Україна звертається до групи в Тампа для допомоги у створенні нових сил спецоперацій

21.11.2016 0 By Chilli.Pepper

Сили спецоперацій в Україні були спустошені під час бойових дій в 2014 році проти проросійських бойовиків і так званих “зелених чоловічків” – замаскованих російських десантників в немарковану військову форму, дописує tampabay.com.

Віктор Муженко, генерал армії України та начальника генштабу, зустрічається із полковником армії США у відставці Ен Стю Брадіним, президентом і головним виконавчим директором Глобального фонду SOF в Тампі.

 

Тому, коли прийшов час, щоб відновитись і пристосуватися до сучасної війні, українські чиновники звернулися за допомогою до некомерційної організації Global SOF Foundation, пропагандистської групи сил спеціальних операцій, що базується в Тампі.

На сьогоднішній день фонд отримав кредит довіри для допомоги Україні у постановці правової опори з рекомендаціями щодо структурування сил спеціальних операцій, спілкуванні з іншими країнами і вивченні передового досвіду диверсійної війни.

«Роль Глобального фонду сил спецпризначення в цьому процесі важко переоцінити”, сказав Олександр Данилюк, голова Українського центру оборонних реформ.

“Після російської агресії в 2014 році стало ясно, що сучасна війна більш нетрадиційна і, отже, вимагає нестандартних відповідей”, сказав Данилюк, перебуваючи в той час головним радником міністра своєї країни оборони.

Коли росіяни та їх союзники напали, Україна мала чотири полки спецназу і спеціальний підрозділ розвідки сил оборони, сказав Данилюк. Він не сказав, наскільки великими вони були.

“На жаль, Україна була змушена використовувати їх в основному в якості елітної піхоти”, сказав він, “що призвело до значних втрат серед особового складу цих підрозділів”.

Данилюк лобіював свій уряд, щоб зробити те, що зробили Сполучені Штати після їх невдалої місії у 1980 році, по порятунку заручників з Ірану – створити об’єднану команду, яка синхронізує сили, щоб боротися за допомогою нетрадиційної тактики.

У Сполучених Штатах, сили спеціальних операцій командос було створено на Авіаційній базі ВПС Макділла в Тампі.

Данилюк знайшов підтримку з боку свого уряду, але це було однією справою – придумати ідею для командування спеціальних операцій України, а іншою – зробити її реальністю.

Ось де Глобальний фонд сил спецпризначення вписався у картину.

У жовтні минулого року, Стю Брадін виступив на міжнародній конференції в Прибалтиці, коли його попросили допомогти українцям. Відставний військовий полковник, Брадін служив головним помічником у Тампі, у колишнього лідера SOCOM (абревіатура американських сил спецоперацій командос) Вільяма МакРавена.

Після відходу на пенсію, він заснував Global SOF Foundation, чия робота включає в себе надання роз’яснювальної роботи та консультацій для сил спеціальних операцій у всьому світі і проведення конференцій в Тампі, які залучають провідних міжнародних лідерів командос.

Для Брадіна, проблеми сил спеціальних операцій України нагадали йому про Desert One – місію порятунку заручників, замовлену тодішнім президентом Джиммі Картером, що залишив вісім мертвих військовослужбовців США і обладнання в руках іранців.

“Вони були знищені”, сказав Брадін, кажучи про українських спецназівців. “Ці хлопці боротимуться до останньої краплі крові. Це надзвичайно тверді і жорсткі націоналісти. Я ніколи не бачив більш мотивованої групи людей, що не бояться померти за свою країну”.

SOCOM не має ніякого відношення до сил спеціальних операцій України. Але, використовуючи приклади з SOCOM і диверсійних операцій інших країн, Брадін рекомендував створити гнучкі, що швидко розгортаються сили, які могли б швидко реагувати через обмежену командну структуру.

Він також рекомендував, щоб українські сили працювати в напрямку сумісності з НАТО, оборонним союзом більше двох десятків в основному європейських країн. Україна не є його членом.

“Вам потрібно більш однорідну, більш чутливу ланку комунікацій”, сказав Брадін. “Ви повинні рухатися швидко і хірургічним шляхом. Якщо ні, то не робіть цього. Ви просто будете знищені”.

Брадін і Данилюк обінюються ідеями для нової команди по електронній пошті. Під керівництвом Брадіна і підтримки Ірини Фриз, ключового члена парламенту України, Данилюк повідомив, що його уряд санкціонував нову команду ССО в липні.

Брадін, який відвідав Україну у вересні, заявив, що прогрес там нагадує йомуперші дні SOCOM.

“Вони просто отримали свою базу в Києві”, сказав він. “Це стара інженерна база. Покинута. Ми сміялися над цим. Це жахливе місце, але всі спецназівці починаються в таких подібних місцях”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: