Я працюю на цвинтарі. Огляд кінофільму

05.02.2022 0 By NS.Writer

«Кіно для тих, хто не боїться складних і тем і глибоких переживань» — ці слова могли би світитися на афішах у якості основного гасла фільму.

Кінофільм «Я працюю на цвинтарі» ще не було показано в широкому прокаті, хоча він вже отримав низку фестивальних призів.

Жанр фільму: Та який там жанр. Драма. Хоча й не витриманий. З елементами комедії. Усе як у нас — щойно сміялися, далі плачемо, матюкаємо чужоземних дияволів і співаємо гуртом гарну українську пісню.

Режисер: Олексій Тараненко.

Ролі виконували: Віталій Салій, Вікторія Городецька, Анна Іванова, Галина Корнєєва, Віктор Жданов, Андрій Ісаєнко, Максим Донець, Римма Зюбіна, Олексій Тритенко, Оксана Жданова.

Про що фільм: Олександр, колишній архітектор, працює на цвинтарі, тримаючи власну контору з виготовлення пам’ятників. Щоденно до нього звертаються різні люди, замовляючи пам’ятники померлим особам. Головний герой зберігає власну таємницю, яка заважає йому відчути щастя.

Тизер фільму «Я працюю на цвинтарі»

Віталій Салій, виконавець головної ролі, розповідав у одному зі своїх інтерв’ю: «У творі „Я працюю на цвинтарі“ мене приваблює тон автора. У ньому відчувається біль, та присутні й парадокси. Гумор є — чорний і світлий. І дуже цікавий ліричний герой. Образ головного героя у цьому фільмі є особливим. Я вперше був змушений грати обставини, коли мій герой майже не діє. Перебуває в точці нуль майже весь фільм. Нічого не змінює навколо себе, а лише спостерігає.»

Довідково: Фільм «Я працюю на цвинтарі» 2019 року отримав грант Українського Культурного Фонду (УКФ) на виробництво повнометражного художнього фільму. Загальний бюджет склав ₴21,40 млн, з них УКФ сплатив 70% (14,98 млн.). Його було створено українськими кінокомпаніями Good Morning Films та Mainstream Pictures, спільно з польською Stewopol MS Sp.z o.o.

Прем’єра кінофільму «Я працюю на цвинтарі» відбулася під час міжнародної конкурсної програми на кінофестивалі «Молодість» 2021 року, де цей фільм був єдиним з українських фільмів. Його також було представлено на італійському кінофестивалі «Ferrara Film Festival» того ж року.

Сценарій фільму базується на тексті книги «Я працюю на цвинтарі» блогера та письменника Павла Белянського. Текст українською переклав Роман Коляда.

Дійовими особами є директор кладовища Петрович (Віктор Жданов), який бере хабарі, не забуваючи турбуватися про своїх працівників. Показано доньку головного героя, Алісу (Анна Іванова), що намагається поновити стосунки з батьком, який полишив родину. Зображено відвідувачів, які звертаються по допомогу, в нелегкий для них час, службовців, які відповідальні за поховальну церемонію, від початку і до кінця, та бандитів, які «пасуться» на кладовищі, і на смерть дивляться, як на звичайний елемент процесу добування грошей.

Усі події у фільмі «Я працюю на цвинтарі» зображені стримано, без зайвої смішливості чи розкриття ганебних фактів, з повагою до цього сумного місця, як і годиться за нашою традицією.

У кіно «Я працюю на цвинтарі» показано типову українську, сучасну реальність. З нашим фольклором, нашими перегинами, пересторогами та забобонами. Ніде в іншій країні такого не зафільмують. Бо там у них зніматимуть інші традиційні приколи та анекдоти, печаль і розпач рідні покійників, професійну байдужість виконавців церемонії, і їхні самобутні кулуари.

Але то вже нас не так сильно хвилюватиме, бо те все вже не буде нашим, українським.

Додатково: Нічиїх почуттів під час кіносеансу не буде зачеплено, хоча йти на сеанс бажано з пересторогою, перед тим прочитавши даний огляд, і зайвий раз обдумавши назву фільму.

А, може, й помолившись.

Ексклюзив

«Сердюк»Володимир Сердюк, винятково для Newssky.com.ua

* * *

Працював за посиланнями:

Віталій Салій: https://vglcinema.com/posts/kino/yntervyu/vitalii-salii-ia-liubliu-vtruchatisia-v-znimalnii-/

Газета.UA: https://gazeta.ua/blog/55185/pokazali-yedinij-ukrayinskij-film-u-mizhnarodnomu-konkursi-molodosti

Web.archive.org: https://web.archive.org/web/20190910215311/https://www.gmd.ua/in-progress

Вікіпедія: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AF_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%8E%D1%8E_%D0%BD%D0%B0_%D1%86%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%96_(%D1%84%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BC)

Yabl.ua: https://yabl.ua/2021/06/04/ya-pracyuyu-na-cvintari-yakoyu-vijshla-persha-ukrayinska-komediya-pro-smert


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: