В українській армії під час війни не місце священникам РПЦ

18.12.2021 0 By NS.Writer

Митрополит Київський та всієї України Епіфаній привітав ухвалення закону про військове капеланство, за який парламент проголосував наприкінці листопада. Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, пише radiosvoboda.org.

За його словами, шлях до ухвалення документу тривав понад п’ять років, існувало більше 10 законопроєктів.

«Вони не задовольняли церкви, релігійні організації в Україні, які мають своїх капеланів. Але в українській армії близько 80% капеланів — це капелани ПЦУ. Тому ми вдячні Верховній Раді, що нарешті все ж таки зуміли ухвалити відповідний законопроєкт», — сказав голова Православної церкви України.

Епіфаній звернув увагу, що з документу прибрали положення про заборону працювати в армії священникам релігійних організацій, центральні організації яких розташовані в країні, визнаній агресором.

«Це було викреслено. Але там йде посилання на основний закон, в якому це чітко прописано. І є закон щодо перейменування так званої „Української православної церкви“ на Російську православну церкву в Україні. Він зараз не виконується. Але прийде час, коли він буде виконуватися. Частково призупинено наказ Мінкульту про перейменування», — зазначив він.

Епіфаній висловив переконання, що Конституційний суд, який наразі розглядає відповідність цього перейменування основному закону, зрештою визнає його конституційність такої вимоги.

«З другого боку, наші військовослужбовці не приймуть зараз російського священника у свої лави. Є маса прикладів, можна знайти це у відкритому доступі, в інтернеті, як вони, починаючи з 2014 року, благословляли ватажків, благословляли тих, які нищили наших військових… Таких випадків є дуже і дуже багато. І тому не місце російським священникам в українській армії під час війни, реальної війни, яка відбувається», — вважає голова ПЦУ.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон про Службу військового капеланства 30 листопада.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: