Український monobank тестує торгівлю акціями

12.01.2022 0 By NS.Writer

Українські банки «Альфа-Банк Україна» та monobank запустили закриті тестування нового сервісу покупки акцій на фондовому ринку. За допомогою їхніх банківських додатків перші користувачі можуть купувати прямо зі смартфону акції Apple, Microsoft, Visa та інших дозволених до обігу в Україні Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, пише ain.ua.

За словами голови ритейлу «Альфа-Банка Україна» Ольги Філіпенко, розділ «Інвестиції» у мобільному додатку банку на сьогодні вже доступний для 7000 клієнтів у пілотному режимі.

UPD: Робота сервісу в беті триватиме до 10 січня. В «Альфа-банку» розкрили деталі, як працюватиме сервіс:

– Торгові операції з цінними паперами проводяться в режимі реального часу у цифровому банку Sense SuperApp.

– Мінімальний поріг для інвестування — від 1 акції (у середньому, вартість однієї акції близько 4 000 грн, еквівалент $150). Всі розрахунки проводяться у гривні.

– Клієнт здійснює купівлю та продаж акцій за цінами, що відповідають котируванням міжнародних бірж (торгова сесія доступна у робочі дні з 16:30 до 23:00).

– Банк виступає податковим агентом клієнта, податки утримуються від інвестиційного прибутку на момент продажу акцій.

– До 1 березня 2022 р. Альфа-Банк не стягує комісію за проведення операцій з купівлі-продажу акцій.

– Продавцем акцій виступає банк, тобто угода здійснюється безпосередньо між банком і клієнтом (без біржі і не має жодного відношення до Forex). Торгівля фактично відбувається в Україні. Облік акцій відбувається в депозитарній установі Альфа-Банку, рахунок якої відкритий в Національному депозитарії України.

– Сервіс «Інвестиції» в цифровому банку Sense SuperApp надається на підставі Ліцензії на професійну діяльність на ринках капіталу з торгівлі фінансовими інструментами, яка передбачає дилерську діяльність. Серія та номер ліцензії: АЕ № 185091 від 12.10.2012 р. Послугами брокера-посередника банк не користується.

– Справжність акцій можна перевірити за ISIN (міжнародним ідентифікатором цінного паперу), який можна переглянути в деталях акції у цифровому банку Sense SuperApp.

Як повідомили AIN.UA в «Альфа-Банку», пілот був запущений 28 грудня, і за кілька годин з моменту відкриття функціоналу клієнти здійснили 185 угод із купівлі акцій на суму 1,6 млн грн. 80% клієнтів придбали по 1-2 акції, середній чек становив 8600 грн, а найбільшою популярністю користувалися акції Pfizer, Apple, Coca-Cola, Bank of America, Intel, Microsoft, Facebook.

Про тестування сервісу «Акції» раніше також повідомляв співзасновник monobank Олег Гороховський. Поки що торгівля акціями доступна співробітникам проекту, які готують реліз. Як повідомив AIN.UA Гороховський, для користувачів бета-версія стане доступною вже в січні 2022 року.

monobank вже давно працює над запуском цього розділу, і ще восени 2021 року планував додати можливість купувати акції американських компаній на зразок американського додатку Robinhood. Проте перемовини з американським брокером Interactive Brokers закінчились невдачею, запуск перенесли на перший квартал 2022 року.

Згідно українського законодавства, торгівля цінними паперами обов’язково має здійснюватись через ліцензовану компанію-брокера, яка виступає посередником між продавцем на фондовому ринку і покупцем акцій. Наразі не розголошується, яка компанія виконуватиме цю функцію для mono.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: