Віртуальні електростанції можуть допомогти вирішити наші енергетичні потреби. Але що це таке?

04.11.2020 0 By Chilli.Pepper

Побудова більш екологічної, стійкої мережі буде необхідною у найближчі десятиліття, якщо ми хочемо уповільнити темпи зміни клімату та подолати катастрофи, які вони можуть спричинити. Одним із перспективних способів досягти цього може стати віртуальність наших електростанцій, повідомляє singularityhub.

Стабілізувати мережу стає все важче, оскільки попит зростає, періодично відновлювані джерела енергії становлять дедалі більшу частину генеруючих потужностей, а катастрофи, такі як пожежі та урагани, частіше відключають окремі частини мережі в офлайн, разом із тим як клімат теплішає.

У той же час ціна сонячних панелей та батарей продовжує стрімко падати, що робить їх все більш доступними як для підприємств, так і для домовласників — для виробництво і зберігання власної електроенергії. Це спонукає все більшу кількість стартапів та комунальних підприємств поглянути на цю величезну мережу міні-електростанцій та сховищ як на ресурс для стабілізації енергосистеми.

Протягом багатьох років політики говорили про інтелектуальні мережі, які поєднують в собі інтелектуальні лічильники і вдосконалене програмне забезпечення для управління енергією, щоб краще збалансувати попит та пропозицію та дозволити меншим генераторам повернути надлишкову потужність назад у мережу. Віртуальні електростанції (VPP) – це більш обмежений, але, можливо, більш здійсненний спосіб використання однієї і тієї ж технології для досягнення тієї ж мети.

Замість того, щоб намагатися управляти всією мережею, заселеною тисячами гравців дико різних розмірів, VPP об’єднують тисячі менших установок і використовують розумні комп’ютеризовані засоби управління, щоб змусити їх взаємодіяти з мережею приблизно так само, як велика звичайна електростанція.

Ідея все ще перебуває в стадії зародження, тому існує кілька різних моделей створення VPP. Перша – це модель з боку пропозиції, яка координує продуктивність строкатої різноманітності менших генераторів поновлюваних джерел енергії, покладаючись на все, від вітру до біогазу, для моделювання електростанції, яка може працювати 24 години на добу, багато в чому як звичайна установка на викопному паливі.

Другий підхід спрямований на зниження споживання в періоди пікового попиту. У той час як комунальні підприємства вже давно пропонують великим споживачам енергії знижки за скорочення їх використання в періоди пікового навантаження, досягнення в технології управління енергоспоживанням означають, що тепер багато хто з цих користувачів можуть бути пов’язані один з одним для створення VPP, які можуть забезпечити мережу «негативними ватами» — великим і передбачуваним скороченням споживання, яке має такий же ефект, як і збільшення виробництва електроенергії.

Однак, мабуть, найбільш багатообіцяючою є модель, що поєднує попит і пропозицію шляхом об’єднання маломасштабної генерації і зберігання. Координація цих мереж значно складніша, але забезпечує набагато більшу гнучкість, оскільки дозволяє як збільшити, так і зменшити кількість енергії в мережі.

Потенціал цього підходу ілюструється VPP, створеною виробником електромобілів Tesla і урядом штату Південна Австралія. Вони встановили сонячні панелі і побутові акумуляторні батареї Tesla Powerwall на 1000 об’єктів соціального житла, а до 2022 року їх планується збільшити до 50 000.

Раніше цього року оператор енергетичного ринку Австралії дав проекту позитивний відгук після того, як він привів до 20-відсоткового зниження рахунків за електроенергію для жителів, допоміг стабілізувати мережу за рахунок швидкої зарядки або розрядки акумуляторів при збоях і попереджувальної зарядки акумуляторів від мережі напередодні стрибка цін.

Крім забезпечення більшої інтеграції періодично поновлюваних джерел енергії, ці розподілені системи набагато стійкіші, ніж великомасштабні об’єкти, оскільки у них немає єдиної точки відмови. Локалізована катастрофа, яка виводить з ладу звичайну електростанцію, може привести в безлад мережу, але VPP, розподілений на набагато більшій території, з набагато меншою ймовірністю повністю відключиться. Його модульний характер також означає, що його можна швидко збільшувати і зменшувати, додаючи невеликі блоки, а не звичайні електростанції, на будівництво яких можуть піти роки.

Одним з головних потенційних перешкод для впровадження VPP є правила енергетичного ринку, не призначені для такого роду гнучких тимчасових схем торгівлі електроенергією. Але є багатообіцяючі ознаки того, що регулюючі органи намагаються наздогнати технологію. Раніше цього року федеральний апеляційний суд залишив в силі постанову Федеральної комісії з регулювання енергетики, згідно з яким віртуальні електростанції повинні платити так само, як і традиційні постачальники електроенергії.

Мине деякий час, перш ніж сьогоднішній флот викопного палива, що старіє, буде повністю замінений новою породою гнучких і чуйних VPP, але ця технологія вказує шлях до більш чистої, екологічної та сталої мережі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: