Україна має законні підстави відрізати Крим від світла і води?

17.11.2016 0 By Chilli.Pepper

Генасамблея ООН більшістю голосів схвалила ініційовану Україною резолюцію про “Ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)”.

krimПримітно, що в проекті резолюції Росія називається країною-окупантом, а Крим окупованою територією. І у тому ж документі Росію закликають дотримуватися зобов’язань в рамках міжнародного права, зазначає блогер Andrey-Shvets.

А тепер найцікавіше: в рамках міжнародного права, відповідно до третьої частини, статті 55, “Женевської конвенції” від 12 серпня 1949 року, країна-окупант зобов’язується утримувати окуповані нею території.

Цитата: “Окупуюча держава зобов’язана за допомогою всіх наявних коштів забезпечити постачання цивільного населення продовольством і санітарними матеріалами. Вона повинна, зокрема, ввозити необхідні харчі, санітарні матеріали та інші предмети в тих випадках, коли ресурси окупованій території будуть недостатні”.

По-перше, це дає Україні моральне право остаточно відключити Крим від енергозабезпечення, а також повністю припинити постачання продовольства і прісної води (хоча воду вже давно перекрили). І ніхто не зможе звинуватити українську сторону в порушенні якихось там міжнародних норм і конвенцій.

По-друге, якщо з поставками електроенергії і продуктів харчування Росія ще сяк-так впорається, то ось на питання, як вона буде забезпечувати Крим прісною водою, відповіді, мабуть, немає. Та й бути його не може. Крим без дніпровської води, втім, як і без України, нежиттєздатний і досить скоро може повернутися в стан, в якому перебував до 1954 року. Сонце, каміння і солончаки.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: