Уряд США наказав Полякову продати всю частку Firefly Aerospace

01.01.2022 0 By Chilli.Pepper

Бізнесмен за рахунок власних коштів реанімував космічну компанію ще у 2017 році, коли вона була на межі банкрутства. Відтоді фірма уклала свої перші контракти з урядом США і провела частково успішний перший запуск супутника, повідомляє spacedaily.

Спочатку Поляков купив Firefly, невдалий космічний стартап, заснований у 2014 році, з наміром створити приватну космічну компанію, яка б розробляла власну ракету, використовуючи об’єднаний досвід у цій галузі як американських, так і українських спеціалістів.

Уряд США зажадав від українського програмного магната Макса Полякова продати всю свою частку в космічній компанії Firefly Aerospace, яка виробляє місячні посадочні апарати і працює над власною ракетою-супутником під приводом проблем національної безпеки, повідомляє Bloomberg з посиланням на представників бізнесмена. Уряд також наказав Firefly припинити підготовку до другого випробувального запуску своєї ракети з Ванденберга, поки бізнесмен не відмовиться від власності, повідомляє ЗМІ з посиланням на два анонімних джерела.

Поляков володіє близько 50% акцій компанії, яку він врятував після банкрутства у 2017 році, використовуючи 200 мільйонів доларів зі свого статку. Він уже зіткнувся з побоюваннями уряду США щодо його власності на компанію – американські закони суворо регулюють поводження з ракетними технологіями, а саме забороняють громадянам, які не є громадянами США, працювати з ними. Це створило багато перешкод для Firefly, коли фірма боролась за державні контракти, що призвело до рішення Полякова піти з правління компанії, щоб пом’якшити занепокоєння Вашингтона.

Однак у листопаді Комітет з іноземних інвестицій США надіслав бізнесменам лист, у якому посилався на занепокоєння щодо національної безпеки та вимагав від Полякова продати свою частку у Firefly, повідомляє Bloomberg. Прес-секретарі українського бізнесмена підтвердили ЗМІ, що він погодився виконати вимогу, наголосивши, що його володіння компанією ніколи не становило загроз національній безпеці США.

Noosphere Ventures заявляє, що має намір зберегти інвестиційно-банківську компанію для надання допомоги в продажу частки Noosphere Ventures у Firefly Aerospace“, – йдеться в заяві представника Полякова.

Спочатку Поляков купив Firefly, невдалий космічний стартап, заснований у 2014 році, з наміром створити приватну космічну компанію, яка б розробляла власну ракету, використовуючи об’єднаний досвід у цій галузі як американських, так і українських спеціалістів.

Компанія заснувала дослідницький центр в українському місті. Бізнесмен передбачав, що після його запуску Firefly розширить космічний потенціал як США, так і України. Космічний стартап навіть придбав угоду про розподіл технологій між Україною та США, а також уклав декілька контрактів з NASA, DARPA та ВПС США.

У вересні 2021 року він здійснив перший запуск своєї ракети. Хоча не було досягнуто призначеної орбіти, тестовий запуск вважався успішним. Firefly активно готувався до другого запуску, коли надійшов лист від Комітету США з іноземних інвестицій.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: