УПЦ МП просить дозволити богослужіння у Великодню ніч у той час, як рф фактично «анонсувала» обстріли храмів

21.04.2022 0 By NS.Writer

Духовний Фронт України вже розповідав про те, як незадовго до Великодня пропагандисти путінського режиму оприлюднили низку публікацій про, нібито, підготовку українською владою обстрілів православних храмів України у Великодню ніч з «численними жертвами», в яких можна було б звинуватити армію рф. Для реалізації задуманого, за твердженням роспропагандистів, в Україну прибула велика кількість журналістів з країн Заходу, які мають «зафільмувати злочини, вчинені росіянами», пише df.news.

В цілому, українському суспільству та світовій спільноті давно відома істина: якщо представники росії звнувачують ЗСУ в плануванні обстрілу цивільної інфраструкутри, культових споруд чи масових вбивств мирного населення — це фактично означає анонс перерахованих злочинів, проте у виконанні самих російських окупаційних військ. У такий спосіб рашисти створюють потрібне інформаційне прикриття скоєних звірств перед власним народом та живлять підґрунтя для маніпуляцій на міжнародній арені.

У цьому ж випадку, вся пропаганда рф про «майбутні обстріли» православних храмів Збройними силами України у Великодню ніч виглядала повним безглуздям, оскільки українська влада завчасно прийняла рішення про допустимість богослужінь всіма без винятків релігійними організаціями та конфесіями виключно у денний час — коли не діє комендантська година.

Підступний задум кремля практично провалився, однак москва знову спромоглась використати підконтрольну собі російську православну церкву в Україні (так звану УПЦ МП) для реалізації свого плану.

Як інформують джерела Духовного Фронту України з числа посадових осіб Кабінету Міністрів України, український Уряд отримав лист, підписаний очільником УПЦ МП митрополитом Онуфрієм (Березовським), у якому він просить владу відмінити дію комендантської години в ніч з 23 на 24 квітня, щоб «православний народ зміг відсвяткувати свято Воскресіння Христового у відповідності до традицій».

При цьому відомо, що аналогічні листи отримали й інші органи центральної влади України. Тобто УПЦ МП намагається «мобілізувати» всіх своїх прихильників та вірян в різних установах для досягнення вигідного результату.

Той факт, що відміна комендантської години у Велкодню ніч фактично наражає громадян України, у тому числі і вірян УПЦ МП, на колосальну небезпеку, і неабияк сприяє реалізації кривавих планів кремля, свідчить або про феноменально безвідповідальне ставлення очільника УПЦ МП до безпеки підпорядкованого духовенства та вірян, або про пряме сприяння окупантам.

З іншого боку, варто віддати належне митрополитові Онуфрію (Березовському), оскліьки напередодні Великодня український народ нарешті дочекався офційної реакції всієї УПЦ МП, щодо розв’язаної російською федерацією війни проти України. При цьому, ця позиція була викладена в офіційному документі, а не пролунала на рівні несміливих заяв.

«Цьогоріч ми готуємось до Великодня у важких умовах збройної агресії російської федерації проти України. Вже загинула велика кількість людей, серед яких жінки та діти, зруйновані міста і села, у тому числі й релігійні споруди, в багатьох населених пунктах населення страждає від гуманітарної катастрофи. Українська православна церкви (московського патріархату, — ред.) засуджує війну проти України…», — пише митрополит Онуфрій (Березовський) у листі, адресованому Урядові України.

У цьому вбачається певний потужний позитивний меседж.

По-перше, він виступив від імені всієї УПЦ МП. Не лише озвучив власну думку, а прямо заявив, що вся повнота церкви: її духовенство, архієреї та віряни — одностайно засуджують збройну агресію рф проти України.

По-друге, митрополит Онуфрій (Березовський) сміливо виступив проти свого прямого керівника — моспатріарха кіріла (гундяєва) — засудивши дії, які особисто благословив очільник рпц.

Проте, з іншого боку, така визначеність з боку очільника УПЦ МП у ці дні викликає занепокоєння, оскліьки своїм прагненням слідувати традиціям відзначання Великодня він, можливо несвідомо, підіграє російським окупантам у реалізації кривавого плану, про який ми говорили раніше, і який спричинить ще більше смертей, принесе ще більше страждань та руйнувань на землю України.

Наразі, видається малоймовірним, що українська влада дозволить УПЦ МП проводити богослужіння у Велкодню ніч. Та насправді ключове питання полягає в іншому: коли архієреї УПЦ МП не лише декларуватимуть власну патріотичну позицію, а й реальними справами прискорюватимуть перемогу українського народу у боротьбі з окупантами і реально дбатимуть про безпеку своїх же вірян?

Як раніше писав Newssky, «Україна Правди. Катарсис „Росії“ і завдання України».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: