Український стартап: ми створили бездротову зарядку дальньої дії

24.12.2015 0 By Chilli.Pepper

Бездротова технологія передачі енергії на відстані використовує той же принцип, що і кристалічне радіо.

xecharger_newsskyБездротові зарядні пристрої, що використовують такі стандарти як Qi, перебувають на ринку вже певний час; ІКЕА навіть включає їх у деякі зі своїх меблів в ці дні. Але якщо ви поміркуєте – не має великої різниці між дротовою і бездротовою зарядкою такого роду. Зрештою, зарядний пристрій все ще потребує підключення до розетки і вам все ще потрібно залишати телефон в призначеному місці, щоб зарядити його.

Що було б значним покоращенням, однак, заряджати смартфон просто перебуваючи в тій же кімнаті, що і бездротовий зарядний пристрій.

XE, український стартап, який працює в напівприхованому режимі з 2014 року, стверджує, що знайшов безпечний і надійний спосіб передати електроенергію пристрою, на відстані в п’ять метрів (16 футів). Комерційна версія технології складатиметься з базової зарядної станції приблизно 15 × 15 × 40cm і 3 мм завтовшки у кейсі зі смартфоном.

Швидкий тест

Команда XE продемонструвала ранній прототип своєї технології бездротової зарядки журналісту сайту Ars Technica в офісі XE у Києві, Україна. Поточна версія не така компактна, якою вона буде (сподіваємся); антена і буферна батарея сидять в 3D-друкованій люльці, а передавач міститься у великій чорній скрині. Передавач був включений на певний час, а потім відключно знову, як тільки телефон почав заряджатися. (Це може зайняти до 20 секунд до початку зарядки, після того, як передавач запрацює. Час, необхідний для буферної батареї, щоб налаштувати спрямування енергії.)

телефон

Анімований GIF, що показує телефон, який розряджається, потім підзаряджається, а потім назад, у розрядку знову.

 

Хоча XE не давав знімати те, що всередині люльки, там, здається містились тільки антена, буферна батарея і друкована плата з купою дротів. Все це, принаймні, виглядає працюючим, як описано, з електроенергією, яка бездротово передається на смартфон. Але як це зробити?

Як це працює

Проект почався, як цікава думка в голові засновника стартапу, Івана Чуби: може так бути смартфон, що працює як старе кристалічне радіо?

“Близько 20 років тому, коли я тільки зацікавився радіоелектронікою, кристалічні радіо були вельми популярні”, сказав Чуба журналісту Ars. “Таким чином, я пригадав це, і задався питанням, чи можна було б застосувати той же принцип до зарядки смартфона”.

Ідея кристалічного радіо проста: тільки з котушкою мідного дроту, антеною, конденсатором, кристалічним детектором, і високим імпедансом навушниками і додатковим джерелом живлення, ви можете слухати деякі радіостанції, хоча рівень звуку  слабкий. XE стверджує, що побудували ефективну комбінацію передавача і приймача, так що проведена електроенергія може бути використана для зарядки буферної батареї. Команда XE  – вісім чоловік, що знаходяться в Україні, Польщі та Великобританії провели більше року шукаючи найбільш ефективну конфігурацію для такої системи.

“Основний прорив, якого ми досягли це антена”, сказав Чуба. “На нашій робочій частоті, яка знаходиться в короткохвильовій групі, вам зазвичай потрібна велика антена для прийому сигналу і передачі його на перетворювач. Ми побудували антену, здатну робити це, яка може бути розміщена в кейс iPhone 6 / 6S”.

 

Чуба відмовився назвати точну частоту на якій працює пристрій, стверджуючи, що це є важливим торговим секретом. Він тільки зазначив, що це “під 100 МГц”.

“Ми витратили багато часу, перевіряючи всі частоти в цьому діапазоні, щоб знайти найкращий – один для наших цілей”, сказав він.

Перед початком роботи на XE, Чуба був головним технічним директором іншого українського запуску, iBlazr, який створив зовнішній спалах для смартфонів. (Продукт в даний час продається в Apple Store.)

Кілька інших компаній працюють над різними видами дистанційної бездротової зарядки, але жоден з них, здається, не зовсім робить те ж саме, що і XE. Energous і Cota працювали за тією ж схемою, але на тих же частотах, що і пристрої Wi-Fi і Bluetooth, між 2,4 ГГц і 5,8 ГГц. Інший суперник, uBeam, будує рішення, яке використовує ультразвукові хвилі.

Виробничі плани

Звертаючи увагу на очевидні проблеми безпеки, Чуба сказав, що номінальна потужність передавача становить 2,5 Вт, а максимальний вихід 5 Вт, який є безпечним для людей і тварин. В даний час група працює над новим прототипом, який вона може взяти на європейську конференцію SVOD в Дубліні в січні. Звідти, прототип буде відправлено у центр сертифікації у Великобританію для того, щоб отримати необхідні документи для початку масового виробництва.

У той час, як більша частина девайсів, електронні пристрої та аксесуари вироблені в Китаї, XE, планує виробляти свої пристрої в Польщі.

“Технологія досить складна і потребує повного, точного налаштування, яке легше зробити в Польщі, де у нас є член команди”, сказав Чуба. “Крім того, в Китаї існує можливість того, що технологія буде швидко скопійована”.

У той час, як остаточна ціна буде визначена на початку 2016 року, Чуба сказав, що мета полягає в тому, щоб принести йому не менш ніж £ 140/200 за передавач і один зарядний кейс. Одного передавача достатньо, щоб заряджати до чотирьох пристроїв одночасно, таким чином, клієнти будуть в змозі купити більше кейсів для інших пристроїв в своїх домашніх господарствах.

Спочатку, XE запропонує кейси для iPhone 6 і 6S, але в майбутньому запуску планує розширити діапазон. Ідея полягає в тому, щоб ліцензувати технологію для встановлених продавців кейсів.

“Ми збираємося ліцензувати його настільки широко наскільки це можливо”, сказав Чуба. “Не має ніякого сенсу для нас намагатися слідувати за цілим ринком. Можливо деякі телефонні продавці захочуть включати зарядний елемент у їх пристрої”.

У майбутньому XE планує створити зарядні пристрої для інших споживачів електронних пристроїв від розумних годинників до ноутбуків. Останні повинні бути відносно легкими у роботі з гаджетом, оскільки розмір зарядного елемента і антени там не настільки обмежений, як в смартфонах.

За матеріалами: arstechnica.com

Фото: Андрій Дегелер


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: