Власність і Революція. Наша, тобто Гідності

09.03.2017 0 By Chilli.Pepper

Юрій ЧернецькийЮрій Чернецький (Житомир – Харків), доктор соціологічних наук, кандидат економічних наук, автор книг «Вища освіта в ринковій економіці» (1991), «Світова економіка» (2007, 2009), «Україна. Історія, природа, мистецтво» (2009) та ін., більш ніж 400 наукових, науково-популярних, публіцистичних статей тощо – спеціально для журналу Newssky.com.ua

 

Та не однаково мені,
Як Україну злії люде
Присплять, лукаві, і в огні
Її, окраденую, збудять… 

ВЕЛИКИЙ КОБЗАР 1847

 

Мовлені сто сімдесят років тому слова, на жаль, вкотре виявилися пророчими. Український Донбас охоплений полум’ям війни, яку розв’язано огидним правлячим режимом доведеної до соціального божевілля сусідньої держави та його мерзенними місцевими посіпаками. А представники «вітчизняної політико-економічної еліти», що безсоромно грабували країну з перших днів незалежності, тепер збудили її в огні цієї війни та вимагають від народного загалу давати відсіч агресорові, водночас намагаючись і надалі Український народ – «громадян України всіх національностей» – нахабно обкрадати…

Хочу повторити сказане в попередній статті: «…“Болівар не винесе двох”. Країна не винесе з виру революційної війни проти путінського рашизму разом Український народ та ЙОГО державу і, з іншого боку, невситимих магнатів-олігархів, що визначають державну політику, причому не лише економічну. Останніх прийшов час жорсткою рукою перетворити на «просто» великих бізнесменів, які перебувають поза повсякденною партійно-фракційною й подібною «політичною діяльністю» і не впливають… украй негативно на державу (включаючи систему місцевого самоврядування), роблячи її патологічно олігархічною, фактично відштовхуючи від справжнього народовладдя (з акцентованим захистом прав і меншості) та організованої свободи, які є сутністю реальної демократії».

Те ж повною мірою стосується «суто» господарських аспектів, які є невідривними від соціально-політичних. Наразі можновладці, перетворивши Український народ, переважну більшість співгромадян на жебраків, успішно втілили в життя класичну дефініцію Володимира Маяковського:

 

Кому бублик, кому дірка від бублика –

це і є демократична республіка.

 

Але ж подібна «демократична республіка» тривалий час, та ще й в умовах війни, існувати не зможе. Гібридний (це прийняте в сучасній політичній науці означення!) політичний режим еволюціонуватиме або в бік авторитаризму, або в бік справжньої та сталої демократії, що спиратиметься на широкі, всенародні верстви так само справжніх, а не номінальних, власників. Чиї права й свободи, включаючи право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї (право кожного громадянина, за статтею 48 Конституції України!), послідовно, жорстко, безкомпромісно захищатиме справді народна держава.

Знову процитую Конституцію, тепер частину третю статті 13: «Власність зобов’язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству». А хіба намагання олігархів не тільки зберігати свою власність на тимчасово окупованих територіях, але й одержувати від неї НАДприбутки, не завдає шкоди нашому суспільству та людям, які залишаються лояльними до нього?! Не кажучи вже про те, що одночасно гинуть та отримують поранення кращі діти України – ті, хто зі зброєю в руках боронить її незалежність! Отже, в умовах гібридної війни олігархічна верства остаточно втратила легітимність. Необхідним є негайне повернення державі отриманої з наругою над ДУХОМ права НАДвеликої власності (що ґрунтуватиметься виключно на правових засадах) і подальше її використання в інтересах Українського народу, під його повсякденним контролем.

І цю діяльність із відновлення соціальної справедливості та створення ефективних відносин власності, що стимулюватимуть розвиток ефективного господарювання, повинні очолити Верховна Рада та Президент України. Вибору в них немає: якщо спробують саботувати цей напрям, то невдовзі опиняться на смітнику історії. А Революція Гідності, справді революційне реформування ключових соціальних інститутів, робота з радикального підвищення ефективності нашого суспільства триватимуть уже без них.

 

З днем народження Великого Кобзаря, Ненько Україно! Герою, а також нинішнім Героїням і Героям Революції Гідності – Слава! Разом до Перемоги!

 

Акція «Табачника – на смітник історії!» (17 березня 2010 року), що, як відомо, врешті-решт увінчалась успіхом. Не піти б окремим нинішнім українським можновладцям ганебним шляхом «папєрєдніков»…

 

А замість прикінцевої ілюстрації уклінно просив би надати посилання на публікацію в журналі NEWSSKY мого циклу «Українські історичні портрети», де, зосібна, про Великого Кобзаря багато НАЙГОЛОВНІШОГО сказано.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: