Вирости собі прикрасу

09.08.2017 0 By blacklight

З давніх-давен люди цінували коштовні метали й камені.

З-поміж останніх, до речі, найпопулярнішими до сьогоднішнього дня залишаються діаманти, перли, смарагди, аметист, бурштин, аквамарин. Значну увагу треба приділити перлам: вони унікальні перш за все тим, що це один із небагатьох видів коштовного каміння, який має органічне походження.

Тут і далі: Технологія штучного культивування перлів (всі фото автора)

Перли видобували в усіх куточках світу ще багато сотень років тому. На жаль, цей процес становив велику небезпеку для двостулкових молюсків, усередині яких коштовні камінці утворюються: ззовні неможливо визначити, чи наявний у мушлі цінний вміст. Для того ж, аби дізнатися про це, її необхідно розкрити, вбивши її власника. Таким чином люди спричиняли до загибелі сотні й навіть тисячі двостулкових молюсків для того, щоб знайти всього декілька перлів.

Усвідомивши, що наносить непоправну шкоду природі та навколишньому середовищу, людство вирішило поступово відійти від варварських методів видобування коштовностей. Було запроваджено новий спосіб – штучне культивування перлів. У багатьох країнах існують цілі водні ферми, на яких розводяться двостулкові молюски; у певний момент їх оперують для подальшого отримання коштовних каменів.

Традиційна операція полягає в тому, що спеціально навчені робітники розкривають стулки мушель, роблять надріз у мантії молюска та вкладають усередину ядро майбутньої перлини. Процес операції часто займає більше години, весь цей час істота перебуває поза водоймою. Відомо, що водні істоти не можуть довго жити поза своїм природним середовищем, а якщо навіть адаптуються після такого стресу, будуть дуже хворобливими та кволими.

 

Ще одне небажане явище – примусове розкривання стулок мушлі. У звичайному стані молюск утримує черепашку закритою за допомогою спеціального м’яза. Коли він чинить спротив розкриванню стулок у ході операції, м’яз травмується, що в подальшому найчастіше призводить до загибелі. Також при розрізанні мантії дуже складно не ушкодити внутрішні органи. Цей фактор теж є однією з причин високої смертності оперованих двостулкових молюсків. Загалом після операцій, згідно зі статистикою, гине більше половини молюсків.

Втім, більшу частину людства цей факт не турбує. Людям у наш час достатньо мати коштовності, а особливості їх походження нікого не цікавлять.

У той же час існує можливість знизити смертність молюсків, які використовуються для культивування перлів. Лише замисліться: запобігти мільйонам марних смертей!

Першим заходом для цього, звісно, має бути відповідальніше ставлення до операцій. Після всіх дій молюсків необхідно відразу випускати у звичне для них середовище, щоб зменшити рівень стресу у зв’язку з хірургічним втручанням. Перед операцією мушлі також не варто довго тримати поза водоймою.

Другий захід полягає в кардинальній заміні методу, що застосовувався дотепер. Розкривати стулки мушлі та розрізати мантію молюска зовсім необов’язково. Новий метод досить простий у застосуванні та забезпечує виживання молюсків. Для операції потрібно лише декілька речей, які мають бути в кожному господарстві (усі їх можна придбати навіть у невеликому містечку або ж зробити своїми руками): шуруповерт, свердлик, кондуктор, рушник, кнопки для меблів і бісеринки. Операція триває максимум – 2 хвилини. Мушлю необхідно протерти рушником від зайвої вологи, через яку молюск може вислизнути з рук. Далі її кладуть на бік і просвердлюють, використовуючи шуруповерт із насадженими на нього свердликом і кондуктором. Кондуктор встановлюється на ~1,5 мм (в залежності від виду двостулкового молюска: наприклад, у беззубок мушля значно тонша за мушлю перлівниці), він потрібен для того, щоб зробити отвір лише у мушлі, не зачіпаючи мантію та внутрішні органи молюска. Всередину отриманого отвору закладаються бісеринки, які грають роль ядер для майбутніх перлів. Після операції отвір закривається пробкою, а молюска випускають у воду.

Дослід проводився з прісноводними молюсками беззубками та перлівницями, що мешкають у річках України. Зважаючи на той факт, що молюски гинуть від операції в перші 2-3 тижні, дослід можна вважати успішним, хоча через повну відсутність фінансування та, як наслідок, невідповідні умови в подальшому беззубки все ж загинули. Однак чимало їх жило близько року; після загибелі було проведено розтин кожного молюска й у декількох виявлено бісеринки з тонким шаром перламутру. Зауважу, що для формування повноцінної перлини товарного вигляду річковим молюскам необхідно від двох до семи років.

Ольга Макарова, студентка спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» Нікопольського коледжу ДДАЕУ (всі фото: авт.)

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: