Всі способи вбити коронавірус (наразі)

26.04.2020 0 By Chilli.Pepper

Навіть у цієї безжальної помилки є кілька власних фатальних вад.

Перегони, щоб знайти ліки від Covid-19 тривають. Дослідники тестують нові вакцини, воскрешають старі ліки і повторно використовують методи лікування, спочатку розроблені для інших захворювань. Події відбуваються швидко; на той час, як ви прочитаєте це, ситуація, можливо, вже змінилася (ми сподіваємося, на краще), повідомляє wired. Отже, яким же чином вчені вважають, що зможуть відбити цього крихітного вірусного супротивника? Ось кілька ліній атаки.

Заблокувати його

Кожна частка нового вірусу, SARS-CoV-2, всіяна шипами, які дозволяють їй прикріпитися до людської кліткі, пробити дірку і заритися всередину. Як і мікроб, який викликав епідемію атипової пневмонії у 2003 році, він прилипає до білка в клітинах людини, що зветься ACE2, який особливо поширений в легенях і тонкій кишці. (SARS-CoV-2 щонайменше в 10 разів більше липкий, ніж його двоюрідний брат, що може пояснити його швидке поширення.) Один із способів зупинити загарбника – не дати йому приєднатися, в першу чергу. Це те, що намагається зробити ваша імунна система – вона посилає антитіла, які застопорюють шипи, щоб вірус не міг прилипнути до ACE2. Але є й інші способи досягнення того ж ефекту.

1. Зробити вакцину. Для потужного тривалого імунітету золотим стандартом є так звана жива атенюйована вакцина. Вона містить версію вірусу з порушеною функціональністю, яку ваша імунна система може використовувати для цільової практики, але це також може спричинити зараження. Ось чому багато дослідників працюють над вакцинами, що містять не весь вірус, а лише зовнішні шипи. Змішані з стимулюючими імунітет молекулами, які називаються ад’ювантами, вони викликають безпечну реакцію на антитіла.

2. Взяти багату антитілами плазму крові у людей, які пережили Covid-19, і ввести її недавно інфікованим або схильним до ризику пацієнтам. Плазма не навчить організм боротися з вірусом, і одна ін’єкція не буде тривати вічно, але це може бути хорошим способом підготувати працівників охорони здоров’я, перш ніж вони потраплять у гарячу точку.

3. Залити зону приманками – синтетичними молекулами, які схожі на ACE2 і натомість обдурити вірус, зв’язуючись з ним, захищаючи клітини легенів від пошкодження.

4. Винайти ліки, які перешкоджають зв’язуванню ACE2 з вірусом. Теоретично, ці сполуки будуть працювати як на атиповій пневмонії, так і на Covid-19, запобігаючи прилипанню вірусів до клітин. Але ACE2 грає ряд інших ролей у всьому тілі; він допомагає регулювати кров’яний тиск, функцію нирок і навіть фертильність. Такий вплив може мати небезпечні наслідки.

Вбити його при контакті

Всі віруси носять надміцні білкові оболонки для захисту свого дорогоцінного генетичного матеріалу від елементів. Новий коронавірус володіє додатковим зовнішнім шаром жирних молекул. Це гарна новина для людей, тому що їх легко розірвати милом або спиртовмісними дезінфікуючими засобами. (Мило працює найкраще, і вам не потрібно турбуватися про антибактеріальні речовини.) Без його жирового шару вірус помирає. Протріть його та змийте в каналізацію.

Саботуйте його зсередини

Єдина мета вірусу – захопити механізм його клітини-господаря і змусити виробляти вірусні копії. Змінюючи функціювання цього механізму, можна блокувати спроби вірусу. Препарати, які були розроблено для боротьби з іншими захворюваннями, можуть мати застосування для Covid-19, хоча й без маркування.

1. Хлорохінфосфат, що застосовується десятиліттями для лікування малярії, змінює рівень pH у клітинах людини, роблячи їх менш кислими – і менш гостинними для певних вірусів. Дослідники вивчають, чи може бути SARS-CoV-2 одним із них. Хлорохін також може зменшити запалення легенів, що вбиває деяких пацієнтів з важкою інфекцією Covid-19. Одна проблема: передозування може бути смертельним.

2. Клас препаратів, які називають інгібіторами протеази, тривалий час застосовують для лікування ВІЛ та гепатиту С, вони порушують процес реплікації вірусу. Протеази – як молекулярні ножиці; потрапивши всередину клітини-господаря, SARS-CoV-2 використовує їх для розрізання довгих ниток білка на корисні шматки. Без цих ножиць життєвий цикл вірусу не може тривати.

3. Інший клас ліків спрямований на фермент під назвою полімераза, який об’єднує копії генетичного матеріалу вірусу, РНК, всередині клітини-господаря. Два перспективні кандидати в цій категорії – ремдесивір, спочатку розроблений для лікування еболи, і фавіпіравір, вперше застосований проти грипу – представляють собою будівельні блоки РНК і включаються в ланцюг. Як тільки вони потрапляють туди, полімераза не може додавати нові фрагменти, і реплікація зупиняється.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: