«Укренерго» оголосило про перехід енергосистеми в ізольований режим 24-26 лютого

20.02.2022 0 By NS.Writer

Перший етап випробування енергосистеми України в ізольованому від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E режимі заплановано на 24-26 лютого, пише biz.censor.net.

Як повідомляє пресслужба оператора енергосистеми НЕК «Укренерго», на цей час зону об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України буде об’єднано з «островом Бурштинської ТЕС», дві частини енергосистеми України працюватимуть синхронно.

В «Укренерго» нагадали, що робота в ізольованому режимі — випробування, яке проводиться в межах підготовки до синхронізації об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E, воно має проводитися в два етапи: у зимовий та літній періоди.

«Випробування в ізольованому режимі і майбутня синхронізація енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи будуть здійснюватися в єдиному блоці регулювання з енергосистемою Молдови. Результати тестувань стануть підґрунтям для ухвалення рішення ENTSO-E про перехід на паралельну роботу з українською та молдовською енергосистемами», — зазначається у повідомленні.

В «Укренерго» уточнили, що операції для тимчасового від’єднання «острова Бурштинської ТЕС» від енергосистеми ENTSO-E та приєднання його до ОЕС України розпочнуться вранці 23 лютого. Після їх завершення будуть виконуватися операції по тимчасовому від’єднанню ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі. Повернення енергосистеми України на паралельну роботу із зазначеними енергосистемами заплановане на 27 лютого.

«Також на час ізольованої роботи 24-26 лютого будуть об’єднані торгові зони ОЕС України та „острова Бурштинської ТЕС“. Відповідно, Бурштинська ТЕС та всі решта українських виробників електроенергії у зазначений період працюватимуть в єдиній торговій зоні», — пояснили в «Укренерго».

Наразі український системний оператор вже досяг необхідних домовленостей з операторами системи передачі (ОСП) РФ та Білорусі про тимчасове припинення паралельної роботи і повернення до неї.

«Всі дії НЕК „Укренерго“ відповідають умовам договорів про паралельну роботу із ОСП суміжних країн. Робота в ізольованому режимі не є стрес-тестом для енергосистеми. Мета випробувань — продемонструвати здатність енергосистеми підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи», — наголошується у повідомленні.

В «Укренерго» додали, що тестування передбачає почергове проведення відключення генерації та навантаження. Диспетчерський центр НЕК «Укренерго» довів до постачальників допоміжних послуг (виробників електроенергії) необхідні обсяги резервів, які під час випробування треба забезпечити на кожному енергоблоці.

«Робота всіх видів генерації на час ізольованої роботи спланована таким чином, щоб забезпечувати максимально ефективну роботу енергосистеми з необхідними обсягами резервів та раціональне використання палива», — зазначається у повідомленні.

«Укренерго» також вжило необхідних заходів для забезпечення повноцінного функціонування електроенергетичного ринку в режимі однієї торгової зони під час ізольованої роботи. Зокрема, проведено переналаштування в Системі керування ринком (Market management system — MMS).

Також проведені роботи для забезпечення безперебійного функціонування балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг під час роботи ОЕС України в ізольованому режимі.

НЕК «Укренерго» впродовж всього періоду роботи енергосистеми в ізольованому режимі обіцяє додатково інформувати про її стан та важливі події.

Як повідомлялося, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), раніше ухвалила низку нормативних актів, що регулюють роботу ОЕС України в умовах ізольованого режиму, у тому числі і приєднання «Острова Бурштинської ТЕС» до ОЕС на цей час.

Відповідно до нормативних актів регулятора «Укренерго» зобов’язана оприлюднити на своєму сайті терміни проходження ізоляції за сім днів до її початку.

Як раніше писав Newssky, «Бойовики обстріляли насосну станцію на Донеччині, без води опинилася низка міст».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: