Ув`язнений російський хакер: “я зламав демократів під командуванням російської розвідки”

13.12.2017 0 By Chilli.Pepper

Російський хакер, який, як вважають, входить до складу хакерської групи Lurk, у судовому засіданні влітку заявив, що йому наказали співробітники російські служби безпеки ФСБ, зламати Національний комітет демократичної партії США, повідомляє businessinsider.

Хакер, Костянтин Козловський, у серпні цього року в московському суді повідомив, що дев’ять членів його хакерської групи, яка звинувачується у крадіжці понад 17 мільйонів доларів з найбільших фінансових установ Росії, співпрацює з ФСБ протягом вже декількох років, за повідомленням незалежного російського новинного видання “The Bell”. Частина цієї співпраці включала злам НКД, сказав він.

Козловський під час слухання 15 серпня заявив, що він “виконував різні завдання під наглядом офіцерів ФСБ”, включаючи ламання НДК та кібератаки на “дуже серйозні військові підприємства Сполучених Штатів та інших організацій”.

Протоколи з слухання, а також звукозапис, були розміщені на сторінці Козловського у Facebook. Bell заявив, що підтвердив його автентичність двома джерелами, включаючи особу, яка була присутня на слуханні. Козловський також опублікував лист, який він написав 1 листопада 2016 року. У листі зазначено, що він говорить про свою роботу для ФСБ, яка, за його словами, тривала майже десять років, і, зовсім нещодавно, включала атаку на сервери НДК.

Козловський ідентифікував свого куратора ФСБ Дмитра Докучаєва, експерта з кібербезпеки, який працював хакером під псевдонімом «Форб». Перед тим як приєднатися до ФСБ, Докучаєв був пов’язаний з групою хакерів, відомих як “Шалтай-болтай” або “Хампті дампті”, що опублікували листи прем’єр-міністра Дмітрія Медведєва та інших керівників Кремля.

Компанія кібербезпеки CrowdStrike публічно зробила висновок, що в червні 2016 року хакери, пов’язані з ФСБ, порушили НДК в кінці 2015 року. WikiLeaks опублікував електронні листи внутрішнього комітету Національного демократичного комітету у липні 2016 року.

Він “робив все, що вони сказали”.

Козловський також назвав Руслана Стоянова, провідного слідчого кіберзлочинів у російській кібербезпековій фірмі “Касперський”, який був арештований минулого року разом з Докучаєвим та Сергієм Михайловим, заступником начальника відділу інформаційної безпеки ФСБ.

Михайлова звинувачують у тому, що він надав американським спецслужбам інформацію про серверну компанію King Servers, через яку російські хакери, як відомо, атакували США, повідомляє російська газета «Нова газета» в грудні минулого року. Bell повідомив раніше цього місяця, що незабаром його можуть звинуватити у зраді.

Докучаєв і Стоянов перебувають у попередньому ув’язненні з минулого грудня за звинуваченням у зрадах, повідомляє незалежний російський новинар “Медуза“.

Стоянав був тим, хто спочатку допоміг посадити Козловського у в’язницю, заявив російський журналіст-дізнавач і експерт служби безпеки Андрій Солдатов, автор “Червоний Інтернет: боротьба між цифровими російськими диктаторами та новими інтернет-революціонерами”.

Солдатов сказав у понеділок, що історія Козловського може бути “цікавою”. Але він застеріг, що протягом чотирьох місяців, які він був на зв’язку з Козловським, хакеру “не вдалося” надати будь-яких конкретних доказів того, що він зламав НДК за наказом ФСБ.

Якщо це підтвердиться, робота Козловського з ФСБ може підірвати повторні твердження Кремля, що вони не мали нічого спільного з хаками НДК під час кампанії 2016 року. І це відповідало б послідовності, з якою російські розвідники залучають кваліфікованих хакерів для участі у кіберзлочинності.

Залучення елітних кримінальних хакерів або виховання їх з молодого віку дозволило російським розвідувальним службам ФСБ та ГРУ покращити свої зовнішні шпіонські можливості і для утримувати потенційних “блатних” хакерів під контролем уряду.

Ендрю Крамер з “Нью-Йорк Таймс” повідомив про цей феномен минулого грудня, дописуючи, що “протягом більш ніж трьох років, замість того, щоб покладатися на військових офіцерів, які працюють у ізольованих бункерах, рекрутери російського уряду досліджували широкий спектр програмістів, розмістивши оголошення на соціальні медіа-сайти, пропонуючи робочі місця студентам коледжів та професійним програмістам, і навіть відкрито говорили про пошук потенційних талантів у злочинних колах Росії “.

“Якщо ви закінчили коледж, якщо ви технічний фахівець, якщо ви готові використовувати свої знання, ми надамо вам можливість”, – одне з таких оголошень було завіксовано, згідно з “Таймс”.

Козловський, зі свого боку, написав у листі від 1 листопада, що почав співпрацювати з ФСБ у 2008 році, коли йому було всього 16 років. Він сказав, що він був завербований Докучаєвим і “робив все, що вони казали”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: