В Україні створять кібервійська. Розповідаємо, як вони влаштовані в інших країнах

05.09.2021 0 By NS.Writer

Президент Володимир Зеленський планує створити в Україні кібервійська. Тепер Кабмін має розрахувати комплектування особового складу нового виду військ з урахуванням оптимального співвідношення військовослужбовців та працівників Міноборони. Редакція dev.ua розповідає, що собою представляють кібервійська в інших країнах.

США — USCYBERCOM

Кібервійська Америки створені у 2009 році. Головне завдання — «захищати комп’ютерні мережі Міноборони та проводити військові операції у світі». Кожний вид військ — сухопутні, флот, повітряні сили та морська піхота — має свій кіберпідрозділ. В них працює близько 16,5 тис військових та цивільних працівників.

В 2014 році американський уряд виділив на кібербезпеку $1,2 млрд, а в 2017 році — близько $7 млрд, в 2020 році — понад $17,4 млрд.

Крім операцій у Європі по переслідуванню російських хакерів, кіберкомандування США за останні кілька років відправляло кіберекспертів на Близький Схід і в Азію. Там вивчали діяльність іранських, китайських і північнокорейських хакерських команд і те, як вони працюють.

Ізраїль — INCB

Ізраїльське національне кібернетичне бюро — INCB — створено у 2010 році. У нього декілька цілей. Це — «вдосконалення захисту національного потенціалу, перетворення Ізраїлю в центр інформаційних технологій та заохочення співробітництва між приватним сектором і держслужбовцями».

З 2017 року щорічне фінансування кібервійськ Ізраїлю складає $150 млн. Кількість хакерів кілька років тому налічувала 1 000 спеціалістів.

Один з головних напрямків забезпечення кібербезпеки Ізраїлю — протидія тероризму. В країні передбачено кримінальну відповідальність за вербування до терористичних організацій. Також існують спеціальні підрозділи, що займаються кібератаками. Найвідоміший з них — 8200. В його завдання входить перехоплення розвідданих, дешифрування та перешкоджання ворожим цілям.

Велика Британія — Національні кібервійська

Створені у 2018 році на базі міністерства оборони й громадської служби електронної розвідки Британії — Центра урядового зв’язку.

Від початку нараховують 2 000 спеціалістів і фінансування £250 млн на рік.

Головна мета — збільшення наступальної складової й боротьба не лише проти окремих кіберзлочинців, але і країн чи угрупувань: як то Росія, ІГІЛ та інші.

Нещодавно прем’єр-міністр Борис Джонсон розширив роль кібервійськ своєї країни: «будь то перемога над ворогами на полі бою, підвищення рівня безпеки інтернету або розробка передових технологій для покращення життя людей».

Північна Корея

Оскільки це закрита країна, то даних про її кібервійська будуються на приблизних оцінках.

Спеціалісти вважають, що на службі Північної Кореї знаходиться близько 7 000 хакерів, які звітують перед Генеральним бюро розвідки. Їх ділять на чотири групи.

Stardust Chollima спеціалізується на комерційних атаках, Silent Chollima діє проти ЗМІ, Labyrinth Chollima фокусується на протидії спецслужбам і Ricochet Chollima — на взломі даних користувачів.

Оскільки КНДР слабо інтегрована до світової мережі, це допомагає захищати її від кібератак. При цьому хакери пов’язані з Північною Кореєю діють майже у 150 країнах.

Росія — Війська інформаційних операцій

Створені у 2014 році для «захисту від несанкціонованого втручання в електронні системи управління Росії».

В 2017 році їхню чисельність вимірювали в 1 000 спеціалістів і з щорічним бюджетом в $300 млн.

Кілька років тому Росія входила до п’ятірки країн за чисельністю і фінансуванням кібервійськ, які займаються шпигунством, кібератаками та інформаційними війнами.

Тоді ж, один з російських чиновників заявив, що «як таких кібервійськ в структурі Збройних сил у нас немає. Але відповідно до доктрини інформаційної безпеки РФ, звичайно, перед державою стоїть завдання захисту власної інформації».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: