Вимоги РФ щодо води в Крим тричі неправдиві, бо він окупований

27.09.2020 0 By NS.Writer

У зв’язку із спекулятивними заявами росіян про нібито міжнародні зобов’язання України постачати воду в Крим експертами «АРК» підготовлений відповідний правовий аналіз.

Про це пише censor.net.

Основні його тези такі: РФ штучно змішує міжнародні стандарти прав людини та міжнародні екологічні угоди, а усі її вимоги грунтуються виключно на «російському статусі Криму».

Адже міжнародні стандарти прав людини, навіть якщо презюмувати якісь зобов’язання України щодо окупованого Криму, потребують на попередню верифікацію міжнародною місією ООН або ОБСЄ. Які РФ в Крим не пускає. Тобто нема місії, нема зібраних нею доказів та свідчень — нема належних підстав скаржитися. Окупаційна влада та її відомості є для міжнародних механізмів неналежним джерелом й недопустимим доказом.

Крім того міжнародні механізми з прав людини незастосовні для екологічних спорів, для цього є спеціальні переговори та арбітражі в рамках спеціальних, екологічних конвенцій. Теоретично ніщо не заважає РФ звертатися до них, якщо росіяне так люблять казати про фейковий «екоцид».

Але усі такі екологічні механізми стосуються транскордонних водотоків, яким не може бути Північно-Кримський канал що розташовагий цілком в Україні. Тому такий екологічний спір в арбітражі автоматично стане спіром про Крим, що для росіян занадто ризиковане.

Отже усі вимоги РФ щодо води в Крим тричі неправдиві, бо Крим окупований. Це гуманітарні підстави (окупант відповідає), процедурні підстави (окупаційна влада без міжнародної місії це неналежне джерело доказів) та питання транскордонності водотоків (якої нема бо Крим є Україною).


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: