Взлом продуктивності Стіва Джобса: фокус на Apple

04.08.2020 0 By Chilli.Pepper

Стів Джобс створив дві найцінніші компанії – Apple і Pixar, так розпочинає ессе про взлом його продуктивності businessinsider.

Стів Джобс.

Стів Джобс. Justin Sullivan / Getty

Якщо шукаєте оптоволокно оптом, вам може знадобитися: ott.net.ua.

Восени 2007 року новопризначений генеральний директор Yahoo Джеррі Янг звернувся до генерального директора Apple Стіва Джобса за допомогою — розвернути загрузнувшого інтернет-гіганта.

Джобс дав йому і керівникам Yahoo просту, але глибоку пораду.

На виїзній зустрічі з близько 200 керівниками Yahoo Джобс пояснив у презентації, що багато компаній складають список із 10 речей, яких вони хочуть досягти за рік, але «розумні компанії візьмуть цей список і скоротять його до трьох або чотирьох” Ніколас Карлсон написав у своїй книзі «Марісса Майєр і боротьба за порятунок Yahoo!».

Джобс сказав тоді: «Ось як я це роблю. Я беру аркуш паперу і кажу: «Якщо моя компанія може зробити тільки одну річ у наступному році, то що це?» Буквально ми припиняли роботу над усім решта”.

Як і будь-який засновник компанії, Джобс зіткнувся із безліччю перешкод, змушуючих Apple падати вниз. Технічний гігант, ринкова капіталізація якого становить 1,92 трильйона доларів США, насправді боровся за існування у 90-х роках, переживши низку поганих фінансових результатів. Так тривало до того часу, поки Джобс не повернувся на пост генерального директора компанії і зрештою перетворив її, якою вона є сьогодні. Фірма могла б стати першою, яка досягла ринкової вартості 2 трлн.

Джобс був наполегливим, але часом безжальним, лідером. Після слухань з приводу антимонопольного законодавства щодо Apple і інших технологічних компаній, таких як Google і Facebook, підкомітет юридичного комітету Палати представників з питань антимонопольного законодавства опублікував серію електронних листів Джобса під час його роботи в якості генерального директора технологічного гіганта.

Ці внутрішні повідомлення показали, що Джобс заблокував інші компанії від пропозиції цифрових книгарень для продуктів Apple, якщо вони не дадуть компанії зрізати їх доход і змусити розробників програм на основі підписки використовувати платіжну послугу його компанії, повідомляв Busines Insider раніше.

Робота була жорсткою після того, як колишній розробник Джо Хьюїтт заперечив проти плану Apple написати програми для iPhone та iPad нативною мовою програмування замість перекладу з програмним інструментом.

“Я б запропонував, щоб ми просто ‘відрубили’ Джо відтепер”, – порадив засновник у своїх електронних листах підлеглим.

Засновник Apple використовував маніпулятивну тактику, щоб забезпечити перемоги компанії, особливо на засіданнях ради директорів із деякими з найбільш впливових керівників компанії у світі. Наприклад, він не боявся вимагати досконалості і відмовлятися від компромісів за рахунок своїх продуктів. Фактично, покійний засновник вважав, що адекватність “морально жахлива”.

Коли співзасновник Google Ларрі Пейдж збирався стати генеральним директором у 2011 році, він звернувся до Джобса так само, як і Ян. Джобс, який наближався до кінця свого життя, вирішив бути прихильним до Google, конкурента Apple.

“Головне, на що я наголошую – це фокусування”, – сказав Джобс Ісааксону.

Під час свого другого, знаменитого успіху керівника Apple, Джобс застосував цю стратегію для “топ-100” ретритів, які він проводитиме разом із керівництвом Apple, пише біограф Вальтер Ісааксон в Harvard Business Review.

В останній день відступу Джобс стояв перед своїми працівниками за дошкою і записував пропозиції, що Apple має робити далі. Потім Джобс перекреслив ті, що він вважав “дурними”, – сказав Ісааксон, і “після довгих жартів” нарешті придумав список із 10. Потім він перекреслив нижню сімку для остаточного списку.

Той самий прийом, який Джобс використовував для своєї компанії, можна використовувати, щоб влаштувати свій день, – сказав Тім Феррісс, автор “4-годинного робочого тижня”.

Перш ніж почати свій день, Феррісс радить в одному з епізодів свого підкасту записати три-п’ять речей, які викликають у вас найбільшу напругу. Запитайте себе по кожному пункту: «Якби це було єдине, чого я досяг сьогодні, був би я задоволений своїм днем?» Потім переконайтеся, що ви робите все можливе, щоб виконати це завдання.

“Якщо у мене є 10 важливих справ за день, то я впевнений на 100%, що нічого важливого не буде зроблено цього дня”, – сказав Ферріс.

Ця стратегія надзвичайно проста, але дозволяє людям засвоїти абстрактне поняття “фокус” і звести його до практичного застосування.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: