Вибори у Молдові: чого очікувати Україні від нового президента

12.12.2020 0 By NS.Writer

15 листопада у Молдові відбулися чергові вибори президента, у другому турі отримала перемогу проєвропейська кандидатка Майя САНДУ. Лідерка опозиційної партії «Дія і солідарність», прихильниця проєвропейської політики набрала близько 57% голосів. Наступні чотири роки у Молдові пройдуть саме під її керівництвом з дня складання присяги.

Нагадаємо, що минулих виборів у 2016 році до другого туру так само вийшов Ігор ДОДОН та Майя САНДУ, проте тоді перемогу здобув ДОДОН. Саме під час минулої виборчої кампанії ДОДОН назвав Крим «російським», що поставило на паузу офіційні контакти Києва та Кишинева.

Інститут демократизації та розвитку зібрав короткі думки експертів, які надали свої прогнози щодо подальших відносин України та Молдови.

Павло ЛОДИН

Не слід забувати, що Молдова є парламентською республікою, тому повноваження президента є суттєво обмеженими у порівнянні з інститутом президентства в Україні, наприклад. Тим не менш, перемога Маї САНДУ над чинним президентом Ігорем ДОДОНОМ, котрий має виражені проросійські погляди і отримував суттєву підтримку від Москви (про що свідчить журналістський цикл розслідувань «Кремлінович»), є важливою символічною перемогою, що дарує шанс для подальшого закріплення проєвропейського курсу Молдови, тим більше, якщо відбудуться дострокові парламентські вибори з позитивним результатом. Мая САНДУ є зорієнтованою на Захід, не замішана в корупційних скандалах, крім того, у період свого прем’єрства мала продуктивну зустріч з президентом України Володимиром ЗЕЛЕНСЬКИМ. Тому її обрання — це ще й позитивний шанс для перезавантаження стосунків між офіційним Києвом і Кишинівом, які останні роки були доволі прохолодними.

Станіслав ЖЕЛІХОВСЬКИЙ

Перемога прозахідної правоцентристської лідерки Маї САНДУ стала доситьнепоганою новиною для України. Адже Республіка Молдова є її сусідкою, через що політичні процеси в цій країні ніколи не проходять повз увагу Києва, де має місце розуміння того, наскільки важливим є вибудовування вздовж державного кордону поясу демократичних та проєвропейських держав.

Окрім прозахідних поглядів, важливим є те, що САНДУ має чітку позицію щодо окупованого Росією Криму і не боїться називати речі своїми іменами, чого не можна сказати про її опонента президента Ігоря ДОДОНА. Невизначеність останнього змусила відносини між Києвом та Кишинівом різко охолонути. Тепер же оптимізму значно більше. І привітання Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО та запрошення Маї САНДУ з візитом до України є доказом цього.

Окремо слід виділити кейс Придністров’я. Дуже важливо, щоб за нової молдавської очільниці зазначене проблемне питання зрушило з мертвої точки — у бік покращення ситуації. Це було б доброю новиною як для, власне, Молдови, яка майже тридцять років не має можливості відновити територіальну цілісність своєї території, так і для України, під «підчерев’ям» якої такого роду порохова діжка однозначно є небезпечним фактором.

Не секрет, що поразка ДОДОНА стала поганою новиною для Росії, яка останні роки те й робить, що бажає втримати пострадянський простір під своїм контролем. Фактично, до цьогорічних подій в Білорусі й на Кавказі додався ще один головний біль у вигляді перемоги в Молдові прозахідної кандидатки, націленої на проведення реформаторської політики.

Тому найближчим часом слід очікувати підігрівання Кремлем на всіх можливих рівнях реваншистських настроїв у Молдові. Втім, вважаю, що проєвропейський вибір молдавського народу надасть йому сили впоратися з можливими викликами, а українці будуть в цьому підтримувати.

Дмитро ЛЕКАРЦЕВ

Результати недільних виборів безумовно є знаковими для Молдови. Крім того, що вперше президентом Молдови стала жінка, так ще за Майю САНДУ проголосувала найбільша кількість виборців за всю історію країни. Це величезний кредит довіри як для пані САНДУ так і для політичної сили, яку вона очолює.

Але треба розуміти, що це не означає про остаточну перемогу проєвропейских сил в Молдові. РМ є парламентською республікою, де президент є номінальною фігурою, хоча і має вплив на призначення голів силових структур та формування зовнішньої політики. Скоріш за все потрібно очікувати, що в 2021 році в Молдові відбудуться дострокові парламентські вибори і на яких ПАС має шанси отримати значну кількість місць в парламенті.

Чим важливі результати виборів для України? Головне це розмороження дипломатичних відносин між двома державами. Проросійська позиція ДОДОНА заважала повноцінному спілкуванню Кишинева з Києвом. Українська сторона вже висловила готовність до діалогу. Президент ЗЕЛЕНСЬКИЙ був одним з перших хто привітав САНДУ з перемогою.

Для Молдови гарні відносини з Україною необхідні для врегулювання придннстровського конфлікту, а також для відновлення контролю за східним кордоном країни. Для України проєвропейска Молдова, це відсутність нового джерела російського впливу на південому заході.

Також Україна має зробити висновок з того факту, що українці Молдови підтримували на виборах ДОДОНА. Це є результатом відсутності активної інформаційної політики Києва у відношенні до місцевої діаспори. А як показали ці вибори, діаспора може бути потужною силою в політичному процесі.

Олександр КОВТУН

Перемога проєвропейського кандидата в Молдові — це поверхове відображення глибоких змін молдовського суспільства, яке стає все менш російсько-орієнтованим. Це відображається у зменшенні частки тих, хто ідентифікує себе як росіян і у зменшенні використання російської мови. Хоча ті ж тенденції стосуються українців і української. Але значне місце в європейському виборі Молдови займає вибір на користь Румунії, чий культурний вплив компенсує зменшення впливу Росії та України. Молдова змінюється і вибори — індикатор цих змін.

Людмила Черкас

This publication is part to the partnership between Newssky Media Group and the Institute for Democratization and Development/Ця публікація здійснюється у партнерстві Newssky Media Group та Інституту демократизації та розвитку


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: