В Україні вийшла книга «Нарбут» з 500 унікальними обкладинками, згенерованними алгоритмом

30.10.2020 0 By NS.Writer

В Україні випустили друковану книгу «Нарбут» з унікальною обкладинкою в кожному екземплярі. Їх створили за допомогою алгоритму.

Про це пише vctr.media.

Що сталось

Видавництво «Родовід» випустило друковану книгу «Нарбут». Вона є відтворенням втраченого «Нарбутівського збірника» — статей та спогадів про видатного українського художника-графіка, ілюстратора, дизайнера, одного із засновників та ректора Української академії мистецтв Георгія Нарбута. Також він був автором перших українських державних знаків.

«Нарбутівський збірник» вийшов у 1933 році. Книга була знищена радянською владою ще у друкарні. Вціліли лише два неповні примірники. Реконструйовану версію збірника доповнили спогадами друзів та колег, статями мистецтвознавців 20 століття, автобіографічними уривками та листами. Також додали вступну статтю українського історика Сергія Білоконя. Він зберіг один з екземплярів «Нарбутівського збірника» до наших днів.

Дизайн книги та обкладинки створила команда Numo Team. Кожен екземпляр отримав унікальну обкладинку, яку розробляв штучний інтелект. Дизайнери створили спеціальний алгоритм, який генерував випадкові композиції з творів Нарбута, що увійшли до книги — це майже 500 зображень.

Алгоритм змінював набір ілюстрацій, їхню кількість, положення та розмір. Дизайнери обрали найбільш вдалі варіанти. У результаті вийшло 500 унікальних обкладинок — по одній на кожен екземпляр накладу.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: