Великокаліберну гвинтівку «Алігатор» прийняли на озброєння ЗСУ

13.03.2021 0 By NS.Writer

Наприкінці минулого року за результатами державних випробувань на озброєння ЗСУ прийняли вітчизняну великокаліберну гвинтівку «Алігатор» (Alligator).

Як пише mil.in.ua, про це повідомляє інформаційне агенство Міноборони АрміяInform.

Як зазначається виробником усі складові частини гвинтівки вироблено в Україні.

«Алігатор» — це багатозарядна великокаліберна антиматеріальна гвинтівка ручного заряджання виробництва ТОВ «ХАДО-холдинг».

Головне завдання великокаліберного «Алігатора» — знищення укріплень та техніки супротивника, зокрема легкоброньованої.

14,5×114 — це надпотужний калібр, початкова швидкість кулі становить 980 м/с, ефективна дальність пострілу — до 2000 м, а максимальна дальність польоту кулі — до 7000 м. До речі, на відстані 1,5 км куля пробиває 10-мм броньову плиту.

Гвинтівка є класичним зразком «болтової» стрілецької зброї з поздовжньо-ковзним поворотним затвором.

Споряджається знімним коробчастим магазином, розрахованим на п’ять патронів 14,5×114 мм. Сам магазин має дві точки кріплення: передній вилчастий зачіп і задній фіксатор-клямка.

За загальної довжини зброї 2000 мм довжина ствола гвинтівки становить 1200 мм. Ствол має 8 нарізів з кроком 419 мм. Загальна маса гвинтівки без магазину з патронами становить 22,5 кг.

Для полегшення стрільби «Алігатор» комплектується сошками, які регулюються по висоті й мають три позиції фіксації. Для зручного транспортування зброї їх можна скласти. Крім цього, гвинтівка оснащена тактичною ручкою для перенесення.

Має регульований по висоті упор під щоку, який за необхідності можна легко переставити праворуч або ліворуч щодо вісі гвинтівки.

Антиматеріальні великокаліберні гвинтівки призначені для нейтралізації або критичного пошкодження звичайної та легкоброньованої військової техніки противника, радіолокаційного обладнання, керованих ракет на пускових установках, складів, місткостей з нафтопродуктами й інших об’єктів.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: