Як далеко зайде Росія у новій фазі нападу на Україну?

24.04.2022 0 By Chilli.Pepper

Через два місяці після вторгнення в Україну Росія заявляє, що її метою є повний контроль над Донбасом на сході та на півдні країни, про що повідомляє newssky.com.ua із посиланням на spacewar.


Поки що незрозуміло, які військові засоби Москва задіє на цьому «другому етапі» української кампанії та які середньострокові та довгострокові цілі має.

Росія, схоже, зробила певні уроки з погляду цілей і тактики своїх труднощів протягом перших кількох тижнів війни проти ворога, якого явно недооцінювала.

Сьогодні російські війська присутні в коридорі завдовжки 200–250 кілометрів (125–155 миль) усередині України — від Азовського моря до околиць Харкова, але не мають повного контролю за цією територією.

“Повний контроль”

У березні російська армія заявила, що зосередила свої зусилля на двох областях Донбасу, Донецькій та Луганській, де проросійські заколотники діють із 2014 року.

У п’ятницю генерал-майор Росії Рустам Міннекаєв заявив, що «одним із завдань російської армії є встановлення повного контролю над Донбасом та півднем України», додавши, що це забезпечить «сухопутний коридор до Криму», який Росія анексувала в України у 2014 році.

Але ці амбіції пов’язані з труднощами, за словами Мішеля Гойї, колишнього полковника французької армії.

«Чим глибше російські сили входять до України, тим більше вони вразливі», — написав він у Twitter.

Паскаль Оссер, директор Інституту стратегічних досліджень FMES, сказав, що російська армія цілком може сподіватися створити вісь, що йде від Херсона на березі Дніпра до однойменного міста на півночі, а потім до Ізюму на Схід.

Експерти більше не вірять, що Росія має якісь плани на столицю України Київ, який, мабуть, був однією з перших цілей кампанії.

“Бліцкриг не вдався”

Ймовірно, це результат повільного просування її армії та величезних втрат у військах та техніці на початку війни, що викликало зміну тактики.

«Вони зрозуміли, що варіант із бліцкригом не спрацював, – сказав Оссер. Тому вони повернулися до традиційної радянської моделі бульдозера: якщо ви не можете зламати волю своїх ворогів, ви їх перемелюєте”.

“Вони зроблять операцію із Маріуполем”, – сказав Оссер, маючи на увазі південне портове місто, яке останні два місяці зазнавало безжальних бомбардувань з боку Росії і чиє неминуче падіння відстрочене лише невеликою кількістю українських сил опору.

«Схоже, що російські військові просто використовують підхід випаленої землі, намагаючись зламати волю українських військових шляхом застосування переважної сили і безладних обстрілів, щоб змусити втекти», — сказав Колін Кларк, старший науковий співробітник аналітичного Центру Soufan Center.

Деякі експерти очікують, що російська армія спробує затиснути українські сили у кліщі на схід від Дніпра.

За словами Кларка, щоб уникнути оточення, українці, які обороняються, можуть розосередитися на кілька фронтів, щоб розтягнути російські лінії постачання та зв’язку. “Ця стратегія досі була успішною”, – сказав він.

В останні дні допомога Заходу збільшилася, особливо у зв’язку з оголошенням президента США Джо Байдена про військовий пакет у розмірі 800 мільйонів доларів, спеціально спрямований на боротьбу на Донбасі.

“Тижні або навіть місяці”

Але годинник йде. За словами Марка Канціана, старшого радника Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS), бронетранспортерам «потрібні тижні або навіть місяці», щоб потрапити до української армії.

“Навіть якщо автомобілі вже закінчаться зі складів у Європі, вони вимагатимуть деякого обслуговування, перш ніж будуть готові до відправлення”, – сказав він.

Країни НАТО почали постачати Україні ракетні комплекси С300, спочатку розроблені в Радянському Союзі, але, як зазначив Оссер, їхнє розгортання також потребує часу.

Тим часом Франція заявила, що постачає в Україну протитанкові комплекси “Мілан” та гармати “Цезар”.

Але експерти кажуть, що Києву, як і раніше, не вистачає іншої передової зброї, такої як гармати-гаубиці.

За словами Оссера, Україні необхідно буде встановити сталевий купол для захисту від повітряних атак.

“Потрібен щит”

“Їм потрібен щит, який зробить рівняння менш сприятливим для росіян”, – сказав він, додавши, що інакше Росія може роками завдавати ударів з повітря.

Нині мало хто зі спостерігачів очікує, що конфлікт незабаром закінчиться.

«Виникаючий сценарій — це одне з інтенсивних бомбардувань, яке триватиме кілька тижнів або, можливо, кілька місяців», — сказав Оссер.

Олександр Храмчихін із московського Інституту політичного та військового аналізу сказав, що бойові дії можуть тривати роками.

“Росія досі не досягла жодної зі своїх цілей, і нелегко зрозуміти, як вона досягатиме їх у майбутньому”, – сказав він AFP.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: