Ядерна батарейка, представлена британськими вченими, може працювати тисячоріччями

01.12.2016 0 By Chilli.Pepper

Вчені, нарешті, знайшли хороше застосування ядерним відходам – виготовлення батарей, повідомляє techradar.com.

Розмістіть в активне радіоактивне

Необмежена чиста енергія – перспектива, що змінює світ. Важко переоцінити, наскільки розвиток технології, яка забезпечує безкоштовне живлення змінить нашу цивілізацію, у більшості випадків до кращого. Ось чому так багато грошей витрачається на дослідження в області ядерного синтезу і пов’язаних з ним технологій.

Тепер, однак, команда фізиків і хіміків з Університету Брістоля представила «ядерну батарею», яка, вони стверджують, могла б запропонувати довгострокові поставки енергії з нульовим рівнем викидів для невеликих пристроїв малої потужності. Найкращим способом, це могло б вирішити нашу проблему ядерних відходів.

Прототип батареї включає в себе штучний алмаз, який генерує невеликий електричний струм, розміщенний в радіоактивному полі. “Немає ніяких рухомих частин, що беруть участь у процесі, немає викидів, що утворюються і не вимагає обслуговування, тільки пряме виробництво електроенергії”, сказав Том Скотт з аналітичного інтерфейсного центру університету.

Інкапсулюючи радіоактивний матеріал всередину алмазів, ми перетворюємо довгострокову проблему ядерних відходів у атомному батарею і довгострокову поставку чистої енергії”.

Як це працює

Прототип використовує ізотоп під назвою нікель 63 в якості джерела випромінювання, але команда вважає, що вони могли б істотно підвищити ефективність роботи пристрою з використанням вуглецю 14 – варіант вуглецю згенерований в графітових блоках, які уповільнюють ядерні реакції на атомних електростанціях.

Вуглець 14  був обраний в якості вихідного матеріалу, оскільки він випромінює радіацію короткої дальності, яка швидко вбирається будь-яким твердим матеріалом”, сказав Нейл Фокс зі університетської школи хімії. “Це було б небезпечним ковтнути чи торкнутися його голою шкірою, але безпечно коли зберігаєтья в алмазі, з якого малого радіусу дії радіація не може просочитися. Справді, алмаз є найтвердішою речовиною, відомою людині, немає буквально нічого, що ми могли б використовувати з більш високим рівнем захисту”.

У Великобританії в даний час близько 95 000 тон графітових блоків на зберіганні без довгострокового плану по їх утилізації. Дослідники з Брістоля говорять, що шляхом вилучення вуглецю-14 з них, їх радіоактивність знизиться – що робить зберігання легшим і дешевшим.

Довге життя

Використовуючи вуглець-14, говорить команда, ядерна батарея буде працювати 5 730 років, щоб розрядитись наполовину. Це приблизно стільки ж часу, протягом якого існувала людська цивілізація.

Скотт додав: “Ми передбачаємо, що ці батареї будуть використовуватися в ситуаціях, коли це не буде можливості зарядити чи замінити звичайні батареї. Очевидні застосування будуть переважати в малопотужних електричних пристроях, де потрібен тривалий термін служби джерела енергії, наприклад, у кардіостимуляторах, супутниках, висотних безпілотних літальних апаратах або навіть космічних кораблях”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: