

– настання інвалідності.

Як працює НПФ

1. Юридична або фізична особа підписує договір з обраним НПФ. Як правило, в документі не вказані періодичність виплат і суми. Тобто клієнт НПФ може в один місяць покласти 10 000 грн на свій рахунок, а потім пів року не робити відрахувань.

2. Договори складають адміністратори НПФ — незалежні підрядники, які проводять бухгалтерський облік накопичених коштів, формують виплати клієнтам. Одна з таких компаній — «Центр персоніфікованого обліку». Вона веде справи 17 НПФ у країні.

3. Розпоряджатися вашими грошима буде ще одна незалежна організація — компанія з управління активами (КУА). Її головне завдання — отримати максимальний дохід від вкладених у НПФ коштів. Іншими словами, КУА вкладає їх у різні активи — державні цінні папери (ОВДП), депозити в банках, акції українських підприємств, нерухомість. Аби максимально знизити ризики від фінансових втрат, у законодавстві прописані правила інвестування пенсійних грошей.

4. За збереження ваших фінансів відповідає банк-зберігач, із яким НПФ уклав договір.

Недержавний пенсійний фонд може на свій розсуд вибирати, укладати та розривати договори з адміністраторами, КУА та банками-зберігачами. При цьому всі пенсійні фонди захищені від банкрутства. Закон «Про недержавне пенсійне забезпечення» передбачає особливу процедуру переказу коштів з одного НПФ в інший.

Кому підходять недержавні пенсійні фонди

Це запитання ми поставили директорові компанії UPINVEST, що керує локальними активами групи ICU (КУА Інвестиційний капітал Україна) Григорію Овчаренко. За його словами, у програм недержавного пенсійного забезпечення є свої переваги для фізичних і юридичних осіб.

Для фізичних осіб — це насамперед можливість забезпечити собі гідну пенсію. А для компаній-роботодавців — мотивація співробітників, зменшення плинності кадрів, додатковий соціальний захист персоналу та податкові пільги для самого підприємства.

«На початок 2021-го понад 2000 українських компаній уклали корпоративні контракти з різними НПФ, що передбачають пенсійні внески за своїх співробітників. Серед них — „Укрзалізниця“, „Укрексімбанк“, „Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод“ та інші. Наприклад, усі компанії групи ICU є вкладниками НПФ „Династія“», — розповів Овчаренко.

Розмір внесків роботодавця може залежати від рівня зарплати співробітника, а розмір самостійних відрахувань — винятково від фінансових можливостей учасника.

Як вибрати НПФ

За даними Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів (УАПФ), за показником чистої вартості активів на кінець 2020 року лідирують такі НПФ:

«ОТП Пенсія» (245 млн грн);

«ПриватФонд» (234 млн грн);

«Емеріт-Україна» (206 млн грн);

фонд «Фармацевтичний» (165 млн грн);

«Династія» (96 млн грн).

Григорій Овчаренко пропонує такі критерії для вибору недержавного пенсійного фонду в Україні:

1. Звертайте увагу на результати діяльності (прибутковість) НПФ. Вони доступні на сайтах фондів.

2. Вивчіть засновників фонду й обслуговувальні компанії, а також їхні репутацію та фінансовий стан.

3. Важливі кількісні показники роботи НПФ — період діяльності, розмір фонду, його витрати, число учасників і вкладників. Що більша прибутковість і менші витрати, то краще.

4. Прозорість і клієнтоорієнтованість. Наприклад, на сайті фонду повинна бути вся інформація, яка цікавить. Якщо щось виходить за межі стандартних відповідей і запитань, можна поспілкуватися з чат-ботом або оператором.

Як розрахувати розмір пенсії

З 1 липня 2021 року мінімальна пенсія в країні складає 1854 грн. За даними ПФУ, в 2020 році приблизно 63% громадян отримували до 3000 грн. 7,9% — 4000–5000 грн, 11,4% — 5000–10 000 грн. І тільки 2,9% пенсіонерів — від 10 000 грн. Пенсійні виплати в Україні залежать від двох чинників:

– офіційна зарплата;

– страховий страж.

Із квітня 2021 року підвищили пенсійний вік для жінок. Тепер і чоловіки, і жінки йдуть на пенсію в 60 років. Ці зміни не торкнуться робітників, залучених на важких і шкідливих виробництвах.

Формула для розрахунку пенсії

Розрахувати пенсію можна самостійно за формулою:

Середня заробітна плата в країні за три роки до призначення пенсії × індивідуальний коефіцієнт (співвідношення офіційної зарплати до середньої ЗП) × коефіцієнт трудового стажу (КТС).

Після пенсійної реформи КТС знизили з 1,35% до 1%.

Отже, уявімо, що у 2021 році ми виходимо на пенсію, набравши необхідні 28 років страхового стажу. Середня зарплата в країні за останні три роки, згідно з даними ПФУ, становить 9118,80 грн.

Припустімо, ваша офіційна зарплата протягом останніх років становила 10 000 грн на місяць. У такому разі ваш індивідуальний коефіцієнт — 1. У стільки разів ваша зарплата перевищувала встановлену державою середню пенсію за країною. КТС розраховується залежно від вашого страхового стажу. Якщо ви встигли напрацювати 28 років, ваш КТС становитиме 0,28% (страховий стаж помножений на 1%). Тепер множимо отримані дані: 9118,80 × 1× 0,28% = 2553,26 грн. Точніше розрахувати свою пенсію можна з допомогою пенсійного калькулятора на сайті ПФУ.

Як розповіла генеральна директорка OTP Capital Наталя Меженська, Міжнародна організація праці вимагає, щоб коефіцієнт заміщення був не нижче 40%. Коефіцієнт заміщення — це співвідношення розміру пенсії до розміру зарплати, яку робітник отримував до виходу на пенсію. В Україні він коливається на рівні 20%. У розвинених країнах Європи цей показник становить 95%, іноді — 100%.

Розмір внеску до НПФ

Тепер порахуємо, скільки потрібно щомісяця платити до НПФ, щоб отримувати 10 000 грн до державної пенсії до 60 років. Припустімо, вам зараз 30 років, і ви вирішили оформити договір із НПФ. Якщо наступні 30 років ви будете відкладати щомісяця на свій рахунок по 1000 грн, до настання пенсійного віку на вашому рахунку буде 360 000 грн.

Рекомендована законом сума внесків у НПФ — 10% від зарплати. Термін виплат грошей із рахунку НПФ не може бути нижче 10 років.

Відповідно, якщо ви хочете отримувати виплати 10 років, то після досягнення пенсійного віку доплата до державної пенсії від НПФ складе тільки 3600 грн/міс. Якщо хочете, щоб протягом 10 років виплати НПФ становили 10 000 грн, то мінімальне відрахування в НПФ має зрости до 3333 грн/міс. Якщо розраховувати на 20 років виплат — 6666 грн/міс.

Чому НПФ — не панацея?

Головний нюанс НПФ — інфляція. Згідно з УАПФ, у 2020 році середньозважений показник прибутковості інвестицій НПФ — 11,4% річних за інфляції 5%. Якщо інфляція перевищить прибутковість вкладень НПФ, розміри внесків членів НВФ зменшаться.

Окрім цього, щорічно НПФ витрачає в середньому 4% від обсягу активів на адміністрування індивідуальних рахунків учасників, оплату послуг з інвестиційної діяльності, зберігання й інші послуги. Іншими словами, кожен член НПФ зобов’язаний відраховувати на це від 4% (від 40 грн за кожну 1000 грн на рахунку). Виняток — корпоративний НПФ Нацбанку, в якому всі додаткові послуги оплачує НБУ, а не учасники програми. Стати його членом може тільки співробітник НБУ. За даними Liga.Finance, у 2020 році основу портфеля НПФ становили:

– державні цінні папери (ОВДП) — 47,3%,

– депозити в банках — 38,8%,

– облігації українських підприємств — 5,4%,

– муніципальні облігації — 2,7%.

Внески в НПФ проводяться тільки в національній валюті. Тому девальвація — знецінення гривні за відношенням до іноземної валюти — теж серед чинників ризику.

«Щоб накопичувальна система працювала, інвестиції повинні мати належний рівень прибутковості. Для беззбитковості він повинен подолати інфляцію (9%) і адміністративні витрати (1,5%). Для порівняння, гранична прибутковість ОВДП у кінці червня 2021-го сягала максимум 12,75%. Тобто ефективність такої інвестиції становить 2,25% річних», — підрахував прибутковість від внесків НПФ професор кафедри правового регулювання економіки ХНЕУ Олег Лукьянчіков.

Попри те, що НПФ націлені на внески з мінімальними ризиками, це все одно не врятує від кризових економічних ситуацій. Такі пенсійні заощадження можуть просто знецінитися.

Альтернативні методи накопичення на пенсію

Серед найпопулярніших інструментів інвестицій:

1. Банківські депозити. Залежно від умов банку та валюти, кожен українець може вибрати зручний внесок під відсотки. Тут важливо враховувати, що в разі банкрутства Фонд гарантування вкладів фізосіб відшкодовує суму до 200 000 грн.

2. Накопичувальне страхування життя (НСЖ) — це програма, яку надають в основному страхові фірми. НСЖ — скарбничка, яку потрібно періодично поповнювати. Також у договорі НСЖ прописується вік клієнта, після досягнення якого він отримує свій внесок. Отримати гроші раніше можна тільки в разі настання страхового випадку.

3. Інвестиції в нерухомість. Наприклад, середня окупність нерухомості в Києві в цьому році становить 11,5 років.

4. Інвестиції в акції й облігації.

5. Інвестиції в криптовалюту.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: