В українські ПСГ почали закачувати газ іноземні компанії

27.05.2022 0 By NS.Writer

Нерезиденти знову використовують підземні газові сховища (ПСГ) України, попри війну, повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в інтервʼю «Інтерфакс-Україна». Обсяги такого зберігання поки що невеликі через дефіцит газу в Європі, пише forbes.ua.

– З квітня деякі іноземні компанії навіть в умовах війни розпочали закачку газу в українські ПСГ, сказав Вітренко. Він нагадав, що у перший місяць війни Україна призупинила таку можливість, проте згодом знову відкрила сховища для нерезидентів.

– Наразі це переважно невеликі обсяги зберігання через певний дефіцит газу у Європі, зазначив Вітренко.

– Довіра іноземних компаній повʼязана з тим, що Україна є надійним партнером на відміну від РФ, додав голова «Нафтогазу».

У січні «Укртрансгаз» зазначав, що кількість компаній-нерезидентів у його портфоліо замовників за останні три роки зросла увосьмеро — до 111 компаній, які представляють 27 країн із трьох континентів: Європи, Північної Америки та Азії.

На початок жовтня 2021 року іноземні замовники послуг зберігали в українських ПСГ у режимі «митний склад» 2,8 млрд куб. м газу із сумарних запасів 18,7 млрд куб. м.

Через різке подорожчання та дефіцит газу на європейському ринку та зростання з осені минулого року ризиків російської агресії призвели до того, що до початку лютого 2022 року запаси нерезидентів в українських ПСГ зменшилися до 200 млн куб. м.

Читайте також на Newssky «Держава та найбільші сайти з пошуку роботи створять єдину базу вакансій» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: