Український Promin Aerospace розробляє найменшу ракету в історії

03.11.2021 0 By NS.Writer

Однією з потенційних сенсацій світового космічного ринку може стати ракета-автофаг, яка під час польоту спалює твердопаливний стрижень, який одночасно служить корпусом ракети, пише dev.ua.

Це ноу-хау на Міжнародному конгресі астронавтики у Дубаї презентував автор розробки — технічний директор Promin Aerospace Віталій Ємець. Розробник вважає, що мініатюрний носій, масою не більше 500 кг, буде здатний вивести на орбіту нано- та пікосупутники, вагою до 10 кг. Комерційну привабливість йому має забезпечити висока мобільність та простота пусків у поєднанні з низькою вартістю — до $200 000. Як паливо ракета-автофаг використовує дешевий поліетилен або інші полімери.

Схема ракети-автофага

Сама ідея ракети-автофага на поліетилені була придумана Віталієм Ємцем у середині 90-х рр., коли він навчався, а потім викладав у Дніпровському національному університеті. Однак, майже чверть століття була незатребуваною.

Проте, у травні цього року Promin Aerospace на етапі pre-seed отримала перші $500 000 на випробування цієї технології. У стартап вклався фонд QP Digital, засновником якого є колишній співвласник «Запоріжсталі» — Андрій Іванов.

На даний час найменшою ракетою у світі вважається японська SS-520-4, довжиною понад 9,5 м і діаметром 52 см. Вага ракети становить 2,6 тонни. Японські ЗМІ порівнюють її розміри із габаритами телеграфного стовпа. У разі успіху українська компанія зможе збудувати найменшу орбітальну ракету в історії. Як вважає СЕО Promin Aerospace Михайло Рудомінський, у цьому випадку стартап обов’язково стане єдинорогом.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: