Вселенський патріарх: як Бог дасть, я здійсню свій візит в Україну наступного року в День Незалежності України

01.12.2020 0 By NS.Writer

Українська делегація, на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, перебуває з офіційним візитом на Фанарі.

Про це пише Духовний Фронт України.

30 листопада 2020 року у церкві Святого Георгія на Фанарі Вселенський патріарх Варфоломій розповів, що планує здійснити свій візит в Україну наступного року.

Про це, Його Всесвятість, розповів прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, який перебував із офіційним візитом у Вселенському Патріархаті, під час святкування Дня на честь святого Апостола Андрія Первозванного — Престольного свята у Вселенському патріархаті, передає orthodoxtimes.com. Святий Андрій первозванний є засновником Константинопольської православної церкви.

Звертаючись до прем’єр-міністра, Вселенський патріарх оголосив свою відповідь на запрошення президента Володимира Зеленського — якщо Бог дасть, він здійснить офіційний візит в Україну, наступного серпня, у День незалежності України, цитує архімандрит Романос Анастасіадіс.

Глава українського Уряду зайняв найбільш почесне місце на стасидії (спеціальному кріслі на підвищенні) безпосередньо біля Патріарха Варфоломія, повідомляє релігієзнавець Андрій Юраш, який також перебував цього дня на Фанарі.

У храмі присутній нововисвячений єпископ Михаїл (Аніщенко) — екзарх Вселенського Патріарха в Україні, та урядова делегація з України, до складу якої входять посол України у Туреччині Андрій Сибіга, Перша заступниця Міністра закордонних справ Еміне Джапарова, Заступник Міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка, Генеральний консул України у Стамбулі Олександр Гаман, радниця Прем’єр-міністра України з міжнародних питань Олена Котлярова та інші офіційні особи.

Безпосередньо після завершення Богослужіння запланована особиста зустріч Прем‘єр-Міністра України Дениса Шмигаля з Патріархом Варфоломієм.

На завершення перебування на Фанарі українська делегація відвідає легендарний, всесвітньовідомий Влахернський храм, розташований неподалік від собору Святого Георгія, що пов‘язаний із загальновідомим християнським Переданням про появу в цьому храмі Пресвятої Богородиці. Саме на честь цієї події було установлено свято Покрови Божої Матері.

Раніше, під час зустрічі із предстоятелем Православної церкви України митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав Томос важливим геополітичним та історичним кроком.

Нагадаємо, 16 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський у Стамбулі помолився за Україну. У той же день він зустрівся із Вселенським патріархом Варфоломієм й запросив його відвідати Україну на 30-ту річницю незалежності. У 2019 році Зеленський також відвідував Фанар. Тоді він сказав, що захищатиме незалежність церкви. «Наша спільна цінність — життя людини. І це головне для мене, особливо зараз, коли я став президентом України. Влада не повинна втручатися в церковні справи, я буду захищати незалежність церкви», — підкреслив президент.

Таке запрошення викликало обурення у Російській православній церкву в Україні. Митрополит Антоній (Паканич) заявив, що приїзд патріарха Варфоломія викличе релігійні протистояння. Пізніше він звинуватив Вселенського патріарха у «геополітичних іграх».

Речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) заявив, що це не справа моспатріархії, вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Відділена» від держави РПЦвУ занадто прагне втрутитись в діяльність президента України.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: