Вивчення давніх риб в Чікулубу припускає удар астероїду, що нагрів планету на 100 000 років

27.05.2018 0 By Chilli.Pepper

Невелика група дослідників з США та Тунісу виявила докази, що свідчать про те, що величезний астероїд, який вразив Землю приблизно 66 мільйонів років тому, став причиною нагрівання планети приблизно на 100 000 років. У своїй статті, опублікованій у журналі Science, група описує дослідження кисневого відношення в давніх кістках риби і свої висновки, повідомляє phys.

Чікулумба

Художнє зображення удару в Чікулумба, який вражає давню Землю. © Публічне користування


 

Попередні дослідження показали, що близько 66 мільйонів років тому масивний астероїд вразив Землю у точці, поблизу Чікулубу, Мексика. Інші дослідження показали, що раптова зміна клімату призвела до того, що динозаври вимерли. Переконання грунтувалося на тому, що дим і частинки, що потрапили в атмосферу, блокували сонце, викликаючи охолодження планети протягом тривалого періоду. У цій новій спробі дослідники припускають, що період охолодження, ймовірно, був коротший, ніж вважалось, і що за ним слідував тривалий спекотний період. Дослідники прийшли до такого висновку, вивчивши кістки і зуби давніх риб.

Залишки риби відбирали із зразків оспаду, зібраних на ділянці у Ель-Кефе, Туніс. За час до і після нападу астероїдів область була вкрита морем Тетіс. Дослідники розглядали відношення кисню у викопної риби, як засіб визначення температури води в той час, коли вона померла. Збір зразків з різних прошарків дозволив побудувати тимчасову шкалу температури, яка починалася до удару астероїда і тривала сотні тисяч років після цього. Вивчаючи їх тимчасову шкалу, група виявила, що температура моря піднялася приблизно на 5 ° C незабаром після удару астероїда і залишилася при такій температурі приблизно 100 000 років.

Дослідники припускають, що удар астероїда, швидше за все, вивільнив багато вуглекислого газу в атмосферу, тому що площа землі, у місці удару, була багата карбонатами. Ймовірно, удар також запалив великі довготривалі лісові пожежі, які також випустили багато вуглецю у повітря. Дані свідчать про те, що охолодження після впливу було короткочасним, оскільки в атмосферу виділилася величезна кількість двоокису вуглецю, що викликало глобальне потепління.

Дослідники відзначають, що потрібно буде провести набагато більше роботи, для підтвердження своїх висновків. Потрібно буде знайти інше місце з аналогічними доказами, наприклад, щоб довести, що потепління не було локальним.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: