Українці шукають альтернативу євроінтеграції у зближенні з Польщею та Китаєм?

02.03.2017 0 By Chilli.Pepper

Постійне відтермінування старту безвізового режиму з Європейським Союзом та неоднозначні перспективи самого ЄС спонукають все більше українців замислюватися про альтернативні варіанти євроінтеграції.

Ідея створення політичного союзу “Міжмор`я” на базі України та Польщі (а в більш широкому форматі – за участі країн Прибалтики, Білорусі, та навіть Балканських країн) не нова. Майже 100 років тому такий формат був запропонований Юзефом Пілсудським як один з сценаріїв відродження Речі Посполитої. Ключовими аргументами на користь інтеграції держав Центральної та Східної Європи у потужний політичний блок стали подолання загроз одночасно з боку Німеччини та Росії, а також створення балансу сил на континенті.

Сьогодні ідея проекту “Міжмор’я”, або “Балто-Чорноморського Союзу” набуває нової актуальності. Варто зазначити, що українці сприймають можливість такого об’єднання цілком позитивно та всерйоз обговорюють його втілення в життя. Це підтверджується зокрема і результатами незалежного онлайн-опитування на порталі OpinionFirst: “Чи бачите ви необхідність створення політичного союзу “Міжмор`я” між Україною та Польщею?”

опрос

В опитуванні взяли участь 3000 інтернет-користувачів з усіх регіонів України. За результатами опитування, стає зрозуміло, що ініціатива більш тісної інтеграції України з Польщею та іншими державами Балтійсько-Чорноморського поясу має суттєву підтримку у суспільстві та може стати новим вектором зовнішньої політики України. 74% всіх респондентів підтримують створення політико-економічного союзу між Україною та Польщею. Ще 13 % опитаних українців вважають, що це можливо у майбутньому. І лише останні 13% опитаних не бачать необхідності цього утворення. Отже, 87% українців бачать перспективи у розвитку стратегічного об’єднання, основою якого мають стати Польща та Україна.

Втім, українці вважають за потрібне розширення зв’язків нашої держави і в інших напрямках, таких як створення зони вільної торгівлі із Китаєм. 58% опитаних на порталі OpinionFirst підтримують ідею тісної економічної співпраці із Китаєм; ще 31% вважають, що це було б доречним через 5-10 років, в той час як лише 11% респондентів не бачать в доцільності у такій співпраці. Отже, майже 90% українців вірять в життєздатність україно-китайської співпраці.

Обидва опитування показують, що українці бачать сенс у пошуку альтернатив євроінтеграції, які можуть виявитися більш перспективними для розвитку держави. Чи не означає це, що більшість населення вже зневірилася у “західному шляху”?

Про аудиторію опитування

Станом на 20 лютого 2017 року, в опитуванні на порталі OpinionFirst взяли участь 3000 осіб, із яких 28,7% –  жінки, 71,3% – чоловіки. Найбільш активно голосували мешканці із таких регіонів:  Київ та область – 18,5%, Львівська область – 10,8%, Дніпропетровська – 7,7%, Одеська – 6%, Івано-Франківська – 4,9%, Харківська – 4,5%, Донецька – 4,2%, Запорізька – 4%, Закарпатська – 3,3%.,  Вінницька – 3,1%  та інші – 33%.

 

Про ініціативу OpinionFirst        

OpinionFirst – це незалежна платформа електронної демократії, заснована міжнародним фондом DemocracyFirst. В Україні ініціатива стрімко розвивається з 2016 року завдяки підтримці громадських активістів, експертів та лідерів думок із різних сфер суспільного життя. Основний механізм порталу – це онлайн-петиції, опитування та обговорення, які відображають суспільні настрої із актуальних питань. Впродовж декількох останніх місяців на OpinionFirst було зібрано понад 100 тисяч голосів на підтримку важливих громадських ініціатив.

Дізнайтеся більше про OpinionFirst Україна: uk.opinionfirst, facebookvktwitter

Контакти з ініціативної групи OpinionFirst в Україні: [email protected]


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: