Українських «блакитних шоломів» активно залучають до операцій ООН з підтримання миру

30.10.2021 0 By NS.Writer

Від липня 1992 року Україна є активним контрибутором військового персоналу операцій ООН з підтримання миру, пише armyinform.com.ua.

За цей час військовослужбовців Збройних Сил України залучали до виконання цілого спектру завдань, зокрема проводили заходи з роз’єднання конфліктних сторін, відновлювали дороги та інфраструктуру, проводили розмінування місцевості, здійснювали перевезення військ, персоналу місій та цивільних осіб, проводили заходи медичної евакуації, забезпечували безпеку під час проведення виборів у країнах перебування тощо.

На сучасному етапі Збройні Сили України продовжують виконувати завдання в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки, здійснюючи вагомий внесок у справу побудови миру на всій планеті.

На цей час 331 військовослужбовець Збройних Сил України бере участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН, НАТО та у складі спільних миротворчих сил.

Блакитні шоломи представляють Україну в 6 операціях з підтримання миру ООН: Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго, Місії ООН у Південному Судані, Силах ООН з підтримання миру на Кіпрі, Місії ООН у справах тимчасової адміністрації в Косові, Тимчасових силах ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй та Багатопрофільній інтегрованій місії ООН зі стабілізації у Малі. Український національний контингент у складі Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго є найбільшим за чисельністю та включає 18-й окремий вертолітний загін ЗС України.

Виконуючи завдання Місії ООН, 18-й окремий вертолітний загін проводить повітряну розвідку та спостереження, надає вогневу підтримку наземним силам ООН, забезпечує медичне транспортування та евакуацію поранених. Крім того, екіпажі Ми-8 щодня забезпечують перевезення персоналу Місії та вантажів, що є важливим елементом забезпечення життєдіяльності Місії.

Участь ЗС України в міжнародних місіях має ключове значення для України й розглядається як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища та водночас є вагомим внеском України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі.

Беручи участь в операціях з підтримання миру, військовослужбовці ЗС України передусім забезпечують захист і реалізацію національних інтересів. Завдяки їхнім зусиллям посилюється роль і авторитет держави на світовій політичній арені та формується думка міжнародної спільноти про Україну як про сильну і незалежну державу.

Якісне і бездоганне виконання завдань, відповідальність, мужність і високий професіоналізм особового складу підрозділів та частин Збройних Сил України стали основним підґрунтям для постійного запрошення України до участі у новостворюваних та вже наявних миротворчих місіях і розширення географії залучення Збройних Сил України до миротворчої діяльності в усьому світі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: