Вселенський Патріарх у Києві, що далі? Ексклюзив

23.08.2021 0 By NS.Writer

Вселенський Патріарх Варфоломій прибув в Україну з триденним візитом. Для православної церкви України, яка в 2019 році отримала незалежність від Російської церкви з рук Патріарха Варфоломія, це, мабуть, найзначніша подія в її історії. РПЦ і РПЦвУ розірвали відносини з Константинополем ще в 2018 році і на офіційному рівні ігнорують візит Варфоломія. Формально приводом для нинішнього приїзду Патріарха Варфоломія до Києва стало запрошення президента України Володимира Зеленського. У жовтні минулого року він відвідав Константинополь і особисто запросив Патріарха Варфоломія до Києва.

«Візит Патріарха Варфоломія до Києва-це піар-хід українського президента, який думає, як йому потрафити право-центричному патріотичному виборцю і довести, що він не „агент Москви“, як той виборець думає», — говорить релігієзнавець, науковий співробітник Центру вивчення Східної Європи Бременського університету Микола Мітрохін. Але поспостерігаємо за процесом: чи допоможе нинішній владі такий маневр зберегти своє статус-кво покажуть подальші події.

Патріарх Варфоломій приїжджає на Україну втретє. І тільки перший його візит не носив драматичного характеру. Тоді, в 1997 році, «молодий» 57-річний Патріарх приїхав до Одеси на симпозіум під назвою «Екологія, Релігія і навколишнє середовище». Варфоломій у своєму служінні взагалі приділяє особливу увагу проблемам екології, за що навіть отримав неформальне прізвисько «зеленого Патріарха». Так чи інакше, тоді Варфоломій межі Одеси не покидав, там же зустрівся з Патріархом Московським Алексієм і відбув назад в Царгород.

Наступний його приїзд стався в 2008 році. Президентом України вже четвертий рік був Віктор Ющенко, який проголосив курс на створення в країні незалежної від РПЦ Помісної Церкви. Це він запросив на святкування 1020-річчя Хрещення Русі до Києва предстоятеля «церкви-матері українського православ’я», патріарха Варфоломія. Адже тодішня влада всерйоз розраховувала на те, що саме під час цих урочистостей Варфоломій оголосить про намір дарувати Українській Церкві незалежність. Але події цій завадили інтриги Філарета, який не побажав ані піти у відставку, ані відмовитися від патріаршого сану. Іншими факторами, чому ми тоді не отримали автокефалію стали інтриги Москви, і те, що до 2014 року мислення українців носило зовсім інший характер. Ми не були тоді готові. Але минув час, і отримали ми і Томос і незалежну канонічну церкву.

Увечері п’ятниці 20 серпня 2021 року Його Святість прибув до Києва, цьогорічні відвідини приурочені до 30-річчя незалежності країни, яке відзначатиметься 24 серпня. У київському аеропорту предстоятеля зустрічав особисто глава уряду Денис Шмигаль, який назвав візит «символічним і важливим для нашої держави». Потім патріарх, який пробуде в країні три дні, провів зустріч з Володимиром Зеленським, повідомили в офісі президента України (ОПУ). «Для мене особисто, для України, для нас усіх — це велика честь, що ви приєдналися до нас у такі важливі дні, коли ми відзначаємо 30-річчя нашої незалежності. Це для нас дуже важливо…», — сказав президент у вітанні до високопоставленого священнослужителя, подякувавши йому за підтримку суверенітету. За словами Зеленського, з України можна брати приклад того, як мирно співіснувати представникам різних конфесій. Варфоломій у свою чергу заявив, що він молиться за мир на Україні, в той час як на її сході залишається неврегульованим збройний конфлікт.

Таким чином, війна на Донбасі увійшла до тематики переговорів. Політик та патріарх, зокрема, торкнулися питання порушення прав на свободу віросповідання на окупованих Росією українських територіях. Зеленський звинуватив РФ у тому, що та в якості «гібридної зброї» застосовує проти України релігійний фактор.

Але не тільки і не стільки з політиками належало зустрітися Варфоломію. Подячна молитва (доксологія) з нагоди прибуття Вселенського патріарха Варфоломія пройшла в суботу вранці в Михайлівському Золотоверхому соборі. Вселенського Патріарха Варфоломія зустрів на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Патріарх Варфоломій поклав квіти біля стіни пам’яті загиблих захисників України та біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору-геноциду українського народу. У заходах також узяв участь третій президент України Віктор Ющенко.

Але, як і очікувалося, не обійшлося без провокацій з боку РПЦ та РПЦвУ. Кілька сотень промосковських фанатиків у суботу влаштували мітинг біля будівлі Верховної Ради, де очікувалася зустріч голови Парламенту Дмитра Разумкова та Варфоломія. Присутні в урядовому кварталі Києва вимагали від лідера православного світу відмовитися від його політики щодо Україні та повернути її до московського ярма. Неборакам нічого не світило. Для дотримання порядку співробітники Нацполіції перекрили дорогу до готелю «Київ» і стояли вздовж усієї вулиці Грушевського. Тим часом ватажки промосковського лобі заявили, що готові стояти біля стін парламенту кілька годин. Але ніхто їх там так і не побачив…

У справу втрутилася і поліція, яка стала відбирати у міських божевільних, що починали біснуватися, плакати зі зверненнями до Патріарха Варфоломія. Однак кілька з них з написом «Варфоломей, мы тебя не звали!» їм все ж вдалося пронести. Але правоохоронцям вдалося вилучити плакати з гаслами «Андреевская церковь — достояние православия, а не сатанизма», «Отстоим Родину», «Варфоломей — марионетка спецслужб» та інші облудні слогани. Деякі написи були грецькою мовою із численними помилками. У підсумку крім сміхопанорами з провокації нічого не вийшло.

В результаті, тільки близько кортеж Варфоломія все-таки прибув до Верховної Ради. А оскільки до жалюгідно-агресивної жменьки РПЦвУ-активістів Митрополіт Епіфаній не вийшов, вони почали розчаровано розходитися.

Невизнання окремими сектами автокефалії Православної церкви України свідчить про небажання визнавати реальність. Про це ще перед своїм візитом в Україну заявив Вселенський Патріарх Варфоломій: «Проблема цих людей в тому, що для них важко визнати реальність, або ж вони відмовляються її визнавати. Вони також не усвідомлюють того, що означає автокефалія, так само, як в історії та канонічній практиці — її надання. Російська церква, якій вони прагнуть належати, отримала свій автокефальний і Патріарший статус від Вселенського Патріархату». Вселенський Патріарх зазначив, що нелогічно не погоджуватися з канонічним обґрунтуванням автокефалії у випадку Православної церкви України, тоді як для Православної церкви Росії та інших Православних Церков, яким Вселенський Патріархат надав автокефалію і Патріарший статус, його визнавали дійсним.

Втручання Вселенського Патріархату не є неканонічним, насправді неканонічно ставити це втручання під сумнів. Очевидно, що нещасні «росіяни» зовсім не зацікавлені в канонічному порядку, оскільки в нашому випадку вони, очевидно, віддають перевагу іноземним інтересам, а не церковним критеріям, — пояснив Варфоломій.

У цих складних умовах Православна Церква України запросила своїх віруючих приєднатися до духовенства і разом з ним зустріти Вселенського патріарха Варфоломія. «Запрошуємо віруючих разом з нами зустріти Вселенського Патріарха, першого серед рівних, і у спільній молитві піднести подяку Господу. Адже завдяки твердій позиції Його Святості зараз Українська Православна Церква має рівні права з іншими Помісними Церквами світу, а український народ може молитися в рідній Церкві рідною мовою», — йдеться в повідомленні.

22 серпня о 9 ранку на території собору Святої Софії Київської просто неба розпочалася Божественна літургія, яку очолили два Предстоятелі: Вселенський Патріарх Варфоломій та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Складно зараз прогнозувати чи буде його візит ефективним в плані побудови ПЦУ, чи посилить перехід нових парафій з МП, чи прискорить подальше міжнародне визнання, але будемо спостерігати за процесами у колишній і багатостраждальній РПЦ-УПЦ…

Думки розділилися. Одні аналітики та небайдужі християни вважають, що візит Вселенського Патріарха в Україну є плідним і пробудить багатьох від сплячки. Інші, вважають його красивою, але малокорисною подією. «Від візиту Варфоломія до Києва я нічого не очікую, крім великої кількості публічної риторики ні про що… я не думаю, що [протести віруючих УПЦ МП] будуть всерйоз затьмарювати святкування. У будь — якому випадку їх реакція не важлива і нічого не змінить… навіть якщо буде мітинг- ну, таких мітингів у Києві кожні два тижні буває з якогось приводу. Всі звикли», — скептично прогнозує можливі наслідки візиту Патріарха релігієзнавець Микола Мітрохін.

Час їх розсудить. Але в будь-якому випадку, потужна моральна підтримка з боку лідера світового Православ’я вже стала корисною і Україні і канонічній ПЦУ. Чимало простих священиків експлуатованих Москвою єпархій наочно побачили, що Україна повертається додому, до Константинополя, а їхнє промосковське керівництво змовчало, бо тепер розмірковує лише про те, до кого притулитись.

ВерстянюкІван Верстянюк,
оглядач


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: