Великоднє послання Отця Феофана читачам сайту. Ексклюзив

23.05.2021 0 By NS.Writer

Якщо зупинити будь-якого перехожого на вулиці та запитати у нього, Що означає слово Великдень, він не замислюючись відповість, що це слово асоціюється у нього зі святковою неділею, в яке всі один одному кажуть:

«Христос Воскрес! Воістину воскрес!». Хтось, напевно, згадає, що в цей день люди зазвичай фарбують вдома яйця, як головний символ свята, йдуть в храм, де їх і освячують. Якщо з тим же питанням звернутися до віруючої людини, то вона обов’язково згадає про великий передвеликодній піст, скаже, що добре б на Великдень всю ніч провести в храмі на богослужінні, причаститися. Але загальним у всіх відповідях буде те, що кожен з опитаних свято Великодня буде пов’язувати з подіями Воскресіння Христового.

«Христос воскрес! Воістину воскрес!» Ці два твердження звучать один раз на рік на всіх мовах світу. Не дивно, що це відбувається в той час року, коли оживає вся природа. Бог ніби звертає нашу увагу на реальність воскресіння — з мертвого з’являється живе, з сухого насіння-зелений паросток. Воскресіння їх — це перемога життя над смертю. Це проголошення всемогутності Бога, Його любові.

Воскресіння Ісуса Христа — це ще і доказ істини Божої. Це історична подія, диво, центральне поняття християнства. Християнство без воскресіння було б порожнім і безглуздим «якщо Христос не воскрес, то і проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14).Після того як Христос воскрес із мертвих, він став називати учнів своїми братами (Мф. 28: 10) та оголосив, що тепер Його Бог — їхній Бог, Його Батько — їхній Батько! Він — первородний між братами (Рим. 8:29). На землі з’явилися представники сім’ї Самого Бога.

Сьогодні в усьому світі знову лунає голос Церкви: «Ісус Христос воскрес!»- «Воістину воскрес!». Подібно до нового полум’я, ця Блага звістка запалилася в ночі: в ночі світу, вже стояв перед епохальними викликами та пригнобленого пандемією, яка піддає тяжкому випробуванню нашу великулюдську сім’ю. У цю ніч знову зазвучав голос Церкви: «Воскрес Христос, моя надія!».

Яке відношення до нас має Воскресіння Христове? Саме пряме. «Від смерті до життя і від землі до неба» — так Церква в своїх співах свідчить про зміну, що сталася в людській природі в момент Воскресіння. Зверніть увагу — в людській природі! Той шлях, яким пройшов Христос, стає відтепер для нас очікуваною реальністю. Як говорив свт. Григорій Ніський, Христос своїм Воскресінням «проклав шлях на небо» для всякої людини. Ми чекаємо, що воскреснемо, так само, як воскрес Христос. Не тління і смерть, але вічне життя, в торжествуючому прославленому тілі, — ось що обіцяється світу, ось що відтепер стає перспективою всякої вірної Богу людини.

Як писав святий Августин, «Воскресіння Бога — наша надія». З цими словами великий святитель пояснював віруючим, що Ісус Христос воскрес для того, щоб ми при смерті не зневірилися, не хвилювалися, що зі смертю життя закінчується; Христос воскрес, щоб дати нам надію.

Тепер я можу побачити, чому Воскресіння Христа має таке значення в моєму житті. Адже якщо Він воскрес, значить, воскресну і я. Але про що я говорю? Воскреснуть і ті люди, яких я любив. Вони воскреснуть, бо воскрес Христос. Мої улюблені воскреснуть і стануть досконалими, будуть походити на Христа.

Оскільки Христос воскрес тілесно, людська природа виявилася назавжди пов’язана з Богом і вже ніколи не розлучиться з Ним. Навіть моє гріхопадіння не зможе змінити цей факт. У цьому полягає глибокий сенс догмату, затвердженого в Халкідоні на четвертому Вселенському Соборі. До гріхопадіння людська природа не була об’єднана з Богом, і після падіння вона встала на шлях прагнення до нуля — до смерті. Через Воскресіння та Вознесіння наша природа з’єдналася з Богом незмінно, неподільно і нероздільно. Христос не просто рятує нас від гріхів: для цього було б достатнього і вибачення. Він прийшов з тим, щоб перемогти смерть. І це, в кінцевому підсумку, є найважливішим.

Воскресіння з мертвих-це не теорія, але історична реальність, явлена Ісусом Христом за допомогою його «Пасхи», Його «приходом», який відкрив новий шлях між небесами та земним життям. Це не міф, не мрія, це не бачення, і не утопія, і не казка, це винятковий та неповторний випадок Ісуса з Назарета, сина Діви Марії. Фактично Петро та Іоанн знайшли могилу порожній на наступний день після суботи. Марія Магдалина та інші жінки зіткнулися з Воскресінням Христа. На шляху в Еммаус два учні визнали його в заломленні хліба. Ісус Христос з’явився апостолам того вечора, а потім і іншим учням в Галілеї.

І зараз (не тільки за часів апостолів) проголошення Воскресіння Господа висвітлює найтемніші області світу, в якому ми живемо. Особливо мої слова відносяться до матеріалізму та атеїзму, рашизму та фашизму, тобто до тих поглядів на світ, які не здатні йти врозріз з тим, що науково не доведено, і ведуть до почуття спустошеності, яке приймається як нормальний стан людського життя.

Воскресіння Христове — це не результат якоїсь інтелектуальної спекуляції та не наслідок містичного досвіду. Воно є подією, що виходить за історичні рамки, проте відбувається в певний момент історії та залишає в ній слід, що не стирається. Світло, що засліпило воїнів, поставлених стерегти труну Ісуса, перетворив час та простір. Це — особливе світло, світло Боже, що розсіяло темряву смерті і принесло світу сяйво Боже, сяйво істини та добра.

Подібно весняним сонячним променям, від світла яких набухають і розкриваються бруньки на гілках дерев, сяйво Христового Воскресіння надає силу та значимість кожній людській надії, кожному очікуванню, бажанню, наміру. Ось чому нині радіє весь космос, з’єднуючись з весною людства, що став виразником німого гімну хвали, оспівуваного творінням. Пасхальне Алілуя, що звучить в Церкві, мандрівної в цьому світі, висловлює безгласний вибух радості в надрах Всесвіту, а перш за все-гаряче прагнення всякої людської душі, щиро відкривається Богу, вдячної йому за його нескінченну доброту, красу та істину.

Христос сам воскрешав багато разів. Воскреслий Лазар сам став проповідником християнства та єпископом громади на Кіпрі. Прожив на Кіпрі близько тридцяти років і помер своєю смертю в старості. Всі воскрешенні в історії Церкви потім вдруге померли. І дочка Іаїра, і син Наїнської вдови, і Тавіфа, і хлопчик, що випав з вікна і був воскрешений за молитвами ап. Павла. Але Христос Воскрес принципово іншим чином.

Христос вже не вмирає. У цьому принципова відмінність. Він воскрес не просто в тілі, але в тілі обожненому. Хоча і ходив ногами по землі, і готував сніданок для учнів, і сам їв цю печену рибу. Але перемішався миттєво в просторі та проходив крізь замкнені двері. Христос воскрес, не просто повернувшись до життя, а створив нове життя. Ввів людство в це нове життя. Не таке як наше, а якусь абсолютно досконале. Якщо завгодно якусь понад — життя. Якесь наджиття в новій реальності, в порівнянні з якою наша реальність — набагато менш реальна. Наше життя менш живе. Наше життя сповнене скорбот і бід. І воскрешений Лазар, дожив до артриту і болю в суглобах, адже він був воскрешений назад в життя нашого світу, світу повного скорбот, і в свою годину помер. А Христос вже не вмирає.

Його дар не просто якесь нескінченно довге життя. Це принципово нове буття. Буття, яке ми і не можемо навіть помислити. Як і з картинками пекла, з релігійними зображеннями раю все дуже нерозумно. Зазвичай сучасні західні художники малюють якийсь пікнік в саду в компанії крилатих хлопчиків з довгим волоссям. З ХХ століття на обличчя клеїться ще пластмасова голлівудська посмішка … ті, хто наполегливо перемальовує схему візантійського імператорського двору для зображення раю не краще. Але про це принаймні відразу ясно, що це схема….Наш розум намагається уявляти, і марно. Наш розум не може уявити цієї нової реальності, яка уготована для нас «від створення світу».

Істинно, що якби Христос не піднявся, «порожнеча» б поглинула все. Якщо позбавити нас того факту, що Христос воскрес, то немає ніякого порятунку для людини, і кожна з його надій — всього лише ілюзія. Але в наші дні проголошення Воскресіння Господа є відповіддю на повернене питання скептиків, яких ми також знаходимо в книзі Еклізіаста: «чи є така річ, про яку ми можемо вигукнути: дивись це дійсно нове?». Ми відповідаємо: так, великоднім ранком, все почалося спочатку. Смерть і життя вступили в поєдинок: Бог життя був мертвий, але тепер Він живе торжествуючий. Це-те, що ново! Новизна, яка змінює життя тих, хто приймає це, як у випадку святих. Це, наприклад, те, що сталося зі святим апостолом Павлом.

Це дар Воскресіння Христового. І не треба його фантазувати він просто є. Просто є поразка зла. Просто є поразка смерті. Просто Христос Воскрес.

Як говорив український ієрарх, один з архіпастирів у вигнанні, владика Полікарп (Сікорський): «Христос Воскрес, воскресне і Україна».

ИеромонахІєромонах Феофан Полоцький (Скоробогатов),
доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: