Українські сержанти навчатимуть колег з Іраку та Молдови

30.11.2021 0 By NS.Writer

Про це на брифінгу у пресцентрі АрміяInform повідомив головний сержант Збройних Сил України — начальник Управління по роботі з сержантським складом ЗСУ головний майстер-сержант Олександр Косинський, пише armyinform.com.ua.

«Іракці детально ознайомилися з нашою системою підготовки рядового і сержантського складу: від базової загальновійськової й фахової до підготовки інструкторів»

— Від НАТО ми отримали пропозицію перейти у новий статус. Бути не просто споживачами послуг NATO DEEP (програма удосконалення військової освіти. — Ред.) у вигляді проведення курсів для наших сержантів за кордоном або в Україні чи у вигляді радників і менторів для наших центрів підготовки сержантського складу, а стати активним реалізатором цієї програми. Зокрема, приєднатися до надання консультативно-дорадчої допомоги з розвитку професійного сержантського корпусу Збройних сил Республіки Ірак та Республіки Молдови, — розповів Олександр Косинський.

За його словами, візит іракської делегації відбувся кількома тижнями раніше — до України приїздили два генерали та два сержанти ЗС Іраку.

— Їх супроводжували представники місії НАТО у цій країні — координатори програми NATO DEEP. Іракці детально ознайомилися з нашою системою підготовки рядового і сержантського складу: від базової загальновійськової та фахової до підготовки інструкторів. Крім брифінгів у Києві, делегація відвідала навчальний центр Сухопутних військ у «Десні», де наочно ознайомилася з повним циклом військовослужбовця — від рекрута до сержанта, оглянула матеріально-технічну базу навчальних підрозділів та шкіл, поспілкувалася з інструкторами та курсантами. Після цього делегація поїхала до однієї з окремих механізованих бригад ЗСУ, де мала нагоду поспілкуватися із сержантами, які вже пройшли нашу підготовку, закріпили її на практиці на командирських посадах, мають бойовий досвід. Тобто вони на прикладі побачили сержантів на посадах командирів відділень, головних сержантів взводів, батальйонів, бригади, отримали з перших вуст інформацію щодо їхніх завдань і функцій, передусім під час підготовки особового складу та під час виконання бойових завдань, — зазначив головний сержант ЗСУ.

Він додав, що закордонні гості оцінили ефективність системи підготовки сержантського складу, яка була впроваджена в ЗС України протягом останніх років.

«У Багдаді в Міністерстві оборони Республіки Ірак та Штаб-квартирі НАТО аналізують досвід, який іракці здобули, відвідавши нашу країну»

Олександр Косинський підкреслив, що за період активних бойових дій іракці не приділяли великої уваги реформі сержантського корпусу.

— Але вони прийшли до того, що ця реформа їм необхідна і звернулися до українського досвіду. До того ж представники програми NATO DEEP рекомендували нашу країну як один з найкращих прикладів. Наразі у Багдаді у Міністерстві оборони Республіки Ірак та Штаб-квартирі НАТО аналізують досвід, який іракці здобули, відвідавши нашу країну. Ми чекаємо на конкретні пропозиції вже на наступний рік — як ми співпрацюватимемо: або наші радники та інструктори поїдуть до Іраку у складі Місії НАТО й допомагатимуть створювати систему підготовки сержантів та проводити курси для них, або іракські сержанти приїдуть до нас на курси. Це вже вирішать наступного року, — заявив головний майстер-сержант.

Головний майстер-сержант Олександр Косинський наголосив, що Україна з країни-споживача консультативно-дорадчих послуг від програми NATO DEEP перейшла у статус її активного реалізатора.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: