Україна веде переговори щодо ширшої військової присутності підрозділів НАТО

31.03.2021 0 By NS.Writer

Україна підготувала пропозиції і веде діалог з країнами НАТО щодо ширшої військової присутності на території держави військових підрозділів сил Альянсу.

Про це на онлайн-брифінгу заявила віце-прем’єр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає armyinform.com.ua з посиланням на УНН.

«Ми достатньо серйозно ставимось до цього статусу (партнера з розширеними можливостями НАТО), ми підготували пропозиції, подали їх країнам Альянсу і ведемо сьогодні переговори зі столицями по конкретних проєктах, по конкретних навчаннях, по посиленню військової присутності, розвитку військової інфраструктури для ширшої військової присутності на території України військових підрозділів сил Альянсу, і направили вже пропозиції до структур НАТО з тим, щоб наші співробітники працювали в цих структурах», — сказала віцепрем’єр.

Зі слів Стефанішиної, з урахуванням отримання відповідного статусу, її офіс запропонував процес змін до законодавства, до процедур, які дозволять використовувати нові можливості.

«Можливості полягають у навчанні наших державних службовців, військовослужбовців і роботі в структурах НАТО, доступ до ширшого кола навчань, в тому числі за ст. 5 Вашингтонського договору, а також участь в напрацюванні стратегічних документів НАТО, як, наприклад, стратегія для безпеки в Чорноморському регіоні», — зазначила Ольга Стефанішина.

«Крім того, ми розблокували процес оборонних закупівель, ми його демонополізували, зробили прозорим і, відповідно, отримали доступ і до системи НАТО», — додала вона.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: