Високоточні ракети Himars змінюють баланс в Україні — експерти

16.07.2022 0 By Chilli.Pepper

Експерти зазначають, що високоточні ракети американського виробництва надали українським силам значний приріст на полі бою з моменту їх впровадження в червні, змінивши баланс проти росіян і, можливо, змусивши Москву призупинити свій наступ, про що дописує newssky.com.ua із посиланням на defencetalk.

Американські морські піхотинці запускають ракетно-артилерійську систему високої мобільності під час курсу 2-22 інструктажу зі зброї та тактики (WTI) на випробувальному полігоні Dugway, Дагвей, штат Юта, 6 квітня 2022 р. WTI – це семитижневий навчальний захід, організований морською авіаційною зброєю та Tactics Squadron One, яка наголошує на розвитку експериментів з невеликими організованими підрозділами для всіх бойових функцій, а також покращує здатність батальйону здійснювати командування та контроль, планування вогневої підтримки, функції розвідки та матеріально-технічну підтримку операцій на рівні роти. Ці навчання продовжують підтримувати оцінку експериментального батальйону 2-го дивізіону морської піхоти та проходження підготовки перед розгортанням на основі списку основних завдань місії. (фото Корпусу морської піхоти США – Pfc. Sarah Pysher)

З середини червня за допомогою ракетних комплексів «Хімарс» Україна знищила понад 20 великих російських складів боєприпасів і командних пунктів, які раніше були занадто далеко за лінією фронту, щоб їх можна було досягти традиційною артилерією.

Відео, опубліковані в соціальних мережах, показали вражаючі тривалі вибухи на складах боєприпасів у підконтрольних Росії Луганську, Новій Каховці та інших місцях, що свідчить про потужність і точність американських ракет.

«Окупанти вже добре відчули, що таке сучасна артилерія. Ніде на нашій землі вони не матимуть надійного тилу», – заявив президент України Володимир Зеленський.

Але експерти також застерігають, що нова зброя не є панацеєю, і що країні потрібно більше зброї та радіолокаційних систем, щоб використовувати їх у поєднанні, для перемоги.

Крістофер Догерті, аналітик з оборони Центру нової американської безпеки у Вашингтоні, сказав, що успіх Himars настільки хороший, наскільки можна було сподіватися.

Тим не менш, він сказав: «Ця річ сама по собі, це не змінює правила».

Перевага точності

Високомобільна артилерійська ракетна система M142 — це маневрена колісна пускова установка 227-мм ракет із GPS-наведенням та радіусом дії близько 80 кілометрів (50 миль).

На відміну від інших реактивних систем залпового вогню, які обидві сторони використовували у війні, ракети Himars можна наводити точно на цілі, тобто їх можна використовувати економно та надійно.

Перші чотири пускові установки, які можуть нести одночасно 6 ракет, були доставлені в червні; тепер українці мають 12, із сотнями ракет для використання.

Вони мають більше переваг, ніж тільки точність. Ракети летять досить низько і швидко, щоб російська ППО не могла їх легко перехопити. Оскільки смертоносні засоби дуже мобільні, росіянам важко їх знайти та поцілити.

«Хімарс змінює характер боротьби в Україні. Це дозволяє українцям націлюватися на росіян на більшій відстані та в районах, доступ до яких їм заборонено через російські системи протиповітряної оборони», – написав цього тижня у Twitter Мік Раян, австралійський генерал у відставці та військовий аналітик.

Це не тільки Хімарс; з червня Україна має потужну високоточну артилерію від інших союзників, як-от французьку гаубицю «Цезар», а минулого тижня США оголосили, що нададуть 1000 нових високоточних артилерійських снарядів.

Райан сказав, що Україна використовує їх проти слабких місць Росії: тенденції зберігати боєприпаси поблизу залізничних складів і у містах, розташованих відносно поблизу фронту.

Хоча це підвищує ризик для українців вразити населені пункти, точне націлювання допомагає зменшити жертви серед мирного населення.

Догерті сказав, що був здивований тим, що росіяни не планували «Хімарс».

«Не є секретом, що ці речі мали з’явитися», — сказав він. «Це ще один випадок, коли росіяни дуже повільно адаптувалися до, відверто кажучи, досить очевидних проблем на полі бою».

Російський дефіцит вантажівок

Згодом росіяни пристосуються і розкидають свої склади постачання, а деякі перенесуть набагато далі від лінії фронту, кажуть аналітики.

Але це ускладнить матеріально-технічне забезпечення на полі бою.

«Кожного разу, коли ви роздаєте щось, потрібно більше вантажівок, щоб доставити ту саму кількість речей людям, які цього потребують», — сказав Догерті.

Крім того, за його словами, російський військовий парк вантажівок значно скоротився через війну.

Філліпс О’Брайен, професор стратегічних досліджень Університету Сент-Ендрюса, Шотландія, сказав, що «Хімарси» — це не самоціль, а частина ширшої стратегії, спрямованої на завдання шкоди матеріально-технічному забезпеченню Росії та відкидання її протиповітряної оборони.

Це залишило б передову артилерію, яка є опорою російського наступу, менш захищеною від повітряних і наземних сил України.

Ракети більшої дальності?

Тим часом Київ тисне на Вашингтон щодо ракет ATACMS, які можуть бути запущені Himars і мають радіус дії 300 кілометрів.

«На всіх рівнях наша влада веде переговори з представниками США щодо необхідності надання нам ракет більшої дальності «Хімарс», — заявив у середу високопоставлений український депутат Федір Веніславський.

Поки що Білий дім відмовлявся, стурбований тим, що така зброя буде використана Україною проти цілей на території Росії.

Це, як побоюється адміністрація президента Джо Байдена, ризикує втягнути США та НАТО безпосередньо у війну з Росією.

Догерті сказав, що в США дійсно не так багато ATACMS на складі, а виробництво зупинено кілька років тому.

О’Брайен зазначив, що, окрім «Хімарсів», Україні дійсно потрібен додатковий захист від атак Росії з повітря.

«Отримання Україною більших і кращих засобів протиповітряної боротьби має бути таким же пріоритетним, як і отримання зброї кращого дальності», — написав О’Брайен у Twitter.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: