Військова інженерія: противибухові стіни з геотекстилем

31.10.2020 0 By Chilli.Pepper

Склад боєприпасів канадських збройних сил (CFAD) в Бедфорді, Нова Шотландія, оновив свій об’єкт, встановивши противибухові стіни з геотекстилем.

стіни с геотекстилем

11 підйомів з геотекстилем у кожній стіні знижували потенційний ризик вибуху до частинок 19 мм (що відповідає розміру гранульованого насипу), що значно краще, ніж у старих бетонних противибухових стін. Геотекстильний підхід також був більш економічним, більш простим в будівництві і пропонував 20-річний термін служби. Фото з сайту Tencate Geosynthetics. Геотекстиль в Україні: https://nasha-stroyka.com.ua/geotekstil/

На схилі пагорба з видом на край басейну Бедфорд гавані Галіфакса раніше були б потрібні бетонні захисні бар’єри за межами кожного бункера боєприпасів. Нові правила, проте, спонукали підприємство переглянути свою стратегію захисту зі стінами, що не фрагментуватимуться більше 19 мм.

Амбітне інженерне завдання призвело до розробки трьох концептуальних підходів, запропонованих Mitchelmore Engineering Co. Ltd. (Meco): варіанти анкерних, консольних і геотекстильних стін. Успішна конструкція повинна була прослужити 20 років, повинна бути економічною, мінімізувати кількість частинок вибуху, бути простою у будівництві і зменшувати кількість відходів. Кожна стіна також повинна стояти окремо, що означало наявність чотирьох відкритих зовнішніх стін.

З урахуванням всіх цих проектних вимог і необхідності забезпечення стійкості до потенційних вибухів були обрані три земляних бар’єри, огорнутих геотекстилем. На ділянці також була додана внутрішня противибухова стіна із залізобетону.

стіни з геотекстилем

Кожна з трьох стін мала розміри 72 м х 9 м х 6 м (довжина, ширина, висота). Фото “Меко” Геотекстиль в Україні: https://nasha-stroyka.com.ua/geotekstil/

Геотекстильні противибухові стіни

Поліефірний геотекстиль TenCate Mirafi® PET 100 буЛО обрано для огортання стін. Такий підхід дозволив використовувати один матеріал як для облицювання, так і для посилення, що допомогло досягти економічних цілей і скоротити відходи матеріалу.

Максимальний розмір часток, які становлять небезпеку вибуху, був обмежений градацією наявної гранульованої засипки, яка відповідно до специфікації підтримувалася на рівні 19 мм.

Кожна противибухова стіна була побудована до 72 м в довжину, 9 м в ширину і 6 м в висоту, і для кожної використовувалося 11 підйомників з геотекстилю.

Підхід спрощеного монтажу. Тимчасові форми допомогли прискорити будівництво, а на остаточну стіну була нанесена асфальтова емульсія для підвищення стійкості до ультрафіолетового випромінювання.

Історія довговічності

Довговічність геотекстилю — не новина в області захисту від вибухів. Будівельні імплозіі часто використовують геотекстильні плівку для утримання сміття на місці. Крім того, різні військові організації по всьому світу використовували земляні стіни на геотекстилі для швидкого встановлення і захисту в зонах бойових дій.

Для майданчика CFAD проект противибухової стіни був важливий, і не тільки для модернізованого дизайну. Це місце було місцем небезпечних пожеж і вибухів у липні 1945 року, коли колишній магазин постраждав від вибуху на кораблі у гавані. Цей район був також ареною однієї з найжахливіших прибережних катастроф в історії, коли в 1917 році в Галіфаксі корабель з важкими боєприпасами зіткнувся з іншим судном. Таким чином, громади уважно ставляться до заходів безпеки, розуміючи, що стратегічне положення острова і провінції на Атлантиці робить його ключовим пунктом національної оборони.

Нові противибухові стіни надають Міністерству національної оборони Канади (DND) новий і довгоочікуваний підхід до високоміцного захисту, який скорочує відходи і витрати, одночасно підвищуючи ефективність будівництва і безпеку на майданчику.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: