«Вакцинна дипломатія» по-російськи

22.03.2021 0 By NS.Writer

Росія може втратити свій омріяний імідж «визволителя» від пандемії, а заодно і репутацію порядного партнера. Хоча цим Кремль, мабуть, давно вже не злякати, бо про яку порядність можна говорити, розглядаючи країну-агресора і терориста.

Як відомо, нещодавно Парагвай зазнав потужної хвилі протестів, пов’язаних з коронакризою в країні. Серед причин невдоволення та сутичок і ситуація з вакцинацією. Єдиним схваленим препаратом для щеплень проти коронавірусу у Парагваї зараз є російський «Супутник V». Відповідний договір про постачання російської вакцини проти COVID-19 укладено між владою Парагваю і Російським фондом прямих інвестицій. Парагвай вже замовив та оплатив постачання 500 тис. доз препарату. Натомість отримав лише першу поставка в 4 тис. доз, а компанія постачальник Human Vaccines досі не узгодила та не надала графік постачання вакцини. Як наслідок, ситуація постійно ускладнюється, а сотні людей змушені були вийти на вулиці парагвайської столиці Асунсьйон, щоб висловити невдоволення діями уряду у боротьбі з пандемією, які переросли в сутички з поліцією.

Вакцинація від коронавірусу в Парагваї почалася 22 лютого і на сьогодні з семимільйонного населення країни отримали щеплення лише трохи більше 0,1 процента. Влада Парагваю, на думку протестуючих, не справляється з ситуацією, оскільки захворюваність у країні тримається на рекордно високому рівні, а місцева система охорони здоров’я опинилася на межі колапсу. Парагвайці звинувачують свою владу в тому, що вона неспроможна вчасно реагувати на ситуацію та спрямувати необхідні зусилля і ресурси на боротьбу з коронавірусом.

Російську вакцину, як відомо, окрім Парагваю, визнали ще ряд країн, більшість з яких мають низький чи середній рівень доходу та знаходяться за межами Європи. «Супутник V» схвалили, крім Росії, в Білорусі, Аргентині, Болівії, Алжирі, Палестині, Венесуелі, Туркменістані, Угорщині, Ірані, Республіці Гвінея, Тунісі та Вірменії. Росіяни, зокрема і президент Путін, не втомлюються переконувати світ у тому, що їхній препарат високоефективний, формує стійкий імунітет і пройшов усі перевірки. Водночас російська вакцина зазнала критики у науковій спільноті саме через те, що вона не пройшла всіх фаз клінічних випробувань. Багато російських вчених також зазначають, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим та етичним нормам розроблення лікувальних препаратів. Не схвалений «Супутник V» і у Євросоюзі. Коментуючи ситуацію, Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час нещодавнього виступу у Брюселлі наголосила на тому, що Росія продає свою вакцину іншим країнам, забуваючи при цьому вакцинувати власне населення. За офіційними даними, на сьогодні повну вакцинацію в Росії отримало лише 1,83% населення.

Але Кремлеві не до сентиментальних роздумів про долю власного народу, коли мова йде про можливість перетворити свою вакцину на геополітичний інструмент. Така своєрідна «вакцинна дипломатія» може принести для Росії величезні переваги та вигоди і стати козирною картою, яку можна вдало розіграти. Оскільки відносини Росії з Європою та США вкотре погіршилися, то саме на вакцину Москва покладає багато своїх сподівань у тому, щоб перетворитися в очах світової спільноти з країни-терориста і агресора на країну, що здатна порятувати світ від пандемії. Тому світову епідемію коронавірусу Кремль розглядає ще й як привід для чергової іміджевої кампанії. Гуманні ідеї Москва полюбляє використовувати для прикриття і досягнення своїх військово-політичних цілей, варто згадати хоча б російські «гумконвої», які заполонили окупований Донбас. Російське керівництво чудово розуміє, що пандемія буде з нами ще довго. І це ще один привід нагадати про свою могутність, відправляючи своєрідні вакцинні «гумконвої» світом.

Олекса Вернигора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: